Valtakunnallisissa medioissa on viime aikoina kerrottu, kuinka eteläisen Suomen meripelastusseurojen tehtävämäärät ovat lisääntyneet. Päijänteellä kuluva kesä on ollut sen sijaan hiljainen.
-Meillä on ollut tähän mennessä 21 tehtävää. Kesäkaudelle tehtäviä kertyy yleensä 35-45 . Veneilykautta on toki vielä jäljellä, mutta veneily vähenee syksyä kohden, Korpilahden Järvipelastajien puheenjohtaja Pertti Vuorinen sanoo.
Vuorinen sanoo, että valtakunnallisesti katsottuna erilaisten järvi- tai meripelastajia vaativien tapahtumien määrä on kasvanut hurjasti. Hän arvelee, että esimerkiksi heinäkuun alun viileät viikot vaikuttivat veneilyyn.
-Pienvenekalusto on Päijänteellä vähentynyt. Nykyisin on enemmän suurempia matkaveneitä. Eteläisessä Suomessa on vielä loma-asuntojen välistä liikennettä, kun liikutaan mökiltä toiselle. Sitä ei Päijänteellä tänä päivänä niin paljon ole. Veneet ja varusteet ovat kehittyneet, mikä myös vaikuttaa, Vuorinen kertoo.
Airistolla tapahtuneen, kaksi kuolonuhria vaatineen veneilyonnettomuuden jälkeen on alettu puhua veneilijöiden taidoista.
-Toivottavasti keskustelu ei johda yliyönteihin. Toisaalta voit ostaa kaupasta kovaa kulkevan, suuren vehkeen ilman että tarvitsee osoittaa minkäänlaista pätevyyttä vesillä liikkumiseen. Yksinkertainen, nettipohjainen koe esimerkiksi merimerkkien ja väistämissääntöjen hallitsemisesta voisi olla ratkaisu.
Päijänteellä veneilijät ovat kohteliaampia toisille veneilijöille kuin merialueilla.
-Veneliikenne on merellä pahimmillaan melkoista suihkimista. Esimerkiksi ohitetaan liian läheltä eikä näytetä omaa kulkusuuntaa riittävän selkeästi muille. Tällaista piittaamattomuutta on enemmän kuin Päijänteellä.
Maarit Nurminen