Komppa-Seppälän tilalla on kehitelty muutaman viime vuoden ajan toista kalatuotetta Järki Särjen rinnalle.

-Pyydämme särkiä rysäkalastuksella. Rysiin menee aina myös lahnaa, joskus satakin kiloa. Heitämme ne takaisin järveen ja seuraavalla kerralla samat lahnat ovat taas rysissä. Ryhdyimme miettimään, miten voisimme hyödyntää lahnasaaliin. Lahnoja on Päijänteessä särkien tapaan paljon. Päijänteessä lahnat eivät kasva kovin suuriksi, vaan vain kilosta puoleentoista kokoisiksi. Osin siksi kotitarvekalastajat pyytävät lahnoja vähän, Ari-Seppälä kertoo.

Seppälä ja Marja Komppa ovat tutkineet, miten lahna olisi hyödynnettävissä. He päätyivät tekemään raaka-aineesta massan.

-Viime talvena hankimme perkuu-, halkaisu- ja massauskoneet. Massakone oli se kriittinen paikka. Kalamassa on tavallaan kuin jauhelihaa. Massakoneessa kala painetaan reikälevyn läpi, jolloin ruodot jäävät levyn toiselle puolelle. Tällainen kone maksaa uutena 50 000 euroa, joten sellaista ei ollut mitenkään mahdollista hankkia. Löysin onneksemme käytetyn ja sain sen korjattua toimivaksi, Seppälä kertoo.

Päijänne-pyöryköiden reseptejä on kehitelty kotikeittiössä.

-Olemme toimittaneet koe-eriä suurkeittiöille Laukaaseen, Saarijärvelle ja Muurameen. Laitoksiin menevä ruoka ei voi olla kovin maustettua ja valmistamme Päijänne-pyörykät perinteisten kalapullien maun mukaan.

Päijänne-pyörykät paistetaan kiertoilmauunissa, laitetaan kylmiöön, pakataan pusseihin ja toimitetaan tilaajille.

-Muuramen kunta on ottanut Päijänne-pyörykät yhdeksi ateriaksi kiertävälle kouluruokalistalle. Mahdollista on, että Päijänne-pyöryköitä voisi toimittaa kaupan kautta myös kuluttaja-asiakkaille joskus tulevaisuudessa.

Maarit Nurminen