Katri Raatikainen astuu ulos eläinhoitolan ovesta ja kysyy, voidaanko haastattelu tehdä samalla kun lenkkeilytetään koiria. Karajan maatilalla toimii löytöeläinkodin lisäksi hoitola. Viime perjantaina hoitolasta kuului kuuden hoitokoiran haukku.
Ensimmäisenä remmin saa kaulaansa saksanpaimenkoira.
-Hoitola on toiminnassa nyt neljättä vuotta. Löytöeläinkoti on ollut virallisesti toiminnassa vuoden alusta saakka. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos ja siinä vaiheessa mietittiin toimintaa tyhjilleen jääneeseen navettaan. Tilalla kasvatetaan myös lihakarjaa, Raatikainen kertoo.
Viime vuonna Karajaan tuotiin 139 eläintä, joista kissoja oli 113.
-Näistä kissoista 33 palautui takaisin omistajalleen, mikä oli enemmän kuin edellisenä vuonna.
Koiria löytöeläinkotiin tuotiin harvemmin.
-Karanneet koirat haetaan kotiin myös nopeasti. Tänne tulee koiria esimerkiksi onnettomuustilanteista tai sosiaaliviranomaisten kautta. Uudestaan sijoitettaville koirille etsitään sitten uusia koteja.
Perjantaina Karajassa oli yksi uutta kotia vailla oleva koira, 3-vuotias sekarotuinen Niki.
-Lemmikkieläimillä on pääsääntöisesti Suomessa hyvät olot, mutta sitten on myös todella pahoin laiminlyötyjä ja kohdeltuja eläimiä. Ihmisten pahoinvointi näkyy eläinten kohtelussa, kuten taloudelliset vaikeudet tai mielenterveys- ja päihdeongelmat. Esimerkiksi kaneja jätetään noin vain luontoon selviytymään omillaan ja on sinne jätetty muitakin eläimiä. Olen toiminut viimeisen kymmenen vuotta eläinsuojeluneuvojana ja kaikenlaista on tullut nähtyä.
Kesäkissaongelmaa ei sen sijaan enää ole.
-Kesäkissoja ei onneksi enää oteta samaan tapaan kuin muutama vuosikymmen sitten. Kissojen suhteen nyt eletään hiljaisempaa kautta. Kun ensimmäiset pakkaset tulevat, karanneet kissat alkavat hakeutua ihmisten pihoihin. Sitten niitä taas tulee tänne löytöeläinkotiin.
Karajan löytöeläinkotiin viedään löytöeläimet Jyväskylän ja Muuramen alueilta.
-Korpilahdelta tuodaan eläimiä aika vähän. Korpilahti on pieni ja maalaisjärkinen paikka, missä ihmiset osaavat hoitaa eläimiään. Pienellä paikalla tieto löydetyistä tai kadonneista kulkee myös hyvin. Jos Korpilahdelta löytyy koira, sen omistaja on yleensä löytynyt jo ennen kuin eläin ehtii tänne saakka, Raatikainen sanoo.
Kissojen ja koirien lisäksi Karajaan on päätynyt kanarianlintu, marsuja, hamstereita ja kilpikonnia.
-Käsillä on metsästysaika, joten tutkapannalla varustettuja koiria tänne ei kannata tuoda, Raatikainen sanoo.

Maarit Nurminen