LC Korpilahti on osallistunut monenlaisiin talkoisiin. Vanhan myllyn ympäristötalkoissa ahkeroivat muun muassa Jussi Nokelainen, Markku Lahti, Reijo Säkkinen, Hannu Kaski ja Jukka Laurila. Kuva: Kari Vaara.

LC Korpilahti tukee niin nuorisoa kuin ikäihmisiäkin.

Korpilahdella on ollut lionstoimintaa jo yli 50 vuotta, vuodesta 1963. Tällä hetkellä Korpilahden lionsklubissa on 14 jäsentä.

– Meillä on vähän sama ongelma, kuin monella muullakin yhdistyksellä, eli jäsenten keski-ikä on melko korkea. Meillä tilanne ei kuitenkaan ole tällä hetkellä kauhean paha, sillä onneksi olemme viime vuosina saaneet aktiivisia nuorempiakin mukaan toimintaan, LC Korpilahden presidentti Kari Vaara kertoo.

Korpilahden lionsklubin, samoin kuin muidenkin lionsklubien, toiminta on pääosin vapaaehtoistyötä omalla paikkakunnalla.

– Lions-järjestö on maailmanlaajuinen ja se on tällä hetkellä maailman suurin palvelujärjestö. Mekin tuemme jossain määrin isoja projekteja maailmalla, mutta pääasiassa keskitymme kuitenkin oman paikkakunnan ihmisten ja hankkeiden tukemiseen, Vaara sanoo.

– Viime kaudella tuimme korpilahtelaisia noin 3000 eurolla. Meille voi lähettää avustuspyyntöjä, jotka käsittelemme kerran vuodessa, toukokuussa. Joka vuosi olemme lahjoittaneet koulujen kautta stipendejä ja lisäksi olemme tukeneet rahalahjoituksella muun muassa yhtenäiskoulun oppilaiden Saksan-matkaa, palokuntaleiriä, alakoululaisille järjestettäviä teatterinäytöksiä, Pyrinnön nuorisovaihtoa, paikallisen nuoren viulistin musiikkikurssia ja frisbeegolfrataa. Lisäksi annoimme Markku Harjulalle tunnustuspalkinnon, kun hän ajoi latuja Päijänteen jäälle.

Avustusten jakamisen lisäksi leijonat osallistuvat talkoisiin.

– Meillä on ollut erilaisia avustustalkoita, olemme muun muassa tehneet polttopuita ikäihmisille. Yksi näkyvä talkoomuoto on ollut lippujen vieminen ja kynttilöiden sytyttäminen sankarihaudoille itsenäisyyspäivänä. Perinteisiä ovat myös Korpihovin joulukahvit ja jouluaaton ruokajakelu vähävaraisille, Vaara kertoo.

– Olemme tehneet myös yhteistyötä muiden korpilahtelaisten yhdistysten, esimerkiksi Yrittäjien ja kotiseutuyhdistyksen, kanssa. Olimme mukana Haukankierroksen sekä Korpijoen polun kunnostuksessa, frisbeegolfradan teossa ja Vanhan myllyn ympäristötalkoissa. Uskon, että yhteistyö muiden yhdistysten kanssa on tärkeä keino saada asioita eteenpäin, ja tarkoituksena onkin panostaa vielä entistä enemmän yhteistyöhön.

Vuosien varrella LC Korpilahti on tukenut myös nuorisovaihtoa.

– Tällä hetkellä ajankohtainen teema on puhtaiden vesien puolesta toiminen. Jokainen klubi saa itse päättää, miten teemaa toteuttaa. Meillä ei ole vielä tehty siihen liittyviä päätöksiä, Vaara kertoo.

– Toinen ajankohtainen asia on Lions Quest -hanke, kasvattajille suunnattu koulutusohjelma, joka antaa eväitä nuorten elämisen taitojen kehittämiseen.

Rahaa avustuksiin LC Korpilahti saa lähinnä joululehdestään ja ysitien varressa olevan mainostaulun vuokrasta.

– Meillä on ollut muun muassa pullopanttikeräyslippaita kaupoissa, mutta pääosa tuloista tulee joululehdestä ja mainostaulusta. Jyväskylän lionsklubit järjestävät esimerkiksi konsertteja tulojen hankkimiseksi, mutta sellainen vaatisi paljon järjestelyjä. Meidän voimavaroillamme tulojen lisääminen ei onnistu kovin helposti, joululehtikin teettää paljon töitä, Vaara sanoo.

Uudet jäsenet LC Korpilahti toivottaa tervetulleeksi.

– Meillehän otetaan jäseneksi toisen jäsenen ehdotuksesta. Mukaan voi tulla kuka tahansa hyväntekeväisyydestä kiinnostunut, eli jos on kiinnostunut toiminnasta, voi antaa itsensä ilmi jollekin jäsenellemme, Vaara vinkkaa.

– Tällä hetkellä säännöissämme lukee, että voimme ottaa vain miesjäseniä, mutta Suomessa on jo klubeja, joissa on sekä naisia että miehiä. Sääntöjä voidaan tältä osin muuttaa, se on jokaisen klubin omassa harkinnassa. Muutenkin klubit ovat varsin itsenäisiä, vaikka olemme osa maailmanlaajuista järjestöä.

Kari Vaara on ollut itse mukana toiminnassa vuodesta 1984. Nyt hän on kolmatta kertaa LC Korpilahden presidenttinä, ja hän on ollut mukana myös piirin hallintotehtävissä.

– Ennen kaikkea minusta on mukava kuulua järjestöön, jossa on kiva tehdä asioita yhdessä. Tässä pääsee tutustumaan omaan paikkakuntaansa ja paikkakuntalaisiin ja saa toimia oman paikkakuntansa hyväksi, Vaara toteaa.

 

Tiina Lamminaho