Alkujaan maamiesseuran talo, Tikkalan Harjula, on nyt kyläseuran omistuksessa. Hanna Tiihosen mukaan Harjulan pihaan suunnitellaan kukkaistutuksia kaunistukseksi.

Tikkalaan perustettiin kylätoimikunta vuona 1981. Kyläkokouksen kylätoimikunnan perustamista varten kutsui koolle kouluneuvosto ja liikkeelle paneva voima oli huoli koulun oppilasmäärän vähenemisestä, jonka takia koulu oli vaarassa loppua kokonaan. Kylätoimikunnan tärkeimmäksi tehtäväksi muodostui uusien asukkaiden hankkiminen Tikkalaan sekä kylän tonttien markkinointi.

Maamiesseura Tikkalassa oli toiminut jo vuodesta 1912. Vuonna 2006 maamiesseura ja kylätoimikunta yhdistyivät Tikkalan kyläseura ry:ksi. Yhdistymistä perusteltiin muun muassa sillä, että maamiesseura ja kylätoimikunta olivat tehneet tiivistä yhteistyötä jo vuosia.

– Uusien asukkaiden houkuttelu on varmaankin sellainen kyläseuran tehtävä, joka ei häviä mihinkään, mutta tällä hetkellä asukkaita ei juuri tarvitse houkutella. Kyläseuran sähköpostiin tulee säännöllisesti kyselyjä taloista ja tonteista, Tikkalan kyläseura ry:n puheenjohtaja Hanna Tiihonen kertoo.

– Koulun oppilasmääräkin on noussut koko ajan. Silloin 1980-luvulla, kun kylätoimikunta perustettiin pelastamaan koulua, oppilaita oli kymmenkunta. Vuonna 2011, kun me muutimme tänne, koulussa oli nelisenkymmentä oppilasta ja nyt oppilaita on yli 80.

Tiihosen mielestä kyläseuran tärkein tehtävä on tällä hetkellä pitää yllä vireyttä, joka kylälle on saatu aikaiseksi.

– Täällä on tapahtumia kaikenikäisille, ja ihmiset osaavat jo odottaa vuosittain toistuvia tapahtumia, Tiihonen toteaa.

Vuosittain toistuvista tapahtumista yhteinen uudenvuodenvastaanotto saa liikkeelle toistasataa henkeä. Raketteja tulevat ampumaan niin kyläläiset kuin kyläläisten vieraatkin.

– Ammuimme aikaisemmin raketteja lähiliikuntapaikalla, nyt paikkana on pari vuotta ollut Harjulan piha. Laskiaistapahtuma siirrettiin vanhalta laavulta turvallisempaan paikkaan pellolle kylän keskelle ja nyt olemme järjestäneet laskiaisruokailua Harjulassa ulkoilutapahtuman jälkeen. Sekin on ollut mukava tilaisuus ja syömässä on käynyt noin 80 henkeä, Tiihonen kertoo.

Kesäisin Tikkalassa on tutustuttu kylän historiaan aina jonkun kyläläisen opastuksella kyläkävelyllä.

– Kyläkävelyjä ei ole järjestetty joka kesä, mutta on niitäkin ollut useita ja parhaimmillaan kävelijöitä on ollut satakunta, Tiihonen toteaa.

– Nyt keväällä on tulossa kolmas Tikkala 10 -juoksutapahtuma. Se sai alkunsa, kun täällä järjestettiin juoksukoulu ja juoksukouluun osallistuneet kyläläiset alkoivat puhua, että olisi kiva, kun pääsisi juoksutapahtumaan omalla kylällä. Ajattelimme, että juoksijoita tulisi mukaan vain omalta kylältä, mutta olimme positiivisesti yllättyneitä, kun Juoksija-lehdessä ollut ilmoitus toi tänne juoksijoita pitkänkin matkan takaa. Juoksutapahtumaa on tarkoitus jatkaa, tänä vuonna juostaan vielä entisellä reitillä, mutta ensi vuodeksi on suunniteltu jo uutta reittiä.

Joulumarkkinat Tikkalassa on myös järjestetty jo useana vuonna. Koirien match show on järjestetty silloin tällöin ja Korpijotos eli vaellus metsiä pitkin Hangasjärven kämpälle on myös kuulunut ohjelmaan. Viime kesänä kyläseura teki kylälle frisbeegolfradan. Tänä kesänä Harjulassa on tarkoitus järjestää rompetori.

– Aikoinaan Harjulassa järjestettiin tanssejakin, mutta niitä ei ole ollut enää moneen vuoteen. Tanssijoita ei tullut kuin muutama, eikä tuloilla katettu kuluja, Tiihonen kertoo.

Tuloja Tikkalan kyläseura saa muun muassa Harjulan vuokrista, jäsenmaksusta ja Tikkala 10 -juoksutapahtumasta.

– Neste-ralli on ollut iso tulonlähde, mutta viime vuosina olemme osallistuneet rallitalkoisiin hieman vähemmän. Nyt kolmen viime vuoden aikana olemme olleet kaksi kertaa myymässä lippuja, Tiihonen kertoo.

– Harjulasta tulee jonkin verran vuokratuloja, siellä pidetään esimerkiksi häitä ja muita tapahtumia. Kaupungilta olemme saaneet avustusta, mutta hankerahoja emme ole hakeneet siinä määrin kuin esimerkiksi Poko.

Harjula tuli kyläseuralle maamiesseuran kautta. Nykyään entinen maamiesseuran talo on lähinnä kesäkäytössä.

– Talvella pidämme kokouksetkin koululla, Harjulassa on vain peruslämpö, Tiihonen toteaa.

– Nyt Harjulaa olisi tarkoitus vähän kohentaa ja samalla olisi tarkoitus kaunistaa Harjulan pihaa. Sitten taloa voisi markkinoidakin enemmän, Tiihonen sanoo.

– Kyläseuran taloudellinen tilanne on kyllä hyvä, eli se ei tuota huolta. Ja muutenkaan seuran vetäminen ei ole ollut puheenjohtajalle raskasta, koska meillä kaikki hallituksen jäsenet osallistuvat töihin, Tiihonen kiittelee.

– Olemme saaneet uusiakin kyläläisiä mukaan kyläseuran hallitukseen. Kutsumme aina kylään vuoden aikana muuttaneet kakkukahveille syyskokoukseen, se on minusta kiva perinne. Samoin lahjan antaminen kylään syntyneille vauvoille.

Tiina Lamminaho