– Kirjaston sähköiset palvelut on löydetty hyvin. Verkkosivuilta löytyvät hyvät ohjeet esimerkiksi e-kirjojen lainaamiseen, kirjastovirkailija Tuula Vatiainen ja kirjastonjohtajan sijainen Tiiu Koistinen kertovat.

Kirjaston sähköiset palvelut on otettu hyvin käyttöön. Kirjastonjohtajan sijaisena Korpilahden kirjastossa toimivan Tiiu Koistisen ja kirjastovirkailija Tuula Vatiaisen mukaan käytetyimpiä sähköisiä palveluja ovat lainojen uusimiset, kirjojen varaukset sekä verkkomaksaminen.

– Etenkin verkkomaksaminen on nyt lisääntynyt selkeästi, yhä harvempi maksaa enää esimerkiksi myöhästymismaksuja käteisellä, Tuula Vatiainen kertoo.

– Myöskään uusimisia tai varauksia ei enää tehdä asiakaspalvelutiskillä niin paljon kuin aiemmin, vaan ne tehdään netin kautta. Aineiston varaaminen on lisääntynyt huomattavasti sen jälkeen, kun varausmaksut poistettiin viime vuoden alusta. Myös lasten kirjoja, esimerkiksi koulun lukudiplomikirjoja, varataan nykyään entistä enemmän. Ja ihan kaikenlaista aineistoa varataan, kirjojen lisäksi elokuvia, musiikkia ja jonkin verran lehtiäkin.

Varatun aineiston voi noutaa myös kirjaston omatoimiaikana.

– Nykyisin joitakin vakioasiakkaita ei enää näe ollenkaan, kun he asioivat ainoastaan netissä ja omatoimiaikoina, Vatiainen kertoo.

Kaksi ja puoli vuotta käytössä olleita omatoimiaikoja on kiitelty paljon. Omatoimiaikojen kävijäväärä on nyt melko vakiintunut.

– Viikonloppuisin meillä käy keskimäärin 50 asiakasta. Myös ilta-ajat ovat suosittuja; keskiviikko- ja perjantai-iltojen omatoimiaikoina kävijöitä on parikymmentä, aamujen omatoimiajoilla käy keskimäärin kymmenen henkeä. Vakituisia kävijöitä on paljon, ja Alkio-opiston opiskelijatkin ovat löytäneet meidät, Vatiainen kertoo.

Mitään järjestyshäiriöitä tai vastaavia ongelmia omatoimiajoilla ei ole ollut.

– Se tietysti on tärkeää, että etenkin omatoimiaikaan asioivat malttaisivat lukea, mitä palautus- ja lainausautomaatin ruudulla lukee. Esimerkiksi varatut tai muualle menossa olevat kirjat automaatti pyytää laittamaan eri paikkaan kuin muut kirjat, ja jokin näytön ilmoitus voi myös vaatia kuittausta, jotta voi jatkaa toiminnoissa eteenpäin, Koistinen muistuttaa.

Keskikirjastot.fi-verkkosivulla voi tehdä kirjastokortin numerolla ja omalla pin-koodilla kirjautumalla lainojen uusimisen ja aineiston varaamisen lisäksi myös monenlaista muuta.

– E-kirjoja on tällä hetkellä valikoimassa yli tuhat, ja niitä saa lainattua joko niin, että kirjaa lukee selaimelta tai e-kirjan voi ladata lukuohjelmaan vaikkapa mobiililaitteelle, jolloin kirjaa voi lukea myös ilman nettiyhteyttä. Verkossa voi kuunnella myös äänikirjoja kahdesta eri palvelusta. Ellibsin e-kirjapalvelussa on suomenkielisiä äänikirjoja tarjolla noin 300 kappaletta, ja niistä löytyy sekä aikuisten että lasten kaunokirjallisuutta. Vieraskielisiä äänikirjoja on tarjolla Naxos Spoken Word -palvelussa. E-lehtiä voi lukea joko kotona tai kirjaston koneilla; eMagz.fi-palvelun kautta voi lukea kotimaisia aikakauslehtiä kotoa käsin, ePress-palvelussa taas on yli 200 kotimaista sanomalehteä näköislehtinä ja niitä voi lukea Keski-kirjastoissa. Lisäksi on tarjolla palvelu, jolla pääsee lukemaan yli 7000 ulkomaista sanomalehteä 60 eri kielellä, Koistinen kertoo.

– Näiden palvelujen käyttöön löytyy hyvät ohjeet kirjaston nettisivuilta.

Vatiaisen mukaan asiakkaat käyttävät nettiä paljon myös tarkistaakseen, onko jokin tietty kirja oman kirjaston hyllyssä vai ei.

– Myös keväällä aloitettu lukuneuvonta-palvelu on löydetty, lukuneuvontapyyntöjä alkoi tulla heti, kun palvelu otettiin käyttöön. Suosituin tapa lukuneuvonnassa on pyytää vinkkilista sähköpostiin, Koistinen kertoo.

Keski-kirjastojen viisivuotissynttäreiden kunniaksi asiakkaita kehotetaan nyt laittamaan hyvä kiertoon eli kirjoittamaan arvio hyvästä kirjasta, sarjakuvasta, pelistä, musiikista tai elokuvasta Keski-kirjastojen verkkokirjastoon. Arvion kirjoittajien kesken arvotaan kuukausittain kolme lahjakorttia kirjakauppaan.

Tiina Lamminaho