– Laitan edelleen vakituisille asukkaille nuohousajankohdan ehdotuksia lapuilla postilaatikoihin kuten ennenkin, nuohooja Pauli Pahkamäki toteaa. Piirinuohousjärjestelmä jäi historiaan myös Keski-Suomessa kesäkuun lopussa ja nyt jokainen kiinteistön omistaja saa valita itse nuohoojan.
– Mutta nuohouksesta on huolehdittava kuten ennenkin eli vakituisten asuntojen tulisijat ja hormit on nuohottava vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajanasuntojen tulisijat ja hormit vähintään kolmen vuoden välein, johtava palotarkastaja Jouni Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitoksesta muistuttaa.
– Lisäksi asiakkaan on itse varmistuttava siitä, että nuohooja on pätevä. Nuohoojalla pitää olla nuohoojan ammattitutkinto tai talotekniikan ammattitutkinnossa nuohouksen osaamisala. Mikäli kiinteistön omistaja haluaa tilata nuohouksen joltain muulta kuin ennestään tutulta nuohoojalta, nuohoojien yhteystietoja ja tietoa heidän pätevyydestään löytyy netistä, esimerkiksi Nuohousalan keskusliiton sivuilta.
Nuohouksesta kannattaa Nurmisen mukaan pyytää myös todistus, jos nuohooja ei sitä pyytämättä anna.
– Ihan asiakkaan oman turvallisuuden kannalta. Esimerkiksi tulipalon sattuessa vakuutusyhtiö voi kysellä todistusta nuohouksesta. Jos nuohousta ei ole tehty pelastuslaissa määritellyllä tavalla, voi tulipalotilanteessa tulla hankaluuksia vakuutuskorvausten saamisen kanssa, Nurminen sanoo.
– Nuohoojalla on myös edelleen velvollisuus ilmoittaa vioista pelastusviranomaisille eli se ei ole muuttunut lakimuutoksessa mitenkään.
Pauli Pahkamäki on kiertänyt piirinuohoojana Korpilahdella 20 vuotta.
– En oikein usko, että tänne tulisi paljon kilpailua. Korpilahti on niin laaja alue ja haja-asutusaluetta on paljon, Pahkamäki toteaa.
– Voihan tietenkin olla, että jotkut yritykset ryhtyvät ilmoittelemaan, että kiertävät tiettyyn aikaan tietyllä alueella. Aika näyttää, miten tilanne kehittyy.
Pelastuslain muutos vapautti myös nuohouksen hinnoittelun. Aiemmin Keski-Suomen pelastuslaitoksen johtokunta määritteli täällä käytetyn nuohoustaksan, nyt jokainen yrittäjä saa vapaasti hinnoitella palvelunsa.
– Jossain päin taksoja on nostettukin, mutta minä pidän taksan ennallaan, Pahkamäki lupaa.
Jouni Nurmisen mukaan alueilla, joissa piirinuohoojajärjestelmästä luovuttiin jo ennen siirtymäajan päättymistä, heti vuoden vaihteessa, on ollut pientä nousua nuohoushinnoissa.
– Sen näkee sitten ajan kanssa, kuinka alalle tulee kilpailua ja kuinka hinnat kehittyvät. Sitäkin on mietitty, kallistuuko nuohous haja-asutusalueella esimerkiksi kilometrikorvausten vuoksi, Nurminen toteaa.
Sisäministeriö on asettanut seurantaryhmän arvioimaan lakimuutoksen vaikutuksia.
– Vuoden vaihteen tienoilla tiedetään jo vähän enemmän siitä, kuinka nuohoojia on saatavilla esimerkiksi haja-asutusalueilla ja kuinka hinnat kehittyvät. Nuohoojia on perinteisesti kysytty eniten syksyllä, lämmityskauden alkaessa, Nurminen sanoo.
– Ja muutaman vuoden sisällä nähdään, lisääntyvätkö nokipalot; jos hormeja ei nuohota, ne pikeentyvät sisäpinnoiltaan ja jonkin ajan kuluttua nuohoamattomissa hormeissa saattaa syttyä nokipalo.
Tiina Lamminaho