Tutkija Into opasti eskarilaisia jätteiden lajittelussa. Korpilahdella lajittelu sujui hienosti.

Jätteet löysivät paikkansa.

– Tiedättekö, mihin jäteastiaan pitää laittaa kuivunut mandariini, jota ei voi enää syödä, kyseli tutkija Into Mustankorkean Kierrätysmahtikiertueella esikoululaisilta.

Ja kyllähän eskarilaiset tiesivät. Kuivuneen mandariinin lisäsi oikeaan paikkaan osattiin laittaa vanha sanomalehti, lasinen pullo, metallinen säilyketölkki, maitotölkki sekä purkkapussi, jossa oli jo syötyä purukumia ja muita roskia sisällä. Sanomalehden lisäksi myös muut postiluukusta tulleet paperit osattiin laittaa paperinkeräykseen ja säilyketölkkiä pienemmätkin sekä vähemmän kolisevat metallijätteet löysivät paikkansa metallinkeräysastiasta. Samoin kartonki, joka ei näyttänyt maitotölkiltä, löysi paikkansa kartonginkeräysastiasta.

Into on kiertänyt hieman keskeneräisen robottinsa Ällin kanssa eskariryhmissä helmikuun alusta lähtien. Älli tarvitsee lisätietoa lajittelusta ja eskarilaiset saavatkin puolituntisen toimintatuokion aikana koodata Ällin lajittelemaan jätteet oikein.

– Eskarilaiset ovat vaihtelevasti perillä kierrätyksestä. Toiset ovat hyvin tietoisia siitä, mikä jäte laitetaan mihinkin astiaan, joillekin se taas on ihan uutta tietoa, Into eli Anna Sarkkinen kertoo.

– Kiertue on kuulemma herättänyt keskustelua sekä kodeissa että päiväkodeissa. Yhdeltä päiväkodilta tuli juuri viestiä, että kiertueen jälkeen päiväkodissa alettiin leikkiä roska-asemaa.

Into ja Älli vierailevat kevään aikana kaikissa Jyväskylän, Muuramen, Laukaan ja Toivakan esikouluryhmissä.

– Kiertue on osa Mustankorkean jäteneuvontaa, joka on yksi perusmaksulla katettavista palvelusta, Sarkkinen kertoo. Kiertueen tarjoaa Mustankorkea Oy, sen käytännön toteutuksesta vastaa Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry.

Jätteiden lajittelun lisäksi Innon ja Ällin vierailulla opittiin myös se, miksi jätteitä lajitellaan.

– Roskista saa valmistettua uusia asioita, mutta jos roskat ovat sekaisin, niistä ei voi valmistaa uusia tuotteita, Into kertoi ja esitteli roskista valmistettuja uusia asioita tutkimustulostuubistaan. Sieltä löytyi vessapaperia, lasipurkki, metallinen lusikka, vessapaperirullan sisus ja jopa pussillinen multaa.

– Multaa tulee tietenkin biojätteestä, ja mullan lisäksi siitä saadaan biokaasua, biojätepierua, kuten minä sanon. Ja sitä käytetään muun muassa roska-autoissa polttoaineena, Into selvitti.

Mutta mitenkä liittyvät toisiinsa vanha purukumi ja muu sekajäte sekä pullat – no energian kautta tietenkin.

– Sekajätteet viedään suureen uuniin, jossa ne palavat. Lämmöstä saadaan valmistettua sähköä, ja sähköllä voi vaikka paistaa pullia. Eli likaisetkaan roskat eivät mene hukkaan, Into totesi.

Korpilahden päiväkodissa kierrätyksestä on puhuttu jo ennen Mustankorkean Kierrätysmahtikiertuetta.

– Eskarilaisille jätteiden kierrättäminen on tuttua. He ovat kiinnostuneita ja innostuneita asiasta ja tietävät siitä jo paljon. Monet kierrättävät kotonakin, lastentarhanopettaja Tarja Sörensen kertoo.

– Meillä täällä päiväkodissa on omat astiat biojätteelle, paperille ja kartongille sekä sekajätteelle. Kiinnitämme huomiota roskiin myös retkillämme. Ja toki kierrätämme materiaaleja muun muassa askartelussa eli askartelemme kierrätysmateriaalista, Sörensen toteaa.

Tiina Lamminaho