Doris Münsterilla on Koivikon hevoshaassa sekä omia että hoitohevosia. Horses and more -yritys on toiminut kymmenen vuotta.

– Silloin kymmenen vuotta sitten en ollut ihan varma, onko yrityksen perustaminen hyvä idea. Nyt tiedän, että kyllä se oli – tämä on minun juttuni, Doris Münster kertoo. Münsterin yrityksen, Horses and more, kymmentä vuotta juhlitaan ehkä avoimien ovien muodossa myöhemmin tänä vuonna.
– Mutta isot juhlat pidetään vasta kahden vuoden päästä, kun tallin rakentamisesta tänne Korpilahdelle tulee kymmenen vuotta, Münster toteaa.
Horses and more tarjoaa ratsastustunteja sekä täysihoitoa hevosille. Omia hevosia Münsterillä on neljä. Koivikon hevoshaan aktiivitallissa hevoset saavat elää laumassa pihalla.
– Se on minulle tärkeää, että hevoset saavat olla hevosia vapaa-ajallaan, Münster toteaa.
Opettaessaan Münster käyttää centered riding -menetelmää.
– Olen opiskellut centered riding -ohjaajaksi, tällä hetkellä olen tasolla kaksi, Münster sanoo ja kertoo centered ridingin olevan pedagoginen konsepti, joka opettaa, miten hevosten kanssa ollaan.
– Se ei ole sidoksissa kouluratsastukseen tai esteratsastukseen, sitä voi soveltaa kaikkeen. Itse olen opetellut ratsastamaan vasta kaksikymppisenä, en ole ollut koskaan hevostyttö. Ja opettelu ei ollut helppoa. Centered riding -ohjauksessa kerrotaan, miksi asiat tehdään tietyllä tavalla ja kun ymmärtää asian, oppiminen ja opitun muistaminen on helpompaa, Münster kertoo.
– Centered riding ei ole mikään resepti, vaan se ottaa huomioon sen, että jokainen hevonen on erilainen. Ja minä itse tykkään ratsastaa erilaisilla hevosilla.

Münsterin tavoitteena on opiskella lisää centered riding -menetelmää ja nousta ohjaajana korkeimmalle eli nelostasolle.
– Mutta se vaatii työtä. Suomessa ei ole vielä yhtään nelostason centered riding -ohjaajaa, maailmassakin heitä on alle kymmenen, Münster toteaa.
Nyt Münster on viritellyt yhteistyötä naapurissa toimivan Emma Ojasen Caramellian kanssa, joka tarjoaa luontoavusteisia psykologipalveluja.
– Ratsastustunneilla käyneet ovat kysyneet ratsastusterapiaa tai muita hyvinvointipalveluja. Minä en sellaista voi tarjota, koska olen ratsastuksenopettaja, en terapeutti, Münster kertoo.
– Emma Ojasen mukaan hevosavusteinen toiminta sopii hyvin esimerkiksi sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviin harjoituksiin. Hän on terapiapuolen ammattilainen ja minulla taas on hevosia, aktiivitallikin on plussaa, koska hevoset ovat rauhallisia. Yhteistyö hyödyttää molempia.
– Haluamme tehdä yhteistyötä laajemminkin. Verkostoitumalla olemme kaikki vahvempia. Minusta se on hienoa, ja hieman yllättävääkin; Saksassa yhteistyö ei toimi ollenkaan näin hyvin, Münster toteaa.

Münster muutti Suomeen vuonna 2006.
– Olimme molemmat mieheni kanssa töissä Jyväskylän yliopistolla. Saksassa olin ollut hevostallilla töissä sivutyönäni, yliopistotyön ohessa. Horses and more -yritys sai alkunsa, kun ensimmäinen lapsemme syntyi ja minun työni jatkuminen yliopistolla ei ollut varmaa. Ajattelin, että kokeilen yritystä, vaikka en ollutkaan varma idean toimivuudesta, Münster kertoo.
– Yrityksen perustaminen Suomeen oli todella helppoa ja sain paljon apua. Ilman tukea en olisi jaksanutkaan, mutta nyt tiedän, että tämä on minun juttuni. Kaikki on mennyt paremmin kuin uskoin ja tällä hetkellä tämä on minun työni.

Tiina Lamminaho