
Kuudesluokkalaiset Roope Koskinen, Wanda Tarkiainen, Viljami Einonen ja Otto Pinomäki sekä eppuluokkalaiset Jeremia Penttinen ja Elia Nissinen ovat Tikkalan koulun harrastevälkkäohjaajia. Roope ja Viljami vetävät piirustusvälkkiä, Wanda tanssivälkkiä, Otto pingisvälkkiä ja Jeremia ja Elia lautapelivälkkiä
Tikkalan koulussa ei tarvitse välitunneilla seisoa tumput suorana. Tarjolla on monenlaista tekemistä pingiksenpeluusta näyttelemiseen. Harrastevälkät ovat käytössä viidettä vuotta, valittavana on lautapelejä, tanssia, piirtämistä, Pokemon-korteilla pelaamista, pingistä tai näyttelemistä. Sisäliikuntavälkkä salissa jokaisella luokalla on vähintään kerran viikossa.
– Sisäliikuntavälkät meillä on ollut jo kauemmin kuin muut harrastevälkät. Kun muutimme tähän kouluun, totesimme, että meillä on hyvä jumppasali, joka on välkillä tyhjillään, koulunjohtaja Tiina Jylhä kertoo.
Lukujärjestystä järjestelemällä päivään on saatu mahtumaan kaksi pitkää välituntia.
– Viidentoista minuutin välkkä on niin lyhyt, että talviaikaan pienemmät eivät ehdi siinä ajassa kunnolla edes pukea ja riisua ulkovaatteita. Pidemmillä välitunneilla ehtii tehdäkin jotain, Jylhä toteaa.
– Harrastevälkät lähtivät varmaan siitä, että joku kysyi, voiko välkällä piirtää.
Harrastevälkät ovat vertaisohjattuja, eli ohjaajana on joku oppilaista. Oppilaat myös itse ehdottavat uusia harrastuksia välitunneille.
– Tykkään tosi paljon piirtämisestä, enkä halunnut, että piirustusvälkkä loppuisi, kun edellinen vetäjä lähti yläkouluun, kertoo piirustusvälkkää vetävä Roope Koskinen.
Wanda Tarkiainen pitää tanssivälkistä ja hän myös vetää niitä, Otto Pinomäki taas pitää pingiksestä ja vetää pingisvälkkiä. Uusin tulokas harrastevälkkätarjontaan ovat lautapelivälkät.
– Lautapelivälkille saa tuoda omiakin lautapelejä, eniten käytämme kuitenkin koululla olevia pelejä, Elia Nissinen kertoo.
Ensimmäisiä harrastevälkkiä olivat tanssi- ja piirustusvälkät, ja ne ovat edelleen suosittuja.
– Pokemon-välkkä oli valtavan suosittu silloin, kun se aloitettiin. Välillä oli vähän hiljaisempaa, mutta nyt näyttäisi alkavan uusi nousukausi, Tiina Jylhä kertoo.
– Pingisvälkkä lähti liikkeelle siitä, kun koululle hankittiin pingispöytä, oppilaiden itse tienaamilla rahoilla.
Oppilaat laativat itse säännöt harrastevälkille.
– Ohjaajat ovat laatineet sääntöjä myös itselleen siitä, kuinka ohjaajan pitää toisia ohjata. Koululaiset ovat hoitaneet tämän aivan valtavan vastuullisesti, sitä on ollut ilo seurata, Jylhä kehuu.
Ulkoiluakaan Tikkalassa ei ole hylätty, vaikka harrastevälkillä on monenlaista tekemistä sisällä.
– Kyllähän ulkoilu on hyvää suomalaista välituntiperinnettä ja meillä onkin sellainen sääntö, että ulkonakin käydään päivän aikana happea haukkaamassa. Oppilaat voivat olla vaikkapa toisen päivän pitkistä välitunneista ulkona, Tiina Jylhä sanoo.
Nyt Tikkalan koululla on myös viitisentoista liikkuvaksia, eli liikkuva koulu -hankkeen puitteissa koulutettua vertaisohjaajaa, jotka järjestävät välitunneilla tekemistä tempaustyyppisesti.
– He ohjaavat pelejä ja leikkejä, pääsääntöisesti ulkona. Lisäksi meillä on futisvälkkiä, nyt kun futiskausi taas alkaa. Niillä ei ole ohjaajaa, vaan pelaajat pelaavat omatoimisesti, säännöt on sovittu oppilaskokouksessa, Jylhä kertoo.
Harrastevälkät ovat suosittuja, esimerkiksi piirustusvälkillä käy parikymmentä oppilasta.
– Täältä saa kaikki tarvikkeet käyttöön, Roope Koskinen kehuu.
– Harrastevälkillä saa tehdä kavereiden kanssa kaikkea kivaa, mitä koulussa ei muuten tehdä. Eikä vapaa-ajallakaan olisi kovin helppoa esimerkiksi saada kasaan kymmenen tyypin Pokemon-peliporukkaa, Otto Pinomäki toteaa.
Tiina Lamminaho