Töiden tekeminen kotona ei ole aivan vierasta puuhaa, sillä Maarit Pohjola teki jonkin verran etätöitä palkkatyössä ollessaan.

Rakennusinsinööri Maarit Pohjola teki viimeisen työpäivänsä Ramboll Finland Oy:llä helmikuun viimeisenä päivänä. Maaliskuun ensimmäisenä hän istui kotitoimistossa Saalahdella tekemässä oman yrityksensä, Suunnittelu Heijastuksen töitä.

– Teen pientalosuunnittelua yksityisille rakentajille aina ihan luonnossuunnitelusta toteutussuunnitteluun asti. Tarvittaessa toimin pientalokohteissa myös vastaavana työnjohtajana. Teen myös rakenne- ja elementtisuunnittelua yrityksille, Pohjola kertoo.

Pohjola sanoo, että koulunpenkiltä saakka oman yrityksen perustaminen on ollut mielessä ja sitä kohti ollaan tässä koko ajan menty.

– Nyt koin, että aika oli kypsä yrittäjyydelle, kun työn tuomaa kokemusta on kertynyt.

Pohjola sanoo, että yrittäjänä työ on vaihtelevampaa kuin suuren yrityksen palkollisena.

– Suurten yritysten hankkeiden suunnittelutyö saattaa kestää pidempiä ajanjaksoja jolloin vaihtuvuus työssä ei ole niin suuri. Yrittäjyys tuo enemmän vapautta valita omaa toimenkuvaansa.

Asiakkaat voivat periaatteessa olla mistä päin tahansa Suomea.

– Omakotitalon suunnittelun aloitukseen kuitenkin kuuluu tonttikatselmus. Haluan nähdä ympäristön ja tavata ne ihmiset henkilökohtaisesti kenelle sitä kotia suunnitellaan vaikka muutoin yhteydenpito sähköpostitse ja puhelimitse onnistuukin.

Yrittäjyydessä veti myös mahdollisuus jaksottaa omaa ajankäyttöä.

– Olen sitä mieltä, että jokaisella ihmisellä on oma luontainen rytminsä. Minä herään aikaisin aamulla, viiden maissa ja minä olen parhaimmillani aamusta puolille päivin. Sen jälkeen pitää tehdä jotain muuta, lähteä vaikka koirien kanssa ulkoilemaan ja jatkaa taas iltapäivästä työn tekoa.

Suurimpana haasteena yrittäjyydessä Pohjola arvelee olevan sen, että osaa ottaa töitä sopivasti.

– Tässä alkuvaiheessa voi olla vaarana, että kasaa töitä liikaakin.

Vapaa-ajallaan Pohjola harrastaa agilitya kahden sheltti-koiransa kanssa. Vanhemman kanssa treenataan tavoitteellisesti ja kisataan ylimmässä 3-luokassa ja nuoremman kanssa aloitellaan kisauraa.

– Se laji vienyt ihan mennessään ja hyvää vastapainoa toimistotyölle. Treeneissä unohtuu rakentaminen!

Maarit Nurminen