Korpilahden Osuuspankin omistaja-asiakkailleen tarjoama mobiili- ja verkkoasioinnin opastus kiinnosti; Ulla-Maija Ahosen oppiin kokoontui tusinan verran innokkaita oppijoita.
– Käytän verkkopankkia, mutta en ainakaan nyt vielä mobiilipankkia. Pankin verkkosivut ovat muuttuneet, tulin tänne hakemaan vähän selvennystä niihin ja oppimaan uutta, Taina Lahtinen kertoi.
Marjatta Reijonen tuli hakemaan itselleen varmuutta verkkopankin käyttöön.
– Olen minä sitä käyttänyt, mutta en kovin aktiivisesti, kun mies hoitaa meillä raha-asiat. Nyt haluan vähän varmistella osaamistani ja pitäähän sitä tulla kurssille, kun sellainen järjestetään; jokaiselta kurssilta oppii aina jotain uutta, eri opettajat opettavat eri lailla, ja vanhakin osaaminen palautuu samalla mieleen, Reijonen totesi.

Erillistä mobiili- ja verkkoasioinnin kurssia Osuuspankki ei ole aiemmin järjestänyt.
– Opastushan kuuluu meidän perustehtäviimme ja opastamme toki asiakkaitamme joka päivä, mutta tällaista pienryhmäopetusta mobiiliasioinnista emme ole ennen järjestäneet. Idea tähän lähti siitä, että tällaiselle tuntui olevan tarvetta ja meiltä on toivottukin opastusta, toimitusjohtaja Tuomas Kupsala kertoo.
– Nyt saimme tähän myös pankin ulkopuolisen opettajan ja se on hyvä, sillä hän katsoo pankin ohjelmistoja käyttäjän näkökulmasta.
”Vertaisopettajaksi” itseään tituleeraava Ulla-Maija Ahonen toteaa senioreidenkin jo nykyään ymmärtävän, että tietotekniikkaa on pakko käyttää.
– Minultakin on kyselty, vieläkö pidän kursseja ja viime vuonna muutaman kurssin vedinkin. Senioreilla on kyllä kiinnostusta hakea oppia, mutta aina ei löydy tietoa, mistä opetusta saisi, Ahonen sanoo.

Kupsalan mukaan sähköisten pankkipalvelujen käyttö on nyt suorastaan räjähtänyt.
– Pitkästi yli 90 prosenttia tapahtumista hoidetaan sähköisesti, myös sopimuksia tehdään nykyään sähköisesti. Mobiilipankki ohitti tapahtumamäärissä verkkopankin viime kesänä ja tällä hetkellä mobiilipankissa hoidetaan noin kaksinkertainen määrä tapahtumia verkkopankkiin verrattuna, Kupsala kertoo.
– Se, miten halutaan käyttää pankkipalveluja, jakaantuu melko tasaisesti eri ikäluokissa, mutta siinä, miten nopeasti uudet tavat otetaan käyttöön, eri ikäluokat eroavat. Vanhemmillakin ikäluokilla on halua ja valmiuksia verkko- ja mobiiliasiointiin, mutta nuoret ottavat uudet palvelut käyttöön paljon nopeammin kuin vanhemmat ikäluokat. Jokainen asiakas käyttää tietenkin niitä palveluja, jotka hänelle sopivat ja me haluamme opastaa kaikkia käyttämään juuri heille itselleen sopivia palveluja, Kupsala toteaa.

Tiina Lamminaho