Koulukiusaaminen Korpilahden yhtenäiskoululla nousi esiin sosiaalisessa mediassa muutama viikko sitten, kun korpilahtelainen isä kertoi lapsensa kiusaamisesta. Tilanne korjaantui koulun puututtua asiaan viime syksynä, mutta kiusaaminen alkoi uudelleen.
– Sen facebook-kirjoitukseni jälkeen tukioppilaat puuttuivat asiaan ja juttelivat kiusaajien kanssa. Sillä olikin vaikutusta ja tilanne on parantunut paljon, isä kertoo.
Poikansa kiusaamisesta julkisesti kertonut isä kertoo yllättyneensä siitä, millaisen vastaanoton hänen facebook-kirjoituksensa sai aikaiseksi.
– Vastauksien määrästä näki, miten monta ihmistä koulukiusaaminen on koskettanut. Jopa vuosikymmeniä vanhoja asioita kerrottiin.
Opettaja Henri Orell yhtenäiskoululta kertoo, että tänä vuonna koululla on kirjattu muutama kiusaamistapaus.
– Yksittäiset kinastelut tai erimielisyydet hoidetaan saman tien koulupäivän aikana. Jos kiusaaminen on jatkuvaa, toistuvaa, yhteen oppilaaseen kohdistuvaa kiusaamista, koulun tiimi tulee mukaan hoitamaan asiaa. Kiusaaminen kirjataan ylös ja tilannetta seurataan aktiivisesti, Orell kertoo.
Orell sanoo, että yhtenäiskoululla pohditaan parhaillaan, miten tukioppilaita voisi ottaa enemmän mukaan koulukiusaamista ehkäisevään toimintaan sekä kiusaamistapausten selvittelyyn.
– Opettajille tieto kiusaamisesta saattaa tulla vasta silloin, kun tilanne on jo paha. Tärkeintä olisi, että oppilas tai vaikkapa sitten vanhemmat, jos asiasta tietävät, ottaisivat kouluun yhteyttä.
Kouluterveydenhoitaja Leena Heilä sanoo, että ainoa tapa puuttua kiusaamiseen on siitä kertominen.
– Joskus oppilailla on käsitys, että kyllä opettajat huomaavat kiusaamisen, mutta eivät vain tee mitään. Sanoisin, että opettajat kyllä puuttuvat tilanteeseen, jos kiusaamista näkevät. Kiusaajat osaavat usein peittää tekonsa, joten kertominen aikuisille on todella tärkeää.
– Otan koulukiusaamisen puheeksi aina terveystarkastuksien yhteydessä. Nykyisin niitä tehdään jokaiselle oppilaalle vuosittain. Joskus kuulen välienselvittelyistä ja otan asioita puheeksi. Joskus oppilaat tulevat yhdessä vastaanotolle ja pyytävät apua erimielisyyksien selvittämiseen, Heilä sanoo.
THL:n kouluterveyskysely kertoo, että Korpilahden yhtenäiskoululla kiusaamiskokemukset ovat vähentyneet 2010-luvun alkupuolelta. Lukuvuonna 2010-2011 kyselyyn vastanneista yläkoululaisista 14,4 prosenttia kertoi tulleensa kiusatuksi vähintään kerran viikossa; vastaava luku viime vuonna toteutetussa kyselyssä oli 7,6 prosenttia. Tämä luku on Korpilahden yhtenäiskoululla koko maata hieman suurempi; koko maassa vähintään kerran viikossa kiusatuksi kertoo tulleensa 5,8 prosenttia vastaajista. Korpilahdella kouluterveyskyselyyn vastasi viime vuonna 58 yläkoulun oppilasta.
Kouluterveyskysely toteutettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa alakoulun 4.-5. –luokkalaisille. Alakouluikäisistä vähintään kerran viikossa kiusatuksi kertoi tulleensa 8,6 prosenttia vastaajista. Koko maassa luku on 7,3 prosenttia. Alakouluikäisistä 66,7 prosenttia oli kertonut koulun aikuiselle koulussa tapahtuneesta kiusaamisesta. Vastaava valtakunnallinen prosenttiluku oli 57 prosenttia. Tästä olen henkilökohtaisesti iloinen. Yhtenäiskoulun oppilaat kertovat näkemästään ja kuulemastaan koko valtakuntaa enemmän.
Sen sijaan yläkoululaisista vain 16,7 prosenttia kertoi kiusaamisesta koulun aikuiselle. Koko maan prosentti on 25,6 prosenttia.
– Yläkoululaisten osalta tässä on vielä työtä, Heilä sanoo.
– Kiusaamisesta kertomisen jälkeen oli kiusaaminen loppunut tai vähentynyt 84 prosentilla. Kiusaamiseen puuttumisen tuloksellisuus on Korpilahdella huomattavasti muuta Jyväskylää tai maata parempi, joskin jokainen kiusaamistapaus on liikaa.
Vanhempaintoimikunnassa jäsenenä oleva Minna Mustonen toivoo, että kiusaamisesta puhuttaisiin rakentavasti.
– Avoin ja syyttelemätön keskustelu aiheesta on paikallaan. Koulukiusaaminen ei ole niin mustavalkoinen asia kuin mitä ulkopuolisen silmin näyttää. Kiusatulle on kurja tilanne, jos kiusaaminen jatkuu, eikä sitä saada loppumaan. Myös kiusaajalla voi olla vaikea perhetilanne tai muuta ikävää takana, Mustonen sanoo.
– Vanhempien tulisi keskustella kiusaamisesta lastensa kanssa kotona. Se on ehdottoman tärkeää sekä kiusaajien että kiusatun kannalta, opettaja Henri Orell sanoo.
Yhtenäiskoulun vanhempaintoimikunta kokoontuu huomenna keskiviikkona kello 18.30 kotitalousluokassa keskustelemaan koulukiusaamisesta.
– Jokainen vanhempi on tervetullut, toimikunnan puheenjohtaja Tiia Vilen-Siltala sanoo.