Kalkkunan lempipaikka on oma tyyny hellan edustalla.

”Tämmöne yks maanvaiva joutas jollekin joulupöytään. Tulee läpi tarhan kattoverkoista, tunkeutuu sisään, tirkistelee ikkunoista ja yölläkin rymyää pitkin talon seiniä ettei varmasti tarvii nukkua! Ei tarviis pitkään enää kasvatella kun sais heittää uuniin maukkaan paistin.”

Jenna Poikola näki ylläolevan facebook-päivityksen vuosi sitten syyskuussa Munanetin sivuilla ja päätti oitis, että kalkkunan uusi koti olisi Tikkalassa.

-Tuohon aikaan oli kaikenlaista kiirettä, enkä olisi päässyt Maanvaivaa lähiaikoina Joensuusta hakemaan. Niinpä laitoin ilmoituksen Jyväskylä-Joensuu -kimppakyydit -ryhmään ja kalkkuna matkusti Jyväskylään parin opiskelijan kyydissä, Jenna kertoo.

Jenna perusti Maanvaivalle oman facebook-sivun ja kalkkunalla on jo yli 3000 seuraajaa.

Maanvaiva on osoittanut olevansa kaikkea sitä, mitä joensuulainen kalkkunankasvattaja kertoi. Kalkkunaa ei ole tapana pitää älykkäänä eläimenä, mutta Maanvaivan tavatessa ajatukset saattavat muuttua.

Maanvaiva tervehtii vierasta tulijaa vilkkaasti äännehtimällä, eikä yhtään karsasta vierasta ihmistä. Sisään siirtyessä kalkkuna tulee perässä. Eteisessä se huomaa laatikon, joka ei ole siinä aikaisemmin ollut. Maanvaivan ääntely muuttuu erilaiseksi, kun eläin ihmettelee laatikkoa.

-Kun hänelle tarjoaa superherkkua mansikkaa, ääni muuttuu kukerteluksi. Kun hän haluaa sisään tai pois aitauksesta, Maanvaiva huutaa. Perheemme lapselle Maanvaiva ääntelee ihan omalla tavallaan.

Kalkkuna pääsi sisälle ensimmäistä kertaa vahingossa nuohoojan ollessa käymässä. Jos tavanomainen ovi ei avaudu, kalkkuna saattaa siirtyä toiselle ovelle ja koputella sitä nokallaan.

-Useimmiten ihmisiä kiinnostaa, eikö kalkkuna tee tarpeitaan lattialle. Kalkkunan tuotokset ovat usein kovia kikkareita ja Maanvaiva saattaa olla sisällä puolitoista tuntiakin ulostamatta. Ankkoja ei voisi sen sijaan sisälle päästää, Jenna kertoo.

Maanvaiva asettuu hellan eteen omalle tyynylleen. Silmät lupsuvat kiinni. Kun vieras syventyy keskusteluun emännän kanssa, Maanvaiva hakee muutaman kerran huomiota paidasta nyppäisemällä.

Maanvaiva on hyvin sosiaalinen ja on mieluusti mukana kaikessa mitä tapahtuu.

-Mitä enemmän ääntä jostakin lähtee, sitä kiinnostuneempi hän on. Erityisen mieluisia ovat esimerkiksi mönkijä tai puutarhatrimmeri. Välillä Maanvaiva pitää laittaa aitaukseen, ettei sattuisi vahinkoja.

Maanvaiva on sopeutunut hyvin Poikoloiden eläinlaumaan. Kalkkuna asustelee ja nukkuu yönsä ankkojen kanssa. Samassa aitauksessa pihassa on myös pohjanpystykorvan koppi. Lintujen lisäksi perheessä on yhteensä neljä koiraa ja kolme kissaa. Tällä hetkellä kokoonpanoon kuuluu myös kolme metsästä pelastettua kissanpentua.

Jenna on mukana Keski-Suomen eläinsuojeluyhdistyksessä ja Kisu ry:ssä ja tekee vapaaehtoistyötä muun muassa loukuttamalla kissoja ja tarjoamalla niille sijaiskodin.

-Kun Maanvaiva viime syksynä tuli, meillä olisi silloin yhteensä yhdeksän kissaa.

Joskus Jennaa mietityttää Maanvaivan tulevaisuus ja elinikä.

-Kalkkuna on lihantuotantoon tarkoitettu hybridi, joita kasvatetaan yleensä vain 3-4 kuukautta. Tästä syystä Maanvaivalle tarjoillaan terveellistä ruokaa ja se saa liikkua vapaasti.

Kun olisi aika siirtyä takaisin ulos, Maanvaiva osoittaa tahtoaan. Olohuoneen matto tuntuu mukavan pehmeältä jalan alla, eikä kalkkuna haluaisi ulos. Se laskee siipensä alas ja Jenna yrittäessä ohjata kalkkunaa eteenpäin, se jännittää vastaan.

Maarit Nurminen