– Triathlon on hirveän mukava ja mukaansatempaava laji. Kannattaa lähteä kokeilemaan, Niina Nieminen kannustaa. Nieminen aloitti lajin reilu vuosi sitten ja voitti tänä kesänä kolme SM-mitalia.

Niina Nieminen aloitti trithlonin reilu vuosi sitten.

– Tälle kesälle minulla oli tavoitteena SM-mitali. Ajattelin, että jos saisi yhden SM-mitalin, olisi mahtavaa, Niina Nieminen toteaa. Nieminen osallistui tänä kesänä kolmeen triathlonin eri matkojen SM-kisaan, ja tuloksena oli kolme SM-mitalia 25 – 29 -vuotiaitten sarjassa. Sprinttimatkan SM-kisasta, jossa uitiin 750 metriä, pyöräiltiin 20 kilometriä ja juostiin viisi kilometriä, Nieminen sai pronssia, perusmatkan ja puolimatkan SM-kisoista tuli molemmista kultaa. Perusmatkan kisassa uidaan 1,5 kilometriä, pyöräillään 40 kilometriä ja juostaan 10 kilometriä, puolimatkan kisassa uintiosuus on 1,9 kilometriä, pyöräilyosuus 90 kilometriä ja juoksuosuus puolimaraton eli 21 kilometriä.
Nieminen innostui triathlonista reilu vuosi sitten.
– Nuorempana harrastin kilpaurheilua, päälajini oli hiihto. Siinä sivussa harrastin kilpauintia ja pelasin jalkapalloa. Kilpauinnin lopetin noin 15-vuotiaana ja kilpahiihdon 16 – 17 -vuotiaana. Ennen viime kesää en ollut harrastanut kilpaurheilua pitkään aikaan, Nieminen kertoo.
– Vuosi sitten kesällä ajattelin kokeilla triathlonia. Osallistuin ensin Jyväsjärvi Triathloniin, joka on pieni, matalan kynnyksen kisa pikamatkalla; sinne uskalsi lähteä kokeilemaan.

Nieminen voitti Jyväsjärvi Triathlonin, ja kaksi muuta kisaa, joihin osallistui vuosi sitten kesällä.
– Laji tuntui omalta. Nyt olen harjoitellut valmentajan kanssa reilun vuoden verran. Valmentajanani on jyväskyläläinen Tapio Piesanen, Nieminen kertoo.
– Tässä lajissa tykkään etenkin siitä, että tässä saa harjoitella kolmea eri lajia. Tämä ei rupea pitkästyttämään.
Tällä hetkellä Nieminen harjoittelee 9 – 13 tuntia viikossa.
– Korpilahdella on ihanat pyöräilymaastot, Vaarunvuoren mäkiä olen käynyt paljon polkemassa, Nieminen toteaa.
– Talvella harjoittelen pyöräilyä sisällä ja välillä juoksuakin juoksumatolla. Käyn Hipposhallilla juoksemassa ja juoksen myös talvella ulkonakin, ja hiihdän. Uintia treenaan kesällä järvessä ja talvella uimahallissa. Yhdistelmätreenit ovat tässä lajissa oleellisia eli pyöräilyn jälkeen lähden juoksemaan, jotta keho tottuu siihen.

Ensi kesänä Niemisellä on tavoitteena osallistua Barcelonassa täysmatkan Ironman-kisaan, jossa uidaan 3,8 kilometriä, pyöräillään 180 kilometriä ja juostaan maraton.
– Harjoitusmäärää täytyy talven aikana kasvattaa hieman, 10 – 15 tuntiin viikossa, Nieminen toteaa.
– Tarkoituksena on osallistua ensi kesänä viiteen tai kuuteen kisaan Suomessa, ja sitten Barcelonan Ironman-kisaan, joka järjestetään luultavasti lokakuussa. Sitä ennen täytyy kyllä kokeilla uintia meressä.
Nieminen on jäsenenä jyväskyläläisessä Stamina Triathlon clubissa.
– Sieltä saa tukea ja neuvoja ja pääsee myös osallistumaan yhteistreeneihin, Nieminen toteaa.
– Sponsoreita minun pitäisi vielä hankkia talven aikana lisää, kisamaksut, matkat ja välineet tulevat kalliiksi. Tällä hetkellä minua tukevat jämsäläinen KJ-myynti Oy, jämsänkoskelainen Hierontakulma Päivi Nieminen sekä jyväskyläläiset Soodalla.fi ja RelaPoint.

Tiina Lamminaho