– Moksi on pieni ja rauhallinen kylä ja lapsille hyvä ympäristö, Riikka Henttala toteaa. Kolme vuotta tammikuussa täyttänyt Eerika Henttala oli vauva, kun perhe muutti Moksiin.

Riikka Henttala (os. Perälä) muutti syksyllä 2015 miehensä Reino Henttalan ja tammikuussa syntyneen Eerika-tytön kanssa takaisin Moksiin; Etelä-Suomessa Riikka Henttala ehti asua kymmenisen vuotta.

– Lähdin opiskelemaan vuonna 2005, enkä silloin kyllä ajatellut muuttavani tänne takaisin. Nuorena en tykännyt asua täällä keskellä metsää, kun välimatkat ovat pitkiä, eikä täällä nähnyt kavereita, Henttala kertoo.

– Kun valmistuin keväällä 2009, muutimme Porvooseen, Reino on kotoisin sieltä. Muutaman vuoden ehdimme asua Askolassa, joka on pienempi kunta Porvoon lähellä. Tarkoitus oli pysyä Etelä-Suomessa ja olimme jo rakentaneet elämäämme sinne, kun Reino sanoi, että hän haluaisi joskus olla maatalousyrittäjä, ja minun vanhempani olivat valmiita sukupolvenvaihdokseen.

Henttalat muuttivat Moksiin, Riikan kotitilalle ja ryhtyivät maatalousyrittäjiksi; nyt maitotilalla on noin 35 lypsävää.

– Olemme remontoineet navettaa ja pyrkineet helpottamaan omaa työtämme uudella tekniikalla. Olemme lisänneet lypsy-yksiköitä ja tänä kesänä olisi tarkoitus laittaa väkirehunjakaja. Lehmiä meillä on nyt kymmenkunta enemmän kuin vanhemmillani oli, mutta tästä määrää ei ole tarkoitus ainakaan lähivuosina kasvattaa, Riikka Henttala kertoo.

Niistä ajoista, kun Riikka Henttala kävi Moksin koulua, kylä on hänen mielestään muuttunut.

– Silloin tunsin kaikki lapset ja heidän vanhempansa, mutta nyt minusta tuntuu, etten tunne täältä oikein ketään. Monet koulukavereistani ovat muuttaneet pois ja vanhoihin taloihin on tullut uusia asukkaita, Henttala kertoo.

– Muutenkin kylä tuntuu ehkä vähän hiljaisemmalta. Minulla on ainakin sellaisia kultaisia muistoja, että ennen kylällä olisi tapahtunut enemmän. Ehkä se johtuu siitä, että meidän ikäisillä on nyt aika paljon pieniä lapsia ja pienten kanssa ei jakseta niin lähteä mihinkään. Perhekerho kylällä toimii, mutta siinäkin väki on harventunut, kun osa äideistä on palannut töihin. Enemmän jotain toimintaa kylällä voisi olla, mutta sellaisen järjestäminen on vaikeaa; ei minulla itsellänikään ole ideoita tai voimavarojakaan toiminnan järjestämiseen.

Välimatkat Moksissa ovat pitempiä kuin Etelä-Suomessa.

– Etelässä kaikki oli paljon lähempänä, täällä on kouluunkin parikymmentä kilometriä. Askolassa koulu olisi ollut kilometrin päässä; siellä tosin asuimme kirkonkylällä ja täällä asumme nyt syrjäkylällä, Henttala sanoo.

– Plussaa tässä on se, että työpaikka on kotona. Täältä olisi kamalaa lähteä ajamaan kaupunkiin joka päivä, etenkin nyt kelirikkoaikaan. Lisäksi nyt ei tarvitse olla sellaisessa epävarmuudessa kuin aikaisemmin; kyllähän meillä oli töitä Etelä-Suomessa, mutta pestit olivat määräaikaisia, oli yt-neuvotteluja ja paineita, että koko ajan pitäisi tehdä enemmän tulosta. Nyt tässä saa itse päättää tahdin.

Henttala kertoo myös oppineensa arvostamaan maaseutua.

– Ainakin lapsien kannalta tämä on hyvä ympäristö, täällä pääsee helposti ulos ja voi olla vapaasti, Henttala toteaa.

– Moksi on pieni ja rauhallinen kylä. Nyt olen jo tottunut asumaan täällä ja tämä tuntuu mukavalta asuinpaikalta. Se on mukavaa, että täällä asuu myös muita nuoria perheitä ja samanhenkistä porukkaa.

Tiina Lamminaho