Joulukuuset pakataan kuljetusverkkoon sitä varten suunnitellulla laitteella. Elina Lamminaho on isänsä apuna joulukuusenmyynnissä.

Veikko Lamminaho kokeili joulukuusenviljelyä ensimmäisen kerran jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, opiskelun ja palkkatyön ohessa.

– Kuusenviljely jäi, kun palkkatyö vei niin paljon aikaa, mutta jo silloin ajattelin, että palaan vielä joskus joulukuusten pariin, Lamminaho toteaa.

Kymmenisen vuotta sitten Lamminaho istutti joulukuusentaimia kotitilalleen Korpilahdelle ja omistamalleen metsätilalle Viitasaarelle.

– Olin opettajana metsäoppilaitoksessa. Pitkä kesäloma mahdollisti hyvin kuusien hoitamisen, Lamminaho kertoo.

– Joulukuusenkasvattajan työstä suuri osa tehdään nimenomaan kesällä, puita leikatessa. Toki kuusten kaataminen ja myynti työllistävät joulun alla, mutta kesällä puut leikataan käsin, se on hyvin fyysistä työtä ja vie aikaa.

Kymmenen vuotta sitten istutetut puut ovat nyt valmiita joulukuusia. Istuttamisen ja myymisen väliin mahtuu lukemattomia tunteja työtä, niin leikkaamista kuin muutakin.

– Alkuvaiheessa täytyy pitää huolta, etteivät taimet kuole heinien joukkoon eli taimien ympäriltä pitää poistaa heinät. Leikkaaminen aloitetaan poistamalla kuusen alimmat oksat, jotta joulupuu menee aikanaan hyvin kuusenjalkaan, Lamminaho kertoo.

– Kun taimet ovat noin metrin mittaisia, aloitetaan leikkaus, jotta kuusista tulisi tuuheita ja joulupuuksi oikean muotoisia. Kuusia leikataan joka vuosi siihen asti, kun ne kaadetaan joulupuuksi.

Tänä vuonna Metsätalon joulukuusia myydään kuudella myyntipaikalla Jyväskylän ja Tampereen seuduilla, lisäksi joulukuusen voi ostaa nettikaupasta kotiin kuljetettuna.

– Nettikaupan myyntialueena on Keski-Suomi ja Pirkanmaa. Valtaosa kuusista myydään perinteisiltä myyntipaikoilta, mutta nettikauppa tukee toimintaa. Myös yritykset ostavat netin kautta kuusia lahjaksi asiakkailleen ja työntekijöilleen, Lamminaho kertoo.

– Tulevina vuosina on tarkoitus järjestää myös kuusenhakusafareita viljelmille.

Joulupuuseuran mukaan Suomessa hankitaan vuosittain noin puolitoista miljoonaa joulupuuta. Näistä vähän yli miljoona tulee suomalaisten joulupuunkasvattajien tiloilta, noin 300 000 haetaan omasta tai suvun metsästä ja noin 150 000 tuodaan ulkomailta, lähinnä Tanskasta.

Kasvatettujen kuusten osuus myynnistä on noussut reippaasti viime vuosina.

– Nykyään myyntipaikoilla ei juuri leikkaamattomia kuusia näe, Lamminaho toteaa.

Suurin osa suomalaisista joulupuuviljelmistä on perheviljelmiä, päätoimisesti joulupuita kasvattavia on vain muutama. Myös Lamminaholla lapset ovat mukana toiminnassa.

– Sekä Elina että Tommi ovat istuttaneet kuusentaimia ja Elina on opiskelujensa ohella luonut myyntiorganisaatiota ja vastannut nettikaupan pyörittämisestä, Veikko Lamminaho kertoo.

Lamminahon viljelmillä kasvaa lähinnä kotimaista metsäkuusta, tulevina vuosina myyntiin tulee hieman myös pihtaa.

– Keski-Euroopassa joulupuu on yleisimmin kaukasianpihta eli nordmannin kuusi, mutta se ei menesty Suomessa. Minulla on kasvamassa jonkin verran palsamipihtaa, mutta valtaosa puista on metsäkuusia, koska se on halutuin joulupuu Suomessa, Lamminaho sanoo.

Kymmenisen vuotta sitten istutettujen kuusien myynnin Lamminaho aloitti viime vuonna.

– Olin viime vuonna ensimmäistä kertaa myymässä joulukuusia Korpilahdella. Oli tosi hienoa tavata ihmisiä, joita en ole nähnyt vuosikausiin, kun olen ollut muualla töissä. Joulukuusien kasvatus ja myynti Korpilahdella on minulle vähän kuin paluuta juurilleni, Lamminaho toteaa.

Tiina Lamminaho