Tikkalassa asuva kyläaktiivi Paula Määttä palkittiin valtakunnallisella kylätoiminnan tiennäyttäjä -palkinnolla lauantaina Lokaali-tapahtumassa Kauhavalla.

Perusteluissa todetaan, että Määttä on ollut mukana kylätoiminnassa siitä saakka, kun muutti kylään vuonna 2000.

Määttä on käynnistänyt yhteistyön asuinpaikkansa kylien välillä, minkä tuloksena perustettiin Korpilahden pohjoisten kylien yhteistyöyhdistys vuonna 2002. Yhdistys on muun muassa myötävaikuttanut kyläkoulun ja kaupungin päiväkodin säilymiseen Tikkalassa. Kylillä on myös toteutettu erilaisia hankkeita, joiden ansiosta kylille on saatu lähipalveluja kylätaloille sekä lähiliikuntapaikkoja. Määttä on itse ollut mukana laatimassa ja toteuttamassa useita kyläsuunnitelmia ja kehittämishankkeita. Määtän idea oli myös kyläsairaanhoitaja, joka palvelee kylien lapsiperheitä ja ikäihmisiä. Hänen suurin ponnistuksensa on yhteisöllinen senioritalo, jonka rakentamisen toivotaan alkavan loppukesästä 2019.

Määttä on edistänyt myös yhteistyötä Jyväskylän kaupungin kanssa. Korpilahden kunnan liityttyä Jyväskylään vuonna 2009 Määttä toimi uuden suurkaupungin aluelautakunnan puheenjohtajana. Hän on korostanut kaupungin ja maaseudun välisen vuorovaikutuksen ja konkreettisen yhteistyön merkityksen.

-Laskin, että näiden vuosien aikana kylillä on toteutettu tusinan verran hankkeita. Kehittämisrahaa ne ovat tuoneet kylille noin 650 000 euroa, Määttä kertoi.

Pohjoisten kylien hankkeet ovat saaneet eniten Leader-rahoitusta, mutta joukkoon mahtuu kehittämisrahaa myös Sitralta. Eri hankkeet ovat vaatineet kyläläisiltä tuhansia talkootunteja.

Suurimmaksi työvoitoksi hän sanoo Ilona-kotien rakentamispäätöstä ja ARA-rahoituksen saamista hankkeelle.

-Senioritalon rakentaminen oli jo jäissäkin pari vuotta, kun ARA ei myöntänyt sille rahoitusta. Jossain vaiheessa laitoin sitten ARA:lle viestiä, että haluaisin esitellä asiaa uudelleen ja sieltä tulikin delegaatio Jyväskylään ja asiat saatiin järjestymään.

Ilona-kylä on rakennuslupavaiheessa, mutta kylillä ei ole jääty lepäämään laakereille.

-Vireillä on Kylät kulttuurien kohtaamispaikkana -hanke, jota esittelemme lähiaikoina, Määttä sanoi.

Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkitaan vuosittain kylätoiminnassa ansioituneita henkilöitä, jotka ovat antaneet pitkäaikaisen panoksen kylätoimintaan. Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkittiin Määtän lisäksi Kyösti ja Marjatta Vatanen Uskalista Kiihtelysvaaralta.

Vuoden kyläksi valittiin eteläpohjalainen Luoma-ahon kylä.

Maarit Nurminen