Korpilahtelaislähtöinen Eliisa Kekäläinen sai viime vuoden lopulla Lastentautien tutkimussäätiön juhla-apurahan.

Korpilahtelaislähtöinen Eliisa Kekäläinen on Helsingin yliopiston dosentti ja Suomen Akatemian kliininen tutkija. Lastentautien tutkimussäätiö myönsi viime vuoden lopulla Kekäläiselle tulevaisuuden pediatrian juhla-apurahan, joka jaettiin Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Tutkimuksen alkuvaiheessa Kekäläinen ja muu tutkimusryhmä keskittyy syöpää sairastavien lasten kantasolusiirtoihin. Kekäläinen haluaa tietää, miksi kantasolusiirrot eivät aina onnistu. Tutkimuksessa käytetään uudenlaista tekniikkaa, jossa päästään tutkimaan yksittäistä solua hyvin yksityiskohtaisesti.

– Tarkoituksena on muun muassa löytää merkkiaineita tai muita tekijöitä, jotka ennustavat kantasolusiirron epäonnistumista. Yhtä tärkeää on tietää myös se, miksi kantasolusiirto onnistuu. Minä ja muu tutkimusryhmä pyrkii perustutkimuksen keinoin pääsemään kiinni sellaiseen, josta on hyötyä ihmisten hoidossa. Alkuvaiheessa tutkimus keskittyy syöpähoitoja saaneisiin lapsiin, mutta myöhemmin tutkimus laajenee aikuisiin, Kekäläinen kertoo.

Eliisa Kekäläinen on halunnut lääkäriksi pikkutytöstä saakka.

– Olin viisivuotias ja tutkittavana foniatrialla. Silloin sanoin, että minusta tulee lääkäri.

Kekäläinen on käynyt ala- ja yläasteen Korpilahdella.

– Korpilahden kouluajoilta muistan muun muassa Marita Laurilan kemian tunnit. Jo silloin olin hyvin kiinnostunut tutkimisesta. Kouluaikana harrastin Korpilahdella teatteria ja teini-ikäisenä halusinkin näyttelijäksi. Menin teatteriharrastuksen vuoksi erikoislukioon Tampereelle.

Lääketiede ja tutkimus veivät kuitenkin voiton. Tällä hetkellä Kekäläinen työskentelee puoliksi tutkimusprojektin parissa ja puolet ajasta vie erikoistuminen kliinisen mikrobiologian erikoislääkäriksi.

Maarit Nurminen