Pirkko Kauppinen, Marja Kouhia, Tuula Liukko, Outi Lappalainen, Helena Hakala ja Hilkka Toivola tutkivat Etelä-Sudaniin vietäviä, lähetysompeluseuran naisten ompelemia lastenvaatteita. Mekkoja ja shortseja on syntynyt jo kymmeniä.

Seurakunnan lähetysompeluseuran naiset ovat ommelleet jo kymmeniä mekkoja ja shortseja afrikkalaisille orpolapsille. Osan lähetysompeluseuran naisten ompelemista vaatteista – ja Tekstiili Rantasen lahjoittamia lastenvaatteita – vie Etelä-Sudaniin Kriisinhallintakeskuksen lähettämänä alueelle matkustava Sisä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Outi Lappalainen.

– Etelä-Sudanissa on meneillään sisällissota, kahdella alueella olevalla YK:n pakolaisleirillä on yhteensä noin 40 000 ihmistä. Vien vaatteita niin paljon kuin saan matkatavaroihini mahtumaan, Lappalainen kertoo.

– Osa vaatteista menee orpokoteihin, osa pakolaisleirille. Tarvetta siellä on paljon.

Lähetysompeluseurassa on ommeltu myös reppuja ja penaaleja sekä kerätty ompelutarvikepusseja, joihin tulee lankaa, neuloja, nappeja ja muita vastaavia tarvikkeita.

– Näimme Kotivinkki-lehdessä jutun repuntekijästä ja siitä varmaan lähti ajatus ompelemalla auttamisesta. Kanttori Tiina Laiho oli äskettäin mukana seurakunnan matkalla Etiopiassa ja hän vei sinne 60 reppua sekä 20 ompelutarvikepussia, lähetyssihteeri Tuula Liukko kertoo.

– Reppuja on mennyt myös Keniaan, ja sinne teimme neulepeittojakin. Lisäksi ompelemme rukouspusseja, joita seurakunta lahjoittaa jokaiselle kastettavalle vauvalle.  Lähetysompeluseura sai alkunsa pari vuotta sitten juuri neulepeittojen teosta, sitten tulivat reput ja nyt lasten mekot ja shortsit. Näitä teemme edelleen; Botswanassa työskentelevä lähettimme Maria Stirling vie vaatteita botswanalaisiin orpokoteihin kesällä.

Lähetysompeluseura on kokoontunut seurakuntatalolla noin kerran kuukaudessa, mukana on tusinan verran naisia. Yhteisten kokoontumisten lisäksi naiset ompelevat kotonaan.

– Kankaita olemme saaneet lahjoituksena ja jokainen on penkonut omia varastojaan. Myös kirpputoreilta löytyy esimerkiksi vanhoja verhoja, joista voi hyvin ommella vaatteita, Tuula Liukko kertoo.

– Kaavoja olemme löytäneet käsityölehdistä; nyt olemme tehneet 110 – 150 -senttisiä vaatteita.

– Nyt kun on eläkkeellä, on aikaa. Aika vähän ompelen muuten, mutta nyt olen innostunut tekemään näitä mekkoja ja shortseja. Ja näihin on saanut käytettyä itselle kertyneitä kangasvarastoja, Helena Hakala kertoo.

Pirkko Kauppinen kertoo ommelleensa nuorempana paljonkin vaatteita.

– Nyt ei ole tullut enää ommeltua itselle, kun valmisvaatteet ovat halvempia kuin kankaat, eikä enää oikein tarvitsekaan sillä tavalla vaatteita kuin nuorempana, Pirkko Kauppinen toteaa.

– Tänne on kiva tulla ompelemaan toisten kanssa yhdessä. Mukaan voi tulla, vaikka ei osaisi ommellakaan; täältä löytyy muutakin tekemistä. Ja on kiva tehdä jollekin sellaiselle, joka tarvitsee vaatteita, Marjo Kangasjärvelä sanoo.

Tiina Lamminaho