Hanna Mäkinen ja Juha-Pekka Ahonen ostivat Hurttian entisen koulun reilu vuosi sitten. Nyt yläkerran remontti on viimeistelyä vaille valmis, mutta työt jatkuvat alakerrassa.
– Koulun ostaminen oli mieheni idea. Hänellä on rakennusalan yritys itsellään, ja ammattilaiset ovat kyllä tehneetkin hyvää työtä, vanhaa kunnioittaen. Hurttian koulun ostamisesta mieheni kiinnostui, koska tämä on niin hienolla paikalla, Mäkinen kertoo.
– Kovin helposti vanha koulu ei kodiksi ole muuttunut. Olemme ensin purkaneet ja sitten taas rakentaneet. Lisää haasteita tuo se, että jos ulkopinnoille haluaisi tehdä jotain, ensin pitäisi kysyä lupa Museovirastolta.
Mäkinen, Ahonen ja pariskunnan tyttäret, neljävuotias Liinu ja kohta kolme vuotta täyttävä Jade, muuttivat Hurttiaan vuodenvaihteen tienoilla.
– Meillä on talli ja neljä hevosta Saakoskella, niitä ei ole tarkoituskaan tuoda tänne. On tämä aika kiireistä aikaa ollut, onneksi minun äitini ja mieheni vanhemmat ovat hoitaneet tyttöjä; pappa ja mummut ovat olleet korvaamattomia, Mäkinen kehuu.

Talossa on tilaa 685 neliötä. Perheen itse tarvitsemien huoneiden lisäksi taloon on tehty huoneita majoitustiloiksi. Toisesta päädystä löytyy kaksi kahden hengen huonetta ja yksi isompi huone, johon mahtuu yöpymään kolme tai neljä henkeä sekä yhteinen pieni keittiö näille kolmelle huoneelle. Lisäksi majoitusta tarvitseville on tarjolla kahden huoneen huoneisto, johon mahtuu isompikin porukka tai vaikkapa perhe. Yöpyjien tarvitsemat vessat ja pesutilat on tehty majoitushuoneiden läheisyyteen.
– Majoitusidea lähti siitä, kun täällä on niin paljon tilaa ja toisaalta moni on valitellut, että Korpilahdella on huonosti yöpymispaikkoja, Mäkinen kertoo.
– Yksi italialaisporukka meillä jo yöpyikin; he ihastelivat ympäristön maaseutumaisuutta ja ihmettelivät, miten täällä voi olla näin rauhallista, vaikka tämä on ihan ysitien läheisyydessä. Nyt olen vuokrannut tätä vain airbnb:n kautta, huoneet eivät ole vielä ihan täysin valmiit. Mutta rallien sekä Iskelmäfestareiden ajaksi meillä on jo varauksia.

Sisustukseen Hanna Mäkinen on käyttänyt vanhan koulun henkeen sopivaa vanhaa tavaraa, moni huonekalu ja koriste-esine on löytynyt huutokaupasta tai kirpputorilta.
– Olemme tyttöjen kanssa hioneet ja maalanneet vanhoja kalusteita alakerran puukäsityöluokassa, Mäkinen kertoo.
– Alakertaan teemme saunan ja pesutilaa, ehkä ensi talvena. Sielläkin on tilaa niin paljon, että sinne saisi vaikkapa kokoustiloja. Nyt teemme kuitenkin ensin yläkerran huoneet valmiiksi. Ja lisää tilaa olisi vintillä, mutta sen jätämme nyt rauhaan.
Jumppasalissa on paikoillaan kiipeilyköydet ja renkaat sekä koripalloteline. Tytöt ovat saaneet nurkkaan oman pallomeren.
– Sinne on tarkoitus laittaa vielä ainakin trampoliini, tilaa kun on. Olemme ajatelleet, että jumppasalia voisi vuokrata esimerkiksi lasten synttäreitten pitopaikaksi, Mäkinen kertoo.
– Ja pihalla on koulua palvelleet leikkivälineet paikoillaan; miksei koululla voisi pitää vaikka jotain leirejä lapsille.

Hurttian entisen koulun uusi elämä on kiinnostanut monia.
– Se on tosi kiva, kun ihmiset ovat kertoneet meille koulun historiasta, Mäkinen toteaa.
– Olen suunnitellut pyytäväni tätiäni, laulaja – näyttelijä Päivi Mäkistä esiintymään tänne meille joskus syksymmällä, sitten kun on viileämpää ja me olemme saaneet paikat kuntoon. Silloin ainakin tänne pääsee katsomaan, ja kyllä täällä muutenkin saa poiketa, Hanna Mäkinen lupaa.

Tiina Lamminaho