– Tällaista on toivottu, ja uusi palvelu on jo löydettykin, kirjastonhoitaja Anna Kainulainen toteaa Keski-kirjastojen uudesta, netissä toimivasta lukuneuvontapalvelusta. Keski-kirjastojen nettisivuilta löytyy lomake, jonka täyttämällä saa sähköpostiinsa yksilöllisesti räätälöityjä kirjavinkkejä, tai musaneuvontalomakkeen täyttämällä musiikkivinkkejä. Vinkatuista kirjoista voi myös pyytää kokoamaan paketin, jonka voi noutaa kirjastosta, tai halutessaan voi tilata ajan henkilökohtaiseen neuvontaan; ajanvarauksella toimivaa henkilökohtaista neuvontaa ei ole vielä tarjolla kaikissa Keski-kirjastoissa.
– Tämähän on perustyötä, jota kirjastossa on aina tehty, mutta nyt neuvontaa annetaan entistä yksilöllisemmin. Vastaavanlaisia palveluita on myös muissa kaupungeissa, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on toiminut jo kauan lukuvalmentaja- ja musavalmentaja-palvelut, Kainulainen kertoo.
Lukuneuvontalomakkeeseen neuvoja pyytävä voi kirjoittaa, millaisista kirjoista hän pitää, tai mainita lempikirjailijansa. Myös sen, millaisista kirjoista ei pidä, voi kirjoittaa lomakkeeseen.
– Meillä on Jyväskylässä parinkymmenen hengen porukka antamassa lukuneuvoja. Meistä jokainen lukee itse hieman erityyppisiä kirjoja, eli meiltä löytyy tietämystä monenlaisista kirjoista, Kainulainen kertoo.
– Eikä lukuneuvoja tietenkään ole mikään auktoriteetti; meidän antamallamme listalla on vinkkejä kirjoista, joihin asiakkaan kannattaisi tutustua.
Korpilahden kirjastoon henkilökohtaista neuvonta-aikaa ei voi ainakaan vielä tilata, mutta nettilomake on myös korpilahtelaisten käytössä, ja halutessaan kirjapaketin saa Korpilahden kirjastoon.
– Ja totta kai me neuvomme myös henkilökohtaisesti aina, kun asiakas kysyy, kirjastonjohtaja Sinikka Jokiniemi Korpilahden kirjastosta toteaa.
– Täällä asiakkaat uskaltavat kysyä, ilman erilista ajanvaraustakin. Paljon lukevat huokailevat useinkin, että mitähän sitä nyt seuraavaksi lukisi.
– Kun asiakas kyselee luettavaa, kyselemme, mitä hän on lukenut, ja onko hänellä esimerkiksi jokin sarja kesken. Suosittelemme uusia kirjoja sarjasta, jota asiakas on lukenut tai esimerkiksi samalta kirjailijalta, josta asiakas on pitänyt. Tai sitten jotain samantapaista; itse esimerkiksi pidän historiallisista romaaneista ja niitä kirjoittavia kirjailijoita on tullut paljon uusia, Aki Rautiaisen Kristallikuningasta olen suositellut monelle, Jokiniemi kertoo.
Jokiniemen mukaan korpilahtelaisten kannattaa varata kirjoja, joita Korpilahden kirjastossa ei ole.
– Varaushan on nykyään ilmaista ja kuljetuksiakin on lisätty, kirjoja tuodaan tänne kolme kertaa viikossa. Koska meillä on Jyväskylässä kelluva kokoelma, tänne varattu kirja myös jää tänne, jos siihen ei ole varausta muualla. Muuten uutuudet tulevat meille melko hitaasti, Jokiniemi toteaa.
Lukuneuvontaa saa niin kauno- kuin tietokirjoistakin sekä lasten- ja nuorten kirjoista.
– Lapset yleensä tietävät, mitä he haluavat. Suosittuja ovat esimerkiksi Kepler62-kirjat, Neropatin päiväkirjat ja Risto Räppääjät, Jokiniemi kertoo.
– Se on todella mukavaa, että täällä Korpilahdella lapset lukevat, ja opettajat tuovat koululaisia kirjastoon.
Koululaiset ovat lukeneet jo kauan lukudiplomiin koottuja kirjoja. Nyt Keski-kirjastojen nettisivulta löytyy lukuneuvontalomakkeen lisäksi myös aikuisten lukudiplomi.
– Siihen on kerätty kirjoja eri aihepiireistä. Lukudiplomikirjoista voi kokeilla vaikka jotain aivan uudenlaista, Jokiniemi sanoo.
– Lukuneuvonnasta saatavaan vinkkilistaan voi toivoa vinkkejä paperisten kirjojen lisäksi myös e-kirjoista, äänikirjoista tai vaikkapa videoista. Esimerkiksi jos pitää Kari Hotakaisen teoksista, voi katsoa myös Juoksuhaudantie-elokuvan.
Välttämättä lukuvinkit eivät osu kohdalleen.
– Joskus on tullut sellaista palautetta, ettei suositeltu kirja ollutkaan hyvä. Luotamme yleensä siihen, että saman kirjailijan kirjat ovat samantyyppisiä, mutta tietääkseen varmasti, millainen kirja on, pitäisi olla lukenut se. Minä olen ollut kirjastossa töissä vuodesta 1974; minulle 1970 – 90 -luvun kirjat ovat hyvin tuttuja. Silloin ilmestyi vähemmän kirjoja, mutta nykyään kirjoja tulee niin paljon, ettei aika riitä kaiken lukemiseen, Jokiniemi sanoo.
Anna Kainulaisen mukaan itselleenkään ei ole helppoa löytää sopivaa lukemista.
– Se on jotenkin sattumanvarasta, mikä kirja milloinkin tekee vaikutuksen, Kainulainen toteaa.
Tiina Lamminaho
– Korpilahden kirjastossa tietokirjauutuudet, esimerkiksi elämäkerrat, on laitettu esille kirjaston peräseinän hyllylle, kirjastonjohtaja Sinikka Jokiniemi esittelee.