Johanna Mäkitalo ja Seppo Uuranmäki saavat vaikutteita teoksiinsa Iloniemen luonnosta. Tällä hetkellä Johanna Mäkitalo maalaa elokuussa Pirkkalassa avattavaan ryhmänäyttelyyn, myös ’Peitetty’ on lähdössä Pirkkalaan.

Sekä kuvanveistäjä Seppo Uuranmäki että taidemaalari Johanna Mäkitalo ammentavat vaikutteita teoksiinsa Korpilahden luonnosta. Pariskunta on asunut Uuranmäen kotitalossa Iloniemessä 26 vuotta.

– Korpilahti on osa minua, se on muokannut persoonaani, joten totta kai se näkyy myös teoksissani, Uuranmäki toteaa ja kertoo esimerkiksi Korpilahden satamassa olevan teoksen Kouraisu sisältävän paljon muistoja Nurmisen sahan alueelta.

– Isäni oli metsuri ja olen lapsena ollut mukana muun muassa uitossa Päijänteellä, sieltä on lähtöisin voimakas suhteeni puuhun. Ja toki asuinpaikalla on vaikutusta myös käytännön työhön, täällä on helppo tehdä isoja ja likaisia töitä.

Johanna Mäkitalo taas kertoo maalaavansa nimenomaan Korpilahden maisemia, Päijänteen rantoja.

– Tauluissani on tunnistettavissa olevia paikkoja, mutta toisaalta ne esittävät eräänlaista yleismaisemaa – rakennukset ja muut sellaiset olen poistanut. Ja samaan aikaan taulut ovat myös mielenmaisemaani. Olen syntyisin Vantaalta, mutta Päijänteen rannat ovat sielunmaisemaani. En osaisi kuvitella muuttavani Etelä-Suomeen, Mäkitalo sanoo.

Tällä hetkellä Seppo Uuranmäki kertoo viettävänsä ansaittua lepohetkeä; kahden ja puolen vuoden projekti, tilaveistos Ilona ja Onni, valmistui Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Harjun kampukselle kevättalvella.

– Pronssihahmot ovat paikoillaan sisääntulon yhteydessä, täysin valmiiksi tilaveistos tulee, kun ympäristö valmistuu sellaiseksi, kun se on suunniteltu, Uuranmäki tarkentaa.

– Tilaveistos on prosenttiperiaatteen mukanaan tuomia tilauksia eli se suunniteltiin rakennusvaiheessa yhdessä rakennuttajan, tilaajan ja arkkitehdin kanssa juuri siihen paikkaan, joten siinä on myös ympäristö tärkeässä roolissa.

68-vuotias Seppo Uuranmäki valmistui Lahden Taideinstituutista vuonna 1987. Sen jälkeen hänen teoksiaan on nähty lukuisissa näyttelyissä. Julkisia teoksia hän on tehnyt Korpilahden lisäksi Jyväskylään, Lahteen ja Jämsään. Korpilahdella Uuranmäen teoksista ovat Loppu ja alku hautausmaan uurnalehdossa, Poikittain Kärkisten sillalla, Kosketus Yhtenäiskoululla sekä Kouraisu satamassa.

– Ennemmin tai myöhemmin rupean taas jotain tekemään. Kun on koko ikänsä niin sanotusti piirrellyt, ei sitä voi lopettaa kokonaan. Mutta näin vanhemmiten ei ole kauhean innokas tekemään raskasta ruumiillista työtä, toisin kuin nuorena; silloin oli kiva pullistella betonin kanssa, Uuranmäki naurahtaa ja kertoo löytäneensä kuvanveiston opiskellessaan Oriveden Opistossa.

– Olin mainoshommissa ja aloitin opinnot Oriveden Opistossa vasta 31-vuotiaana. Tykkäsin maalaamisesta ja halusin oppia siitä lisää. Sitten tajusin, että olen maalaamisessa aika kehno, mutta kuvanveistäjänä aika hyvä ja kuvanveisto oli kivaa. Sen jälkeen en muualle pyrkinytkään kuin kuvanveisto-opintoihin, Uuranmäki kertoo.

 

Johanna Mäkitalo valmistui Lahden taideinstituutista 1992.

– Minä olin siellä enemmän kuvanveistopuolella, mutta sen jälkeen maalaaminen on jotenkin kiehtonut minua enemmän. Maalaaminen on ollut minulle tapa ilmaista itseäni jo lapsena, öljyvärit sain 14-vuotiaana, Mäkitalo kertoo.

Tällä hetkellä Mäkitalo maalaa elokuussa Pirkkalassa pidettävään ryhmänäyttelyyn.

– Ryhmänäyttelyssä ovat mukana samat taiteilijat kuin viime vuoden syksyllä Höyry-galleriassa olleessa näyttelyssä eli minun lisäkseni Kristiina Lempiäinen-Trzaska ja Maarit Siltamäki. Pidimme viime vuonna viisi ryhmänäyttelyä. Niitä on ollut tosi mukava tehdä pienellä, yhteen hioutuneella porukalla. Muuten taiteilijan työ on aika yksinäistä.

Yksityisnäyttelyä Mäkitalolla ei tänä vuonna ole.

– Olen tehnyt nyt isoja töitä, joiden tekemisessä menee aikaa. Kestää pari vuotta, ennen kuin saan tehtyä niin paljon, että voin pitää yksityisnäyttelyn. Olen tekemässä kahtakin eri kokonaisuutta yhtä aikaa; riippuu tilasta, josta saan näyttelyajan, kumpi kokonaisuus tulee esille, Mäkitalo kertoo.

– Näyttelytöihin maalaan maisemaa, pilviä, pilvimaisemaa ja heijastusteemaa. Siinä sivussa olen maalannut myös lintuja, kasveja ja lähiluontoa; Korpilahden luonto on minulle tärkeä.

– Ja onhan tämä todella komea paikka, paikalliset eivät aina edes tajua kuinka komea, Uuranmäki toteaa.

Tiina Lamminaho

kuvatekstit:

Johanna Mäkitalo ja Seppo Uuranmäki saavat vaikutteita teoksiinsa Iloniemen luonnosta. Tällä hetkellä Johanna Mäkitalo maalaa elokuussa Pirkkalassa avattavaan ryhmänäyttelyyn, myös ’Peitetty’ on lähdössä Pirkkalaan.