– Kesällä olen treenannut kahvakuulan kanssa terassilla, Jutta Iistamo-Javanainen kertoo.

– Parasta on se, että nyt liikunnasta on tullut osa minun arkeani. Olen aina halunnut liikkua, mutta monesti liikuntaharrastus on lopahtanut alkuinnostuksen jälkeen. Nyt olen löytänyt sellaisen paletin, jota uskon pystyväni noudattamaan tulevinakin vuosina, Jutta Iistamo-Javanainen toteaa.

Iistamo-Javanainen aloitti elämäntaparemontin viime lokakuussa Tiina Murdochin valmennuksessa.

– Olin ollut viisi vuotta lasten kanssa kotona, eikä elämääni silloin kuulunut juuri liikuntaa. Kun lähdin työelämään, lähdin myös liikkumaan. Samoihin aikoihin tässä lähellä asuva Tiina Murdoch aloitteli personal training -opintojaan ja minä lähdin hänen valmennukseensa, Iistamo-Javanainen kertoo.

– Lähdin hakemaan parempaa juoksukuntoa. Olin juossut vähän ja osallistunut yksiin juoksukisoihin, jotka menivät ihan penkin alle. Hyvin nopeasti totesimme kuitenkin, että juoksukunnon parantaminen on se viimeinen tavoite, ensin pitää saada peruskunto paremmaksi.

Nyt Iistamo-Javanainen on treenannut kolme kertaa viikossa, ohjelmaan kuuluu juoksua ja voimaharjoittelua kotona kahvakuulan ja painojen kanssa.

– Harjoitusohjelma laadittiin nimenomaan minulle sopivaksi; Tiina kysyi, kuinka paljon ehdin treenaamaan ja minä sanoin, että maksimissaan kolme kertaa viikossa, Iistamo-Javanainen kertoo.

– Minulle valmiiksi laaditut ohjelmat ovat onnistumisen edellytys. Arki on niin kiireistä, ettei aika riittäisi etsiä treeniohjeita netistä. Ja nettiohjeet eivät välttämättä toimisi, jokaisen tilannehan on yksilöllinen. Minulla esimerkiksi todettiin vatsalihasten erkauma, joka piti ensin saada kuntoon.

Treeniohjelman noudattaminen on tuonut Iistamo-Javanaiselle jaksamista arkeen ja energiaa, juoksukuntokin on parantunut.

– Lisäksi istumatyötä tekevälle tyypilliset niskan ja hartioitten jumit, joita minulla oli aiemmin, ovat pysyneet poissa. Ja olen todennut, että juokseminen on myös mahtavan hyvä tapa poistaa stressiä. Bonuksena on vielä tullut uusia tuttavuuksia, kun Tiinan asiakkailla on hyvä yhteisö ja olemme pitäneet muun muassa yhteisiä illanviettoja.

Iistamo-Javanaisen elämäntaparemonttiin kuuluu myös ravintopuolen muutoksia.

– Mutta ei mitään tiukkoja dieettejä, vaan pieniä muutoksia. Uusia tapoja syödä, ja juoda, opetellaan pikku hiljaa. Ensin aloitettiin sillä, että opettelin juomaan tarpeeksi vettä, Iistamo-Javanainen kertoo.

– Ruokavalioasiat ovat pikkujuttuja, joita muutetaan arkiruokailussa, esimerkiksi lisätään kasviksia. Yhtä muutosta harjoitellaan niin kauan, että siitä tulee tapa. Ja se toimiikin paljon paremmin kuin jos sanottaisiin tiukasti, mitä saa syödä ja mitä ei.

Hankalaksi Iistamo-Javanainen ei ole treeniohjelmien noudattamista kokenut.

– Onhan siinä tietenkin talvella räntäsateessa ulos juoksemaan lähtemisessä pieni kynnys, hieman joutuu itsensä kanssa taistelemaan, kun tulee väsyneenä töistä. Mutta kyllä lenkiltä aina tulee energisempänä pois, Iistamo-Javanainen toteaa.

– Tietenkin kaikki lähtee siitä, että itsellä on motivaatio tehdä muutoksia elämäntapaansa. Vaikka itselle valmiiksi tehdyistä ohjelmista on apua, ei kukaan personal trainer saa ketään väkisin muuttamaan tapojaan tai urheilemaan, tahto on oltava omassa päässä.

Tiina Lamminaho

kuvateksti:

– Kesällä olen treenannut kahvakuulan kanssa terassilla, Jutta Iistamo-Javanainen kertoo.