
Pokon kesätyöntekijät Sanni Tyni, Klaus Nissinen ja Jonna Könkkölä tekivät kesän aikana monenlaista. Hanke poiki työtä myös monelle muulle nuorelle pohjoisilla kylillä.
– Nuorten työllistämishanke onnistui yli odotusten, toteavat Pohjoisen Korpilahden yhteistyöyhdistyksen puheenjohtaja Anneli Kuusinen-Laukkala ja varapuheenjohtaja Paula Määttä EU-rahoitteisesta Nuoret kesäduunissa -hankkeesta. Poko ry tarjosi tänä kesänä hankerahalla kesätyöpaikan kolmelle pohjoisilla kylillä asuvalle nuorelle, rahat työllistämiseen tulivat JyväsRiihen ja Leader-ohjelman kautta Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Töitä jokainen nuorista teki pitkin kesää, yhteensä noin kuukauden verran.
– Olemme olleet mukana aiemminkin monessa JyväsRiihen teemahankkeessa, joissa on ollut eri toimijoita. Tämä nuorten työllistämishanke on myös samanlainen osa isompaa kokonaisuutta, Paula Määttä selvittää.
– Haimme mukaan hankkeeseen, koska meillä oli tarvetta kesätyöntekijöille. Täällä kylillä tapahtuu aika paljon, ja tekijöistä on pulaa, Anneli Kuusinen-Laukkala kertoo.
17-vuotiaat Sanni Tyni Saukkolasta, Klaus Nissinen Tikkalasta ja Jonna Könkkölä Moksista tekivät kesän aikana monenlaista.
– Pidimme kahviota monessa tapahtumassa eri kylillä ja leivoimme niihin tarvittavat leivonnaiset, siivosimme ja pesimme ikkunoita kylätaloilla, Moksin rallipätkällä olimme myymässä parkkilippuja ja Hangasjärven saunaa lämmitimme kaikki vuoroviikoin, nuoret kertovat. Lisäksi hankkeen aikana raivattiin pusikoita Tikkalan lähiliikuntapaikan tienoilta ja siivoiltiin siellä muutenkin, tehtiin polttopuita Patalaiturille ja Klaus Nissinen piti jalkapallokerhoa ala-asteikäisille. Pizzailtapäiväkin nuorille pidettiin kesäkahvioviikon yhteydessä ja nuortenilta Hangasjärvellä.
– Hankkeessa oli kolme osa-aluetta, joihin nuorten työpanosta pääasiassa käytettiin: Pokon hallinnoimien ulkoilualueiden huolto, kylillä asuvien ihmisten auttaminen ja Pokon oman nuortentoiminnan kehittäminen, Paula Määttä kertoo.
– Pokon kesätyöntekijät tekivät kaikkia hyödyttäviä töitä, kuten esimerkiksi juuri liikunta- ja kokoontumispaikkojen siistimistä. Ohjauksesta vastasivat Pokon lisäksi alueen kyläseurat ja samalla nuoret pääsivät tutustumaan kyläseurojen toimintaan.
Kaikkiaan hanke toi töitä reilusti yli kymmenelle nuorelle.
– Ne nuoret, joita emme voineet työllistää hankerahalla, mutta jotka olivat halukkaita tekemään töitä, ohjasimme työskentelemään suorilla työsopimuksilla, Hetiavuks-osuuskunnan tai 4H:n kautta. Työtä ja maksavia asiakkaita kylältä löytyi hyvin, Anneli Kuusinen-Laukkala kertoo.
Työntekijöistä ilmoiteltiin pohjoisten kylien facebook-ryhmässä ja Mehtosen kaupan ilmoitustaululla. Anneli Kuusinen-Laukkala toimi yhdyshenkilönä työntekijöiden ja työnantajien välillä, halukkaat saivat apua palkka-asioihin Hetiavuks-osuuskunnan kautta. Osuuskunnan kautta tehty työ on myös kotitalousvähennyskelpoista.
– Muutamalla nuorella työt jatkuvat myös talvella, yksi perusti yrityksenkin, Anneli Kuusinen-Laukkala kertoo.
– Idea lähti elämään kylillä ihmisten mielessä. Töitä löytyi enemmän kuin osasimme ajatellakaan ja myös nuoret saivat kokemusta siitä, kuinka itseään voi työllistää. Hankkeen ulkopuolella työskentelevät nuoret muun muassa hoitivat koiria, leikkasivat nurmikkoa, poimivat viinimarjoja, raivasivat kesämökin tonttia ja korjasivat tietä.
Pokon kesätyöntekijät löysivät kesätyöstään monia hyviä puolia.
– Oli tosi kivaa, ei tarvinnut tehdä koko ajan samaa työtä, Sanni Tyni totesi.
– Joustavat työajat olivat plussaa. Ja se, ettei tarvinnut lähteä kaupunkiin töihin, Klaus Nissinen sanoi.
Jonna Könkkölän mielestä mukavinta oli se, että pääsi tekemään monenlaisia asioita ja tutustumaan myös eri kyliin.
– Oma kyläkin tuli paljon tutummaksi, Sanni Tyni totesi.
Anneli Kuusinen-Laukkalan mukaan palaute asiakkailta on ollut todella hyvää.
– Samalla kyläläiset ovat päässeet tutustumaan nuoriin ja nähneet, kuinka fiksuja nuoria meillä täällä on, Kuusinen-Laukkala toteaa.
– Tarkoitus olisi ensi kesänäkin jatkaa tavalla tai toisella kylien nuorten työllistämistä. Olemme miettineet, olisiko meillä mahdollisuutta saada palkkatukea jostain, tai voisiko siitä keskustella, josko kaupungin nuorten kesätyörahoja voisi kohdentaa tasaisemmin eri alueille.
Tiina Lamminaho