Korpilahden Sydänyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Ritva Lahtinen sai omakohtaisesti kokea, kuinka tärkeitä laitteita sydäniskurit ovat.

Ritva Lahtinen avaa rivitalohuoneiston oven ja esittelee uutta kotiaan. Ritva ja puolisonsa muuttivat omakotitalosta pienempään joulukuussa. Hän on tosin ehtinyt olla uudessa kodissa vain kaksi yötä, sillä joulun aika kului Keski-Suomen keskussairaalassa. Pitkäaikaisen Korpilahden sydänyhdistyksen puheenjohtajan sydän pysähtyi risteilyreissulla joulukuun 18.päivä.
-Lähdimme siskoni kanssa Matkapoikien matkavastaavien risteilylle Turusta. Laivalla veimme tavarat hyttiin ja kävimme syömässä. Sen jälkeen menimme kuuntelemaan Arja Korisevaa. Vähän aikaa siinä seistyämme, tuuperruin sisareni viereen, Ritva kertoo.
Sisko huusi apua ja paikalle saapui kaksi naishenkilöä. Ritva arvelee, että heillä oli molemmille hoitoalan koulutus. Pian paikalle saapui myös laivan henkilökuntaa mukanaan defibrillaattori.
-Siskon kertoman mukaan aika monta kertaa laivan henkilökuntaan kuuluneet miehet joutuivat iskemään ennen kuin sydämen rytmi palautui. Sydänpysähdys johtui kammiovärinästä, jonka iskuri tunnisti.
Laiva seisoi tapahtuma-aikana Maarianhaminan satamassa ja ambulanssi vei potilaan paikalliseen sairaalaan. Seuraavana päivänä Ritva kuljetettiin helikopterikyydillä Tikkakoskelle ja siitä edelleen Keski-Suomen keskussairaalaan, missä hänelle tehtiin pallolaajennus.
-Itse en muista mitään Maarianhaminan sairaalasta tai helikopterikyydistä. Havahduin takaisin tähän maailmaan, kun minulle tehtiin pallolaajennusta. Kyselin, missä olen ja enkö olekaan laivalla, Ritva nauraa.
Ilme vakavoituu.
-Sain itse kokea, miten tärkeitä nämä laitteet ovat. Ilman sydäniskuria en olisi enää tässä. Enkelit olivat jälleen kerran matkassa monella eri tavalla. Jos suonitukos olisi tullut yöllä kotona nukkuessani, lopputulos olisi siinäkin tapauksessa voinut olla toinen, Ritva pohtii.
Korpilahden Sydänyhdistys ry. keräsi yhdessä Korpilahti-lehden kanssa rahat kahteen maallikkosydäniskuriin viime talven aikana. Kolmannen yhdistys sai lahjoituksena Keski-Suomen Sydänpiiriltä kiitoksena aktiivisesta toiminnasta asian parissa. Neljänteen sydäniskuriin on jo rahaa kasassa, joten lahjoituksia voi vielä Sydänyhdistyksen tilille tehdä. Maallikkosydäniskurit sijaitsevat Korpilahdella K-market Herkkukeitaassa, Tikkalan päiväkoti-koululla ja Putkilahden kylätalolla.
Ritvalla on pitkä historia sydänsairauden kanssa.
-Minulle tehtiin ohitusleikkaus 28 vuotta sitten ollessani 51-vuotias. Itse asiassa nyt tullut tukos oli juuri siinä ohitetussa suonessa. Viisikymppisenä minulla oli jo oireita, kuten hengenahdistusta ja väsymistä. Tuohon aikaan ohitusleikkaukseen olisi ollut kolmen vuoden jono, mutta menin yksityiselle leikkaukseen. Se maksoi 70 000 markkaa, mutta sijoitus kannatti. Kolmen vuoden odotusaika olisi merkinnyt sitä, että olisin joutunut luopumaan työstä ja monesta muusta asiasta.
Ritva on saanut sydänvaivat perimässään.
-Toinen veljistäni kuoli 47-vuotiaana ja toinen 61-vuotiaana. Meitä siskoksi on vielä neljä elossa.
Korpilahdelle perustettiin Jämsän Sydänyhdistyksen alainen sydänkerho vuonna 1994. Ritva lähti heti sen vetäjäksi. Oma yhdistys saatiin seuraavana vuonna. Perustavassa kokouksessa Vanhassa pappilassa oli runsaasti väkeä paikalla. Jäsenmäärä on parhaimmillaan ollut yli 400, nytkin luku on 310 jäsentä. Viime vuoden puolella pitkäaikainen puheenjohtaja teki päätöksen ja jättää homman.
-Tämä loppuvuoden tapahtuma kyllä sinetöi sen päätöksen. Olen mukana edelleen hallituksessa, mutta mitään stressaavaa hommaa en enää tee.

Maarit Nurminen