Rallia Saalahdella ja Oittilassa

Tiina Lamminaho

Korpilahdella ajetaan tänä vuonna vajaat 30 kilometriä Neste-rallin pikataipaleita, kun 4,2 kilometrin pituinen Saalahden EK ajatetaan lauantaina kahteen kertaan ja 10,1 kilometrin mittainen Oittilan EK sunnuntaina kahteen kertaan. Rallitalkoita tehdään niin Saakoskella kuin Oittilassakin; Saakosken kyläseura pitää Suojakalliolla parkkipaikkaa, kahviota ja grilliä, Oittilan maamiesseura taas Villa Cawénissa kahviota, grilliä ja anniskelutelttaa. Villa Cawénin läheisyydessä on myös yöparkki asuntovaunuille ja teltoille.
– Rallit tietävät useiden päivien talkoita ja mukaan tarvitaan paljon ihmisiä, mutta rallit ovat kyläseuralle isoin tulonlähde, Saakosken kyläseuran puheenjohtaja Mauri Lampinen ja sihteeri Merja Vanhala toteavat.
– Meillä oli myös viime vuonna kahvio ja grilli Suojakalliolla ja kauppa kävi erittäin hyvin, asiakkaita riitti jonoksi asti. Suojakallioltahan on lyhyt matka Saalahden erikoiskokeen maaliin. Etenkin makkaraperunat ja letut ovat olleet suosittuja; tänä vuonna teemme lettutaikinaa viisi ämpärillistä ja makkaraperunoihin varataan perunoita 80 kiloa ja makkarat, kananmunat ja kurkkupikkelsi päälle.
Saalahdella rallia on ajettu jo todella monena vuonna; Saalahden EK oli viime vuonna mukana ensimmäistä kertaa pitkästä aikaa, mutta tänä vuonna ohjelmasta pois jätetty Leustun pätkä on kuulunut ralleihin vuosia.
– Saakosken kyläseuralla on kymmenien vuosien kokemus rallitouhuista, rallit ovat osa saakoskelaista elämää. Rallit ovat erittäin hektinen tapahtuma, mutta ihmiset ovat yleensä hyväntuulisia ja rallitalkoissa on hauskaa, Lampinen ja Vanhala sanovat.

Oittilan maamiesseura on isosti mukana rallitouhuissa nyt toista kertaa.
– Viime vuonna Villa Cawénissa kävi rallien aikaan porukkaa ihan mielettömästi, kahvia sai keittää koko ajan, kuvailee Oittilan maamiesseuran sihteeri Helena Kirjavainen.
Oittila ajetaan ensimmäisen kerran sunnuntain toisena erikoiskokeena, joten pätkän varrelle odotetaan yleisöä jo lauantai-iltana. Yöparkkialueita on Villa Cawénin läheisyydessä kaksi, lisäksi Oittilan Hirvimiehet pitävät yöparkkia ja myyvät kahvia, makkaraa ja pientä syömistä Raidanlahden lenkin puolivälissä.
– Villa Cawénissa meillä on kahvila ja anniskelualue sekä grilli. Pyttipannua ei ole tällä kertaa tarjolla, mutta makkaraa ja lettuja saa, Kirjavainen kertoo.
– Lauantaina Villa Cawénissa palvellaan kahteen asti yöllä, sunnuntaiaamuna aamupalan myynti alkaa kuudelta. Ja meillä saa maksaa pankkikortilla toisin kuin monissa muissa rallikioskeissa, Kirjavainen mainostaa.
Oittilassa talkoissa on ennen ralleja ahertanut 10 – 20 henkeä. Viime vuonna Villa Cawénin ympäristön raivaus vei viikon verran, nyt työtä on hieman vähemmän.
– Rallit tuovat todella hyvän lisän kassaan, kun vain jaksamme talkoita tehdä. Villa Cawén ei ole mikään kultakaivos vaan enemmänkin palvelua kyläläisille, Kirjavainen sanoo.

Sekä Saalahden että Oittilan erikoiskokeet ajetaan samoin kuin viime vuonna, tosin Oittilaan tulee tällä kertaa pari hidastetta Raidanlahden lenkille, toinen entisen koulun kohdalle ja toinen hiekkamontun kohdalle.
Saalahden EK:n lähtö on Saalahdentiellä hieman ennen Saajoen siltaa ja maali Saalahdentien toisessa päässä, lähellä ysitietä. Katselualueet ovat lähdön lähellä koulun mutkassa ja Hakamäen notkossa sekä maalipäässä.
– Maalipäässä on rinnekatsomo, josta on erittäin hienot näköalat. Ja parkkitilaa on runsaasti sekä maalipäässä että lähtöpäässä, kehuu EK:n järjestävän seuran, Korpilahden UA/MK:n puheenjohtaja Kari Nättinen.
– Tällä kertaa Saalahden EK on järjestetty kokonaan korpilahtelaisin voimin, Nättinen kertoo.
Koulun viereen on pystytetty myös Neste my areenakatsomo, jossa tunnelmaa nostattaa muun muassa Markku Alén. Areenakatsomoon on myös bussikuljetus Jyväskylästä.
– Saalahden pätkät ovat peräkkäiset erikoiskokeet, numerot 17 ja 18, joten taukoa ei juuri välissä ole, Nättinen toteaa. Ensimmäinen auto starttaa EK 17:lle lauantaina kello 12.02 ja EK 18:lle kello 14.55. Tie on suljettu 9.15 – 18.30.

OIttilan erikoiskokeen lähtö on Mutasen leirikeskuksen kohdalla ja maali Ylä-Tihtarin pihassa. Erikoiskoe ajetaan Raidanlahdentietä ja Karkeenlenkkiä pitkin, kuten viime vuonnakin. Katselualueita löytyy lähtöpäästä, maalipäästä, Villa Cawénin lähettyviltä sekä Raidanlahden lenkin puolivälin tienoilta.
Oittila ajetaan erikoiskokeina 23 ja 25; toinen kierros on samalla koko rallin päätöserikoiskoe ja Power Stage, josta lähetetään tv-kuvaa suorana lähetyksenä ympäri maailmaa. Ja maaliintulon jälkeen yleisö pääsee seuraamaan juhlallisuuksia. Oittilan EK:n järjestää Hankasalmen UA.
Ensimmäinen auto lähtee Oittilan ensimmäiselle kierrokselle sunnuntaina kello 10.08 ja toiselle kierrokselle kello 13.18. Tie on suljettu 7.15 – 16.45. Myös Oittilaan on bussikuljetus Jyväskylästä.