Korpilahden ja Petäjäveden parhaat palat ovat esillä marraskuun pimeydessä kun kansainvälinen Hygge&Heritage seminaari kokoontuu Unescon maailmanperinnön ympärille Petäjävedelle ja Korpilahdelle. Maanantaina Miilu-auditoriossa Petäjävedellä koolla oli paikallisia toimijoita, jotka yhdessä rakensivat uusia kokemuksia ja elämyksiä seminaarivieraille ja lähiseudun asukkaille.

-Seminaarin retket ovat kiinnostavia kokemuksia varmaan myös paikallisille, sillä useinhan lähiseutu unohtuu, seminaarin tuottaja Katja Pihkasalo miettii. – Nyt kuka tahansa voi lähteä mukaan Korpilahden Vespuolen kulttuuri- ja luontoretkelle taitelija Alvar Cawenin maisemiin tai käydä rapsuttamassa Hakamaan lammastilan lampaita ja tutustua Tikkalan Unesco-kouluun.

Kuusi erilaista retkeä vie osanottajat Korpilahden ja Petäjäveden eri kolkkiin. Luvassa on Petäjäveden vanhan kirkon ja Struven ketjun Oravivuoren pisteen rinnalla saunaa, taidetta, käsityötä, ruokaherkkuja ja luontoelämyksiä.

Kansainväliset ja kotimaiset seminaarivieraat saavat nauttia paikallista ruokaa, testata suomalaista saunaa sekä majoittua kotoisissa maatilamatkailulukohteissa Surkeella, Kumpusessa, Lemettilässä ja Toppalassa. Hangasjärvi tai Petäjälahti ovat myös majoitusvaihtoehtoja.
-Tämä on nimenomaan paikallisiin palveluihin perustuva kokonaisuus. Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin –hankkeen keskeinen tavoite on vahvistaa alueen palvelutarjontaa ja löytää uusia kävijöitä. Unescon maailmanperintöön hurahtaneet ovat myös kiinnostuneita paikallisesta kulttuurista ja matkailutarjonnasta, Katja Pihkasalo uskoo.

Paikalliset herkut ja kädentaidot ovat esillä koko seminaarin ajan Petäjäveden kulttuurikeskuksessa, jonne lähiseudun yrittäjät rakentavat yhteisen esittely- ja myyntipisteen.
-Tämä on erinomainen mahdollisuus myös paikallisille asukkaille tutustua Petäjäveden ja Korpilahden kädentaitajien tuotteisiin, palvelusihteeri Ulla Niemenmaa vinkkaa.

Annamari Maukonen