Jyri Hellevuon Rocktown Witness valittiin viime vuoden Keski-Suomen parhaaksi kaksivuotiaaksi lämminveriseksi. Varsinaisen kilpauransa tamma aloittaa sunnuntaina Killerillä.

Jyri Hellevuon tamma Rocktown Witness palkittiin viime vuoden Keski-Suomen parhaana kaksivuotiaana lämminverisenä.

– Ei se sinänsä ole kovin suuri saavutus, ei se juuri rahaa tienannut viime vuonna, kausi meni harjoitellessa. Ennätykseltään Rocktown Witness on kuitenkin paras kaksivuotias, mikä minulla on ollut. Uskon, että siinä on kyllä potentiaalia, Hellevuo toteaa.

Rocktown Witness on syntynyt Hellevuon tallilla Kalliokylässä. Myös sen emä Rocktown Bailiff on Hellevuon oma kasvatti.

– Rocktown Witness pääsi syntymään yllättäen. Katsoimme täällä hevostaan kengityttämässä olleen eläinlääkärin kanssa, ettei emä varso vielä ja minä jätin hevosen laitumelle ja laitoin puhelimenkin äänettömälle. Heräsin aamulla puoli viiden aikaan, kun naapuri tuli kopistelemaan ovelle ja kertoi, että varsa on syntynyt. Naapurin emäntä oli herännyt siihen, kun tamma oli huutanut. Emä oli synnyttänyt laitumelle, varsa oli noussut pystyyn ja lähtenyt toikkaroimaan ja päätynyt piikkilangan alle, Hellevuo kertoo.

– Sen jälkeen piikkilanka-aidat kyllä lähtivät. Ja minä nimesin naapurin emännän varsan kummitädiksi.

Rocktown Witnessin emä Rocktown Bailiff juoksi kolme- ja neljävuotiaana ja sen jälkeen se jäi siitostammaksi.

– Se oli hyvä. Kolmevuotiaana se oli koko maan viidenneksi paras kolmevuotias tamma ja se pääsi mukaan kolmevuotiaitten suurimpaan kilpailuun, Hellevuo kertoo.

– Jos Rocktown Witness on hyvä, se seuraa emänsä jälkiä ja siirtyy myös neljävuotiaana siitokseen.

Kilpailemisen Rocktown Witness aloittaa ensi sunnuntaina Killerillä.

– Ensimmäisessä kilpailussa ei ole mitään voittopaineita, sinne lähdetään ajatuksella, että se on kova harjoitus. Ensimmäinen kilpailu ei ole olleenkaan se tärkein startti, ne ovat sitten kesällä ja syksyllä, kun vuorossa ovat ikäkausilähdöt, Hellevuo sanoo.

– Tavoitteena olisi, että Rocktown Witness pääsisi emänsä tavoin ikäkausikilpailuihin. Raha ei sinänsä ole tärkein juttu, isoihin kisoihin kilpailemaan pääseminen on tärkeämpää. Toki jos rahaa tulee, kaikki otetaan vastaan.

Rocktown Witnessin isä on Andover Hall.

– Se on maailmanluokan ori, jolla on parituhatta varsaa. Varsoilla on voitettu miljoonia, Hellevuo toteaa.

Rocktown Witnessin ja sen emän lisäksi Hellevuolla on kaksi muuta hevosta ja shetlanninponi. Hevosten kanssa Hellevuo on ollut tekemisissä 30 vuotta.

– Omia hevosia minulla ei ole ollut niin kauan, mutta 30 vuotta sitten aloin pyöriä ravitalleilla, Hellevuo toteaa.

Hellevuo myös valmentaa hevosensa itse.

– Parasta on se, kun saan hevosen sellaiseen kuntoon, että se pärjää kilpailuissa, Hellevuo toteaa.

– Olen kiinnostunut valmennuksen teoriasta. Hevosten valmentamisen teoriasta on kirjoitettu hyvin vähän, olen lukenut valmennuskirjoja ihmispuolelta. Solutasolla nisäkkäät toimivat suunnilleen samalla tavalla, joten ihmisten valmentamisen opit pätevät myös hevospuolella.

Ihmisten urheiluvalmennusta taas on tutkittu paljon, niin Suomessa kuin muuallakin.

– Viime talven aikana ahmin 1600 sivua tietoa, Hellevuo toteaa.

– Parikymmentä vuotta uskoin siihen, mitä joku valmentaja sanoi, vaikka hänellä ei ollutkaan mitään teoriapohjaa ohjeidensa tueksi. Nyt minulla on ikää sen verran, että voin tehdä niin kuin itsestä tuntuu ja hakea tietoa jostain muualta kuin hevospiirien tavallisesti käyttämiltä tahoilta.

Hellevuon mukaan ihmisten valmentamisessa käytetty tieto tehoaa myös hevospuolella.

– Hevoset pysyvät terveempinä ja itsellä on luottavaisempi olo, kun on koko ajan kärryillä, mitä tehdään. Käytän sykemittaria hevosilla jokaisella lenkillä ja kirjaan ylös matkat ja tehot. Tieto on hallittavissa ja jos harjoituksilla ei ole haluttua tulosta, pystytään miettimään, miksi sitä ei ole saavutettu, Hellevuo sanoo.

– Ryhdyin hakemaan tietoa valmennuksen pohjaksi jo silloin, kun Rocktown Bailiff juoksi kilpaa.

Rocktown Bailiff voitti kilpauransa aikana 33 startista kolme, oli toisella sijalla neljä kertaa ja kolmantena kuusi kertaa.

Tiina Lamminaho