Raija ja Mauri Pekkarinen viihtyvät vapaa-ajanasunnollaan Oittilassa. – Minä vietän täällä enemmän aikaa kuin Jyväskylän asunnossamme, Mauri Pekkarinen kertoo.

Europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen viettää kesälomaansa Oittilassa muun muassa vadelmia poimien ja lastenlasten kanssa touhuten. Lomaan mahtuu myös hieman työtä erilaisten tapaamisten muodossa.

– Kävin juuri tapaamassa Päijänteen metsänhoitoyhdistyksen väkeä ja kuuntelemassa heidän näkemyksiään ja toiveitaan, Pekkarinen kertoo. Brysseliin hän palaa syyskuun alussa.

Oittilan vapaa-ajanasunnosta on tullut Mauri ja Raija Pekkariselle tärkeä paikka.

– Olemme täällä todella paljon, talvellakin. Minä olen nykyään täällä Oittilassa enemmän kuin Jyväskylän asunnossamme, Mauri Pekkarinen kertoo.

– Aika, jonka voin viettää kotona, ei oikeastaan vähentynyt, kun siirryin eduskunnasta europarlamenttiin. Brysselistä on niin hyvät lentoyhteydet, että kun europarlamentin työviikko loppuu torstai-iltana, olen Jyväskylän lentokentällä jo hieman puolenyön jälkeen torstain ja perjantain välisenä yönä. Ja takaisin Brysseliin lento lähtee Jyväskylästä maanantaiaamuna aikaisin. Aikaa jää olla Oittilassakin. Nyt kun loppuvuoden aikana vielä jään pois Jyväskylän kaupunginvaltuustosta, Keski-Suomen maakuntavaltuuston puheenjohtajan paikalta ja Suomen Kuntaliiton valtuuston puheenjohtajan paikalta, aikaa kotona olemiseen, ja sidosryhmien tapaamiseen, jää entistä enemmän.

Pekkariset ovat jatkaneet entisen Vespuolen koulun kunnostusta. Pari vuotta sitten talon alakerran saunaosasto uusittiin ja viime talvena valmistui rantaan kokonaan uusi rakennus, jossa on saunan lisäksi keittiö sekä nukkuma- ja oleskelutilaa.

– Meillä on täällä usein paljon porukkaa, kun lapsenlapsiakin on kymmenen. Rantasaunalla mahtuvat nukkumaan vaikkapa lastenlasten kaveritkin, Pekkariset toteavat.

Oittilassa Pekkariset ovat ihastuneet etenkin maaseudun rauhaan.

– Meillä oli Samulinniemessä talo lähempänä rantaa kuin täällä, mutta siinä oli kaupungin maata välissä, eli oma tontti ei ulottunut rantaan asti. Ja onhan täällä muutenkin ihan toista kuin kaupungissa, jossa on paljon ihmisiä. Täällä saa olla omissa oloissaan, tämä on oikeasti maaseutua, Pekkariset sanovat.

– Täällä meillä on myös perunamaa, josta tulee tosi hyviä perunoita, ja viinimarjapensaita, jotka tuottavat hyvin satoa. Ja metsäaukiot ovat täynnä vadelmia.

Mauri Pekkarinen ehti olla 40 vuotta kansanedustajana.

– Eduskunnassa en olisi missään tapauksessa enää jatkanut. Europarlamenttivaaleihin lähdin mukaan, koska kuntoa ja terveyttä on vielä riittänyt, enkä osaa olla tekemättä mitään. Ajatus siitä, että olisin tekemättä mitään, ei houkutellut; europarlamentin vaihtoehtona olisi ollut jonkin konsulttiyrityksen perustaminen, Pekkarinen kertoo.

– Jos Raija olisi vastustanut ajatusta europarlamentista, en olisi lähtenyt ehdokkaaksi.

Brysselissä Pekkarisella on asunto 60 metrin päässä parlamenttirakennuksen nurkasta. Myös Raija Pekkarinen aikoo käydä Brysselissä.

– Tarkoitus ei ole muuttaa sinne. Muutama päivä kerrallaan menee, mutta pitemmäksi ajaksi siellä ei ole minulle mitään tekemistä. Olisi tietysti eri asia, jos olisi esimerkiksi työ, jota voisi tehdä sieltä etänä, mutta en minä osaa pelkästään oleskella ja nautiskella siellä, Raija Pekkarinen sanoo.

Alkaneella viisivuotiskaudella Euroopan parlamentilla on Mauri Pekkarisen mukaan edessään monia haasteita.

– Yksi iso haaste on se, miten EU:n talous nostetaan kasvun tielle, ylös apatiasta. Toinen iso haaste on ilmastokysymys ja kolmas pakolaiskysymys, joka on osaltaan sidoksissa ilmastokysymykseen; jos asumisen edellytykset ilmastonmuutoksen takia heikkenevät muualla, ihmiset lähtevät liikkeelle, eivätkä kysy, saavatko he tulla, Pekkarinen sanoo.

– Nämä kaikki ovat rajoja ylittäviä kysymyksiä, jotka on ratkaistava Euroopan tasolla. En kuitenkaan kannata integraation syventämistä, vaan mielestäni EU:n pitää olla nimenomaan erillisten, itsenäisten kansallisvaltioiden yhteenliittymä ja päätökset pitää tehdä yhdessä jäsenmaiden hallitusten kanssa.

Pekkarisen mukaan EU on tällä hetkellä hajanaisempi kuin koskaan aiemmin sinä aikana, kun Suomi on ollut EU:n jäsen.

– Hajaannusta tuovat niin ne entiset sosialistimaat, jotka eivät jaa yhteisiä eurooppalaisia arvoja kuin Etelä-Euroopan talouskurittomuutta harjoittavat maat. Oma lukunsa on sitten brexit, joka tosin voi toimia varoittavanakin esimerkkinä ja pitemmällä ajalla yhdistää Eurooppaa, Pekkarinen sanoo.

– Minä näen tärkeäksi tehtäväkseni pitää aktiivisesti yhteyttä Suomeen ja suomalaisiin. Minun juttuni ei ole olla eurooppalainen vaan olen suomalainen Euroopassa.

Tiina Lamminaho