Ylä-Tihtarin tila on lahjoittanut jo vuoden verran Jyväskylän Katulähetyksen Ruokapankkiin perunoita, jotka ovat kauppoihin väärän kokoisia. Sekä Samuel Uusitalo että Tuomo Liimatainen ovat olleet yhteistyöhön tyytyväisiä.

Ylä-Tihtarin tilan perunaa on jaettu Jyväskylän Katulähetyksen Ruokapankin ruokakasseissa apua tarvitseville jo vuoden ajan.
– Perunasta on tykätty. Ensin mietimme, osaavatko nykyajan ihmiset käyttää perunaa, mutta on ollut tosi mukava nähdä, että sitä kyllä arvostetaan. Ja kyselläänkin, koska sitä taas tulee, jos se alkaa loppua. Nytkin 500 kiloa meni viikossa, Tuomo Liimatainen Ruokapankista kertoo.
Liimatainen hakee 500 kilon laatikon Oittilasta tarvittaessa, yleensä noin kahden viikon välein. Lahjoitusperunat on lajiteltu pois kauppoihin menevien joukosta.
– Eli käytännössä ne ovat liian isoja tai liian pieniä tai niissä on jokin kosmeettinen virhe. Oikein huonot perunat heitetään pois, ei Ruokapankkiin mitään biojätettä viedä, Ylä-Tihtarin isäntä Samuel Uusitalo sanoo.
– Aikaisemmin kauppoihin kelpaamattomat perunat ovat menneet omaan käyttöön, ja on niitä yksityiset ostaneetkin. Lisäksi niitä on viety riistaruokintaan. Tulot niistä ovat kuitenkin niin marginaalisia, että halusimme mieluummin lahjoittaa perunat hyvään tarkoitukseen, kun ne kuitenkin ovat aivan ihmisravinnoksi kelpaavia. Haluamme osaltamme auttaa, ja tämä on hyvä tapa meille.

Jyväskylän Katulähetyksen Ruokapankki jakaa vuodessa noin 250 000 kiloa ruokaa.
– Meidän apuamme käyttää noin 1400 ruokakuntaa. Viikoittain ruokakassin, jonka saa joko seurakunnan tai kaupungin antamalla ruokasetelillä, hakee noin 500 ihmistä. Lisäksi teemme hätäkasseja akuuttiin hätään, joita saa ilman ruokaseteliä. Ja viikoittain jaettavan ruokakassin lisäksi jaamme EU-ruokakasseja kerran kuukaudessa, Liimatainen kertoo.
Ruokaa kassien täytteeksi Liimatainen hakee lähinnä kaupoista.
– Minulla on vakiokierros joka aamu kaupungissa ja tällaista ”maakuntamatkailua” harrastan tarvittaessa. Kaupat lahjoittavat elintarvikkeita, jotka ovat vielä käyttökelpoisia, mutta eivät aivan myyntikelpoisia. Joskus olemme saaneet esimerkiksi Valiolta ison erän maitoa, jossa on ollut jokin väärä pakkausmerkintä. Vaissilta Keuruulta olemme saaneet myös tuotteita. Mutta muita maatiloja lahjoittajien joukossa ei ole, mielellämme kyllä ottaisimme lisääkin tuottajia mukaan, Liimatainen sanoo.
– Tämähän on lähiruokaa parhaimmillaan, ja yhteistyö on toiminut todella hyvin.
Liimataisen mukaan valitettavan usein kuulee sanottavan, että Ruokapankista kasseja hakevat ovat jollain tavalla työtä vieroksuvia.
– Sehän ei pidä paikkaansa. Ruokakassin hakijoissa on monenlaisia ihmisiä ja monenlaisessa elämäntilanteessa olevia, niin lapsiperheitä, yksinhuoltajia kuin yksin asuviakin. Kuka tahansa voi joutua jostain yllättävästä syystä tilanteeseen, jossa rahat on loppu, eikä ruokaa ole, Liimatainen toteaa.

Tiina Lamminaho