Peppi Pitkätossu (Elli Kuivisto) ja Herra Tossavainen (Teemu Kalliokoski) viihdyttävät Korpilahden Teatterissa loppukesän ajan. (Kuva: Riku Suonio)

Peppi Pitkätossu saapuu apinoineen Korpilahden Teatteriin.

Korpilahden Teatterin näyttämön valtaa loppukesäksi maailman vahvin tyttö, Astrid Lindgrenin kirjasta tuttu Peppi Pitkätossu. 10. elokuuta ensi-iltansa saavan koko perheen musiikkinäytelmän ohjaavat Anu ja Iina Hakanen.

– Idea Peppi Pitkätossun tekemisestä näyttämölle tuli jo viime vuonna. Sehän on aivan hirveän ihana tarina ja meille tuttu lapsuudesta, Anu Hakanen sanoo.

– Niin kuin kaikki Astrid Lindgrenin tarinat, meille on luettu paljon Lindgreniä, Iina Hakanen toteaa.

– Lindgrenin tekstit ovat kaikki laadukkaita, ja monille tärkeitä tarinoita. Hyvä teksti inspiroi meitä ohjaajiakin. Ja tekstissä on todella paljon mahdollisuuksia, esimerkiksi siinä on haastetta, miten tuoda näkyväksi se, että Peppi on maailman vahvin.

Korpilahdella nähtävä Peppi on Hakasten mukaan aika perinteinen, mutta samalla raikas ja räiskyvä.

– Näytelmä on uskollinen alkuperäiselle tekstille ja myös Lindgrenin maailmalle, joka on tullut meille kirjoista tutuksi. On tosi hienoa, kun saa tehdä se eläväksi, Hakaset toteavat.

– Toki näytelmä poikkeaa jonkin verran kirjasta, mutta kyllä siitä tunnistaa kirjan juttuja. Näytelmäksi alkuperäistekstin on dramatisoinut Staffan Götestam. Näytelmää on esitetty Suomessa, mutta ei ainakaan ihan viime vuosina Keski-Suomessa. Tänä kesänä Peppi nähdään muun muassa ulkolavalla Teatteri Hyökyvuoressa Espoossa.

Korpilahden Peppi-näytelmässä on mukana 13 näyttelijää.

– Heistä viisi on mukana ensimmäistä kertaa meidän ohjauksissamme, toki kaikki ovat olleet Arja Antikaisen ilmaisutaidonryhmän näytelmissä. Tämä kesä on muutoksen aikaa; moni tuttu kasvo on siirtynyt pois näyttämöltä, auttamaan meitä muulla tavoin, Anu ja Iina Hakanen kertovat.

Peppinä nähdään Elli Kuivisto ja hänen apinanaan, Herra Tossavaisena, Teemu Kalliokoski. Luvassa on musiikkinäytelmä eli paljon musiikkia.

– Tämä on ehdottomasti koko perheen näytelmä. Lindgrenin teksti on älykästä, eikä se aliarvioi katsojia eli tästä löytyy myös aikuisille tasonsa. Aikuisetkin voivat nauttia esityksestä, katsomaan saa tulla ilman lapsiakin, Hakaset toteavat.

– Tosi ihanaa tuoda lavalle sellaista, minkä tietää itse hyväksi; tekstiin voi luottaa täysin, samoin porukkaan.

Peppi Pitkätossu on Anu ja Iina Hakasen yhdeksäs ohjaus Korpilahden Teatterissa, kolme näytelmistä on ollut aikuisille suunnattuja, loput koko perheen näytelmiä. Astrid Lindgrenin tuotannosta sisarukset ovat ohjanneet aiemmin yhden näytelmän; vuonna 2015 Korpilahdella nähtiin Veljeni Leijonamieli.

Peppi Pitkätossun ensi-ilta on lauantaina 10. elokuuta ja viimeinen näytös nähdään sunnuntaina 8. syyskuuta. Koululaisnäytökset Korpilahden alakoululaisille sponsoroivat Lions-club Korpilahti, Korpilahden Osuuspankki, Korpilahden Yrittäjät ja MLL Korpilahden paikallisyhdistys.

Tiina Lamminaho