Valto Koskinen neuvoo tietokoneen käyttöä Eläkeliiton Korpilahden yhdistyksen järjestämillä tietokonekursseilla. Irma Parkkunen ja Leila Iivonen ovat hakeneet oppia jo useaan kertaan.

– Vähimmäistavoite olisi, että oppisin laskut maksamaan. Sähköpostia olen jo oppinut käyttämään, Leila Iivonen toteaa ja kertoo käyneensä Eläkeliiton Korpilahden yhdistyksen tietokonekurssilla jo pitemmän aikaa.
– Pari vuottahan näitä on pidetty. Vuonna 2017 saimme Eläkeliitolta rahaa tietokonekurssiin ja silloin palkkasimme Ulla-Maija Ahosen opettajaksi. Nyt olemme sitten pitäneet kurssia oman yhdistyksen voimin, tietokonekurssin opettaja, Eläkeliiton Korpilahden yhdistyksen sihteeri Valto Koskinen kertoo.
– Minä olen harjoitellut tietokoneen käyttöä jo kymmeniä vuosia, ja kun olen yhdistyksen sihteeri, opettajan homma lankesi minulle luonnostaan, Koskinen toteaa.
Kurssia on pidetty viikon tai kahden välein Korpilahden kirjastossa, ja viime syksystä lähtien myös Putkilahden kylätalolla. Eläkeliiton jäsenkorttia ei ole Koskisen mukaan kyselty, ainoastaan katseltu silmämääräisesti, että tulijat ovat eläkeikäisiä.
– Muutama ihminen kerrallaan kurssilla on ollut, emme ole juuri tätä mainostaneet. Ja tarkoitus onkin pitää tämä pienimuotoisena; ideana on, että jokaista neuvotaan kädestä pitäen. Jokaisella on omanlaisiaan ongelmia tietokoneen kanssa, johon he hakevat apua, Koskinen kertoo.
– Tähän asti kurssilaisia on riittänyt. Sitten lopetetaan, jos kukaan ei käy, mutta niin kauan jatketaan, kun halukkuutta on.

Eniten apua on kaivattu netin käyttöön.
– Sähköpostin käyttöä on harjoiteltu, samoin pankkiasiointia. Tietoa on opeteltu hakemaan, esimerkiksi puhelinnumeroita, ja Kelan Oma kanta -palveluakin on katsottu, Koskinen kertoo.
– Tekstinkäsittelyä tai muuta sellaista ei niinkään ole kysytty, eniten olemme käsitelleet juuri nettiä. Ja niitä opetetaan ensin, jotka tietävät kaikista vähiten.
Leila Iivonen sanoo aloittaneensa tietokoneen opiskelun Eläkeliiton kurssilla aivan nollasta.
– En ole joutunut työelämässäkään juuri tietokonetta käyttämään ja minulla oli kauhea antipatia tietokoneita kohtaan; ajattelin, etten ikinä hanki omaa konetta, Iivonen sanoo.
– Nyt on kuitenkin ollut pakko opetella, kun kaikki on netissä ja itse asuu sivussa. Se on Eläkeliiton Korpilahden yhdistykseltä hieno asia, että ovat tuoneet opetusta Korpilahdelle, Iivonen kiittelee.
– On tästä ollut sellainenkin hyöty, että pelko tietokonetta kohtaan on hävinnyt.

Tiina Lamminaho