Sam-nimisen laivan Ari Harju on tehnyt 11-vuotiaana, Pertsa ja Kilu -kirjojen innoittamana. – Tässä on katolla valonheitin ja tähän tuli valokin, lamppuna oli taskulampun polttimo, Ari Harju kertoo.

Ari Harju on harrastanut puutöitä lapsesta asti. Mies ehti olla teknisen työn lehtorinakin neljäkymmentä vuotta, puutyöharrastus on jatkunut myös eläkkeellä.

– Lapsuudenkodissani oli autotallin eteisessä työpiste, jossa lautaa silppuuntui. Äiti sai huutaa minua moneen kertaan syömään, ennen kuin maltoin lopettaa, Harju muistelee.

– Jo toisella luokalla oppikoulussa tiesin, mitä minusta tulee isona. Äidille tuli Kotiliesi-lehti ja siitä leikkasin talteen kysymyksen ja vastauksen, missä valmistutaan poikien käsityöopettajaksi. Olin ajatellut käsityöopettajan ammattia jo aikaisemmin, Kotiliedestä sitten näin, että alalle voi opiskella Lahden kotiteollisuusopettajaopistossa. Ja siellä minä sitten opiskelinkin.

Kotiliesi-lehti antoi Harjulle muitakin hyödyllisiä vinkkejä.

– Lehdessä oli palsta kotinikkareille ja siinä esiteltiin monenlaisia esineitä, joilla oli tarkoitus helpottaa kodin arkea. Siitä sain monta ideaa ja tein monta esinettä lehden ohjeilla, Harju kertoo.

– Joka Poika -lehden ohjeilla muistan tehneeni mäkiauton. Se oli jo vaativampi projekti. Lehden kautta sai tilata pyörätkin mäkiautoon.

Työkaluja Harju sai lapsena joululahjaksikin.

– Ja nehän piti ottaa tietysti heti käyttöön. Talvella autotallin eteisen verstasta ei voinut käyttää, kun siellä oli kylmä. Niin minä sitten tein puutöitä keittiössä, oven edessä. Ja sisälle tulijat joutuivat hyppimään minun lastukasojeni yli.

Aikuisena Harju teki myös rakennustöitä, harrastuksenaan. Ensin rakennettiin mökki, sitten rivitaloa hartiapankilla ja myöhemmin omakotitalo.

– Tiiliäkin olen muurannut varmaan kaksi rekkalastillista. Lisäksi olen suunnitellut taloja, itselle, sukulaisille ja kavereille, Harju kertoo.

Mieleenpainuvimpina puutyöprojekteinaan Harju mainitsee kolme tekemäänsä purjevenettä.

– Ostin rungot ja tein ne valmiiksi ja varustelin, seuraava oli aina edellistä vähän suurempi. Rungon saaminen purjehduskuntoon kesti syksystä kevääseen, mutta kyllä minä sisähommia jatkoin useampana talvena, Harju kertoo.

– Minulla on hyvin yhteen sopivat harrastukset, kun laulan, veneilen ja teen puutöitä. Voin siis laulaa veneillessä, tai puutöitä tehdessä, ja veneily ja puutyötkin sopivat yhteen, kun voin tehdä veneitä.

Kansalaisopiston ryhmässä Korpilahdella Harju on käynyt tekemässä puutöitä kymmenen vuoden ajan.

– Muutimme Korpilahdelle syksyllä 2008 ja aloitin puutyöryhmässä samana syksynä. Siellä on mukavaa porukkaa ja hengenheimolaisuutta, Harju toteaa.

Harjujen kotoa löytyy monenlaista Ari Harjun itse tekemää, ulko-ovelta alkaen. Moni kaappi on tehty mittojen mukaan ja ruokapöytäkin kapenee sopivasti toisesta päästä, jotta keittiöön jää paremmin tilaa.

– Monesti tekeminen lähtee oivalluksesta, Harju toteaa ja esittelee saunanlauteiden alarappusta, joka tulee oven alta pesuhuoneen puolelle.

– Näin saimme matalamman nousun. Saunan puolelle lisärappunen ei olisi mahtunut, mutta tähän se sopii oikein hyvin.

Koriste-esineitä Harju ei juuri tee, vaikka esimerkiksi pieni kaappi, jossa on tiffany-lasiset ovet, koriste-esineestäkin kävisi. Kävelykepillekin, jossa on hirvensarvesta tehty kahva, on ollut käyttöä.

– Käytän paljon kierrätysmateriaalia, esimerkiksi vitriinikaapin olen tehnyt vanhoista hirsistä höylätystä ainespuusta. Olen myös entisöinyt huonekaluja, vanhojen tavaroiden kanssa touhuaminen kiinnostaa, Harju sanoo.

– Tuttavillekin olen tehnyt jonkin verran, enempi talkoilla kuin korvausta vastaan. Kotikylälle lapsuudenkaverille tein yhdet keittiökalusteet ja palkaksi sain mustan lihasonnin, kahdessa erässä.

Jotain on vielä tekemättäkin.

– Minulla on idea ehkä tuotantoonkin soveltuvasta arkkuratkaisusta. Kuitenkin ajattelen, että saatettaisiin katsoa luovuttamiseksi, jos ryhtyisin arkkua väsäämään. Ei ole omissa suunnitelmissa, Harju toteaa.

Tiina Lamminaho