Seija Ilmarinen, Eija Perälä, Jaana Hyvönen, Kauko Hyvönen, Liisa Siekkinen, Timo Koskinen, Juha Pöysti ja Jouko Ilmarinen siistivät talkoilla Ylä-Muuratjärven kylätalon pihaa talven jäljiltä. Kesäkeittiö odottelee kesän tilaisuuksia lähes valmiina; väriä se saa pintaansa, kun Pokon palkkaamat kesätyöntekijät maalaavat sen.

– Ilman laatu on parantunut huomattavasti, ”vanhan talon” haju on melkein kokonaan hävinnyt. Ja lämpötila pysyy nyt tasaisempana, Ylä-Muuratjärven kyläseuran sihteeri Jouko Ilmarinen ja puheenjohtaja Kauko Hyvönen kehuvat Ylä-Muuratjärven kylätalon remontin vaikutuksia.

Kylätalon kerhohuoneeseen ja molempiin luokkahuoneisiin asennettiin ilmalämpöpumput ja ilmanvaihtokoneet viime syksynä, sisäänkäynnin yhteyteen tehtiin teräksinen invaluiska, jota pitkin taloon pääsee pyörätuolillakin ja pihaan rakennettiin kesäkeittiö, joka odottelee kaasugrilliä ja muurikkapannua.

– Tämä on vuonna 1954 rakennettu talo, tässä oli painovoimainen ilmanvaihto ja pelkästään sähköllä toimiva lämmitys. Vanhoihin pönttöuuneihin on laitettu sähkövastukset jo silloin, kun tämä oli vielä koulu, Ilmarinen kertoo.

– Emme halunneet tähän ilmanvaihtoa, joka vetäisi ilmaa rakenteiden läpi, vaan tänne tuli yhteensä kolme lämmön talteen ottavaa ilmanvaihtokonetta, jotka ottavat puhtaan ilman suoraan ulkoa. Ilmalämpöpumppujen ansiosta saamme säästettyä sähkölaskussa merkittävästi ja lämpötilan säätelykin on helpompaa. Talven aikana olemme pitäneet lämpötilan noin 17 – 18 asteessa ja tarvittaessa, esimerkiksi juuri ennen jotain tilaisuutta, lämpöä voi nostaa.

Remontti toteutettiin osana JyväsRiihen Kimpsu-hanketta, omana Kylätalon ilmasta hyvää -hankkeena. Kokonaisbudjetti oli noin 15000 euroa, josta oman työn osuudeksi laskettiin 4400 euroa. JyväsRiihen kautta hankkeeseen saatiin EU:n ja kaupungin rahaa reilu kymppitonni, välirahoitus hoitui Jyväskylän kaupungin kautta.

– Seurakunta on pitänyt perhekerhoa kerran viikossa kylätalossa jo useana vuonna, hirvipeijaiset on pidetty täällä ja kyläläiset ovat pitäneet täällä syntymäpäiväjuhlia. Kokouksiaan täällä ovat pitäneet muun muassa Poko, Ylä-Muuratjärven metsästäjät, kyläseura sekä tienhoitokunnat, ja kesällä täällä on ollut kesäkahvio ja kirppari ja aiemmin huutokauppakin, Ilmarinen kertoo.

– Nyt olemme hakeneet, ja saaneet, JyväsRiihen Kalustoa kylille-hankkeesta rahoitusta keittiövälineiden hankkimiseen. Tarkoitus olisi ostaa muun muassa yleiskone, kattiloita, kahviastiasto ja jotain laatikoita, joilla astioita voi kuljettaa täältä muuallekin. Hankintojen budjetiksi on laskettu noin 1800 euroa, JyväsRiiheltä tulee rahoitusta 60 prosenttia. Sitten, kun saamme keittiövälineetkin kuntoon, alamme markkinoida kylätaloa vähän laajemminkin.

Ilmarisen mukaan Ylä-Muuratjärven kylätalossa voi järjestää jopa sadan hengen tilaisuuksia.

– Vuokraisimme taloa mielellään myös kylän ulkopuolisten tilaisuuksiin. Kesäkeittiö tuo oman lisänsä kesän tapahtumiin ja lisäksi meillä on pari telttaa, pöytiä ja tuoleja, eli aika hyvä kalustus meillä alkaa jo olla, Ilmarinen toteaa.

Ylä-Muuratjärven vanhassa koulussa on myös kaksi asuntoa, joissa on vuokralaiset.

– Ilman vuokratuloja talon ylläpito olisi aika mahdotonta, Ilmarinen sanoo.

Tiina Lamminaho