Anna Pulkkinen opiskelee restonomiksi ja teki harjoittelunsakin Satamakapteenissa. Nyt hän on siellä kesätöissä

– Pidän sitä tärkeänä, että nuorille annetaan mahdollisuus saada kokemusta ja oppia tekemään töitä. Moni ei ota kokemattomia töihin, Satamakapteenissa kesätöissä oleva restonomiopiskelija Anna Pulkkinen toteaa. Myös Pulkkisen kesätyökaveri Sanna-Maria Saari pitää kesätöitä tärkeänä.

– Opiskelen yliopistossa musiikkikasvatusta eli ihan muuta alaa, mutta koen tärkeänä sen, että pääsee kesäksi töihin. Tämä on tosi mukavaa vaihtelua opiskeluun, pidän asiakaspalvelusta, Saari kertoo.

Tänä vuonna molemmat nuoret naiset saivat kesätyöpaikkansa helposti, tutusta paikasta. 24-vuotias Saari on ollut Satamakapteenissa aikaisempinakin kesinä, 19-vuotias Pulkkinen taas teki harjoittelunsa siellä. Molemmilla on kuitenkin kokemusta hankalammastakin työllistymisestä.

– Silloin kun oli 18-vuotias ja haki ensimmäistä koko kesän työpaikkaa, piti lähettää monta hakemusta. Töitä kyllä löytyi silloinkin, Saari muistelee.

– Minä hain viime kesänä muutamasta paikasta töitä, mutta en saanut. Sitten kävimme kavereitten kanssa Muuramen Innolassa ja siellä oli monenlaista työtä tarjolla. Me ryhdyimme pitämään pientä kahvilaa, Pulkkinen kertoo.

Kesätöissä nuoret naiset eivät ole pelkästään rahan perässä.

– Työn on oltava sellaista mistä tykkää, mutta toki raha motivoi, Saari toteaa.

Kumpikin työskentelee koko kesän, eli lomailulle ei juuri jää aikaa.

– Tämä on vuorotyötä, joten tässä ei ole joka päivä töissä. Ja näin kesällä on virtaa, kun on valoisaa, lyhyemmästäkin vapaasta osaa ottaa kaiken irti, naiset toteavat.

Satamakapteenissa on tänä kesänä yhteensä 13 kesätyöntekijää. Ensimmäiset aloittivat jo toukokuun alussa ja viimeisiä viikonloppuvuoroja osa kesätyöntekijöistä tekee vielä syyskuun puolella.

– Elokuussa lisätyövoiman tarve rupeaa painottumaan viikonloppuihin ja kesätyöntekijätkin lähtevät kouluihin, joten he eivät enää siinä vaiheessa arkisin pääsisikään töihin, Satamakapteenin yrittäjä Janne Isotalo kertoo.

Isotalon mukaan kesätyöhakemuksia tuli reilusti, kesätyöntekijät löytyivät varsin helposti.

– Tärkein asia kesäntyöntekijällä on iloinen ja avoin mieli, sitä ei voi opettaa. Avoimen uteliaasti uusiinkin asioihin suhtautuminen on hyvä peruslähtökohta ja itselläni on tavoitteena löytää joukkoon mahdollisimman iloisia ihmisiä, Isotalo sanoo.

– Meillähän on ravintolan puolella myös anniskeluoikeudet, se asettaa tiettyjä vaatimuksia. Ja hygieniapassi ravintola-alalla on käytännössä oltava. Ravintola-alan opiskelijoita meillä on muutama, jotka ovat olleet täällä harjoittelussakin ja jäätelökioskissa olen tarjonnut mielelläni nuoremmillekin mahdollisuuden päästä töihin. Mehän olemme avoinna seitsemänä päivänä viikossa ja aukioloaika on 13 – 14 tuntia päivässä, apukäsiä tarvitaan paljon.

Uusi jäätelökioski on otettu hyvin vastaan.

– Sehän on tosi hienolla paikallakin. Ihmiset ovat löytäneet sen ja meille se on hyvä, koska se helpottaa jonoa sisällä, Isotalo sanoo.

– Kesä on alkanut tosi vauhdikkaasti, ilmat ovat suosineet. Tämän vuoden toukokuun myynti oli yli kaksinkertainen viime toukokuuhun verrattuna.

Tiina Lamminaho