
Sami ja Sauli Nurminen tekevät töitä isänsä, Kari Nurmisen KN-Sähkö Oy:ssä. Aivan lähiaikoina Kari Nurminen ei kuitenkaan aio eläkkeelle jäädä.
– Saa nähdä, koska minä tästä eläkkeelle vetäydyn, en nyt ainakaan ihan lähiaikoina, KN-Sähkö Oy:n yrittäjä Kari Nurminen toteaa. Nurmisen molemmat pojat, Sami ja Sauli Nurminen, ovat jo muutaman vuoden työskennelleet molemmat KN-Sähkö Oy:ssä, Kari Nurminen itse on tehnyt sähkötöitä jo yli 46 vuotta.
– KN-Sähkö Oy on toiminut reilut 25 vuotta, mutta minä aloitin sähkötyöt jo 1971, kun pääsin armeijasta. Sitä ennenkin olin jo vieraalla töissä, Kari Nurminen kertoo.
Sami Nurminen lähti peruskoulun jälkeen ammattikouluun opiskelemaan sähköalaa ja valmistui 1993.
– Tähän isän yritykseen tulin ensimmäisen kerran töihin vuonna 1995. Sitten olin välillä talotehtaalla, sielläkin tein myös sähkötöitä, ja kun talotehdas loppui vuonna 2003, pääsin sähkötöihin Jämsään, Sami Nurminen kertoo.
– Kyllä minulle oli koulun jälkeen ihan selvää, että lähden opiskelemaan sähköalaa. Ja olen alasta pitänyt.
Sauli Nurminen taas valmistui sähköalalle neljä vuotta sitten, sitä ennen hän oli varastohommissa.
– En osaa sanoa, mikä minut sai sähköalalle lähtemään, mutta ihan mukava ala tämä on, Sauli Nurminen toteaa. Hän opiskelee parhaillaan sähköalaa lisää ammattikorkeakoulussa.
KN-Sähkö Oy:n työmaat ovat olleet Korpilahdella ja lähiympäristössä.
– Periaatteena on ollut, että puolessa tunnissa pääsee autolla työmaalle, mutta on siitä kyllä joutunut tinkimäänkin, Kari Nurminen sanoo.
– Etupäässä meidän työmaamme ovat olleet Muuramen puolella, Korpilahdella ei juuri rakenneta. Muutenkin talvi on hiljaista aikaa, enemmänkin ehtisi tehdä.
Huoltosopimuksia KN-Sähköllä on parin jyväskyläläisen teollisuusyrityksen sekä korpilahtelaisten rivitaloyhtiöiden, vesiosuuskuntien ja Alkio-opiston kanssa.
– Vesiosuuskunnat eivät paljon työllistä, mutta Alkio-opistolla on aina pientä keikkaa, Kari Nurminen kertoo.
– Nykyään omakotitalot ovat usein pakettitaloja ja talopaketin mukana tulee sähkömies; ne eivät paljon työllistä paikkakuntalaisia. Hirsitaloihin olemme nyt tehneet monta vuotta sähkötöitä; rakennusurakoitsija, joka tekee niitä, käyttää meitä sähkötöihin.
Reilussa neljässä vuosikymmenessä sähkötyöt ovat Kari Nurmisen mukaan muuttuneet paljon.
– Työ on ihan toista kuin silloin, kun minä kävin koulua alalle. Vähän kaikki on muuttunut ja muuttuu koko ajan edelleen. Uusia sääntöjäkin tulee ja uusia koulutuksia; on käytävä vähintään kaksi kurssia vuodessa, jotta osaaminen pysyy ajan tasalla, Kari Nurminen toteaa.
– Eläkkeelle jään sitten joskus, jos jompikumpi pojista suorittaa lupaprosessin, joka vaaditaan, jotta voi pyörittää sähkötöitä tekevää yritystä. Eli en ainakaan nyt ihan heti, ja mitäs sitä tekisikään, jos jäisi eläkkeelle.
Tiina Lamminaho