Mehiläinen Oy on toiminut Korpilahden terveysasemalla kolme vuotta.
-Meillä on voimassa oleva sopimus vuoden 2019 loppuun. Sopimuksessa on optiolauseke, jonka perusteella toimintamme jatkuu Korpilahdella, jos Jyväskylän kaupunki tai mahdollinen tuleva maakunta niin haluaa. Mehiläinen haluaa tarjota palveluita myös pienillä paikkakunnilla ja meillä on paljon hyviä kokemuksia pienten terveysasemien toiminnasta.  Korpilahtelaiset voivat tukea terveysaseman säilymistä käyttämällä oman paikkakuntansa terveysasemaa, lääkäri Minna Leppäkynnäs terveysasemalta kertoo.
Korpilahden terveysasemalla on 450 potilaskäyntiä lääkärin vastaanotolla kuukaudessa. Lisäksi on 550 potilaskäyntiä hoitajalla.
-Lisäksi hoitajat vastaavat noin 1300 puheluun kuukaudessa.  Koska meille tulevien puheluiden määrä on suuri, toivomme, että potilaat soittaisivat ei kiireellisissä asioissa  iltapäivisin. Maanantaisin puhelin on aina kaikkein ruuhkaisin, joten silloin kannattaa soittaa vain kiireellisissä päivystysasioissa. Toivomme, että potilaat uskaltaisivat rohkeammin käyttää takaisinsoittopalvelua. Vastaamme aina kaikkiin takaisinsoittohin saman päivän aikana.

Mehiläisen hoitama terveysasema on saanut erityisesti kiitosta nopeasta pääsystä lääkäriin.
– Jyväskylän kaupungin keräämien tilastojen mukaan keskimäärin Korpilahdella pääsee kiireettömälle vastaanotolle 15 päivän sisällä, kaupungin omilla terveysasemilla tuo aika on keskimäärin  28 päivää. Päivystysasioissa ajan saa saman päivän aikana. Hoitoon pääsy perustuu aina sairaanhoitajan tekemään hoidontarpeen arvioon. Jossain tilanteissa haluamme, että potilas käy jo ennen vastaanottoa verikokeissa ja seuraa esimerkiksi verenpaineitaan 4 päivän ajan, Leppäkynnäs sanoo.
Mehiläinen Oy on kehittänyt terveysaseman toimintaa hoitajalähtöiseksi.
– Pitkäaikaisista sairauksista potevat potilaat ovat keskiössä toiminnassamme. Pyrimme pitkällä aikavälillä tekemään kaikille pitkäaikaissairaille potilaille yksillölliset hoitosuunnitelmat niin, että potilas pääse itse vaikuttamaan hoitosuunnitelman sisältöön.  Olemme avanneet terveyskeskuspotilaiden käyttöön ilmaisen Mehiläisen Digiklinikan, jonka avulla potilaat voivat olla  matkapuhelimen avulla suoraan yhteydessä terveysaseman sairaanhoitajaan klo 8-16 välillä. Sovelluksen saa käyttöönsä lataamalla puhelimeen App Storesta tai Google Play Storesta. Sovellus löytyy hakusanalla Oma Mehiläinen. Pidämme keskitettyjä ajokortti ja toimenpide päiviä, jotta saamme tehokkaasti tehtyä töitä lääkärihoitajayhteistyöllä.

Leppäkynnäs harmittelee suurta lääkäreiden vaihtuvuutta terveysasemalla.
-Lääkärien vaihtuvuus on ollut valitettavan suurta ja asia harmittaa potilaiden puolesta. Pienet terveysasemat ovat haastavia työpaikkoja, koska niissä vaaditaan hyvin laaja-alaista ammattitaitoa ja kokemusta. Nuoret lääkärit haluavat kokeilla eri työpisteitä ja kouluttautumiseen kuuluu sairaalajaksoja. Itse pidän pienten paikkakuntien asukkaista, koska he ovat yleensä varustettuja hyvällä maalaisjärjellä ja huumorintajulla. Joskus tuntuu, että Korpilahdella potilaat liiankin pitkään yrittävät itse pärjätä vaivojensa kanssa ja hakevat apua vasta myöhään. Esimerkiksi halvausoireissa ja rintakivuissa pitää aina soittaa apua 112 kautta eikä odottaa maanantai aamuun oman terveysaseman aukeamista.

Maarit Nurminen