Upeat maisemat, kuten tämä näkymä Oravivuorelta Päijänteelle, palkitsevat kiipeämisen. (kuva: Pekka Autio)

– Lumikengillä pääsee ihmeellisiin paikkoihin, ihan mihin vain. Lumikengillä voi mennä sellaisia reittejä, joita suksilla, eräsuksillakaan, ei pääse, Pekka Autio ja Maritta Viinikka-Autio kehuvat. Pariskunta on harrastanut lumikenkäilyä kuutisen vuotta.

– Minulta leikattiin polvi, eikä juuri leikattu polvi oikein tykännyt hiihtämisestä. Kokeilimme lumikenkäilyä ja huomasimme, että sehän on hauskaa, Pekka Autio kertoo.

Aution mukaan lumikengissä on suksiin verrattuna sekin etu, että lumikengät eivät lipsu. Maritta Viinikka-Aution mielestä lumikengät ovat helpommat hallita kuin sukset.

– Lumikengillä pystyy kulkemaan aika vaikeitakin maastoja, ja niillä on helpompi tulla alaspäin kuin suksilla. Esimerkiksi Haukkavuoren rinnettä ei kyllä oikein pääsisi suksilla alas, Maritta Viinikka-Autio toteaa.

– Jos osaa kävellä, osaa kulkea lumikengilläkin. Se on sitten rohkeudesta kiinni, millaisiin maastoihin menee, Pekka Autio sanoo.

– Parasta lumikenkäilyssä on luonnossa kulkeminen ja upeat maisemat. Luonnossa liikkuessa tulee seurattua eläinten jälkiä ja välillä kulkiessa näkee eläimiäkin.

Aution mukaan Korpilahdella on todella hyvät maastot lumikenkäilyyn.

– Kirkonkylältäkin voi lähteä lenkille, ei välttämättä tarvitse ajaa kauemmaksi. Kokkomäessä pururadan ympärillä pääsee tekemään hyvin lenkkejä, ja Tähtiniemestä pääsee esimerkiksi Kiviönniemen kautta Särkijoelle. Ja onhan täällä Oravivuori ja Vaarunvuori tai vaikka Painaan takana oleva Autiovuori – mäkiä Korpilahdella riittää.

– Ja vuoren päältä avautuva upea maisema on palkinto kiipeämisestä, Maritta Viinikka-Autio toteaa.

Mitään erillisiä reittejä lumikenkäilyä varten ei ole tehty, vaan jokainen tekee itse omat reittinsä.

– Talot pitää kiertää tietysti kaukaa, kenenkään pihaan ei saa mennä. Ja taimikot pitää myös kiertää, niitä ei saa talloa, Pekka Autio muistuttaa.

– Hakkuuaukkoja kannattaa varoa. Jos sieltä on esimerkiksi poistettu kantoja, siellä saattaa olla lumen alla monttuja, joita ei näe ja sitten niihin voi pudota vyötäröään myöten. Tai joihinkin juurakoihin voi jäädä kiinni. Siksi olisikin hyvä lumikenkäillä aina kaverin kanssa. Onhan tämä myös kohtuullisen rankkaa, joten kaveri on hyvä olla mukana siksikin – ja puhelimessa 112-sovellus.

Kallis harrastus lumikenkäily ei ole.

– Hyvän suksiparin hinnalla saa useammat lumikengät, Pekka Autio toteaa.

– Ei kuitenkaan kannata ostaa kaikkein halvimpia lumikenkiä; 120 – 130 eurolla saa jo kunnolliset. Lisäksi tarvitaan sauvat, joissa on kohtalaisen leveä sompa, nykyaikaiset hiihtosauvat eivät oikein toimi tässä. Jalkineet olisi hyvä olla sellaiset, että ne tukevat vähän nilkkaa, esimerkiksi vaelluskengät ovat hyvät.

Lumikenkäily sopii kaikille ja sitä voi harrastaa myös pimeällä, otsalampun kanssa. Pekka Autio kertoo tehneensä lumikenkäilylenkkejä otsalampun ja kännykkäkartan kanssa Vihtakankaalla. Viikonloppuisin Aution pariskunta on tehnyt 4 – 6 kilometrin lenkkejä eri vuorille Korpilahdella.

– Se vastaa sellaista kymmenen kilometrin kävelyä, Pekka Autio toteaa.

– Parhaat kelit lumikenkäilyyn ovat yleensä kevätpuolella, kun hanki kantaa; silloin lumikenkäily on mukavinta.

Tiina Lamminaho

Upeat maisemat, kuten tämä näkymä Oravivuorelta Päijänteelle, palkitsevat kiipeämisen. (kuva: Pekka Autio)