Ilmaisutaidon ryhmän tämän kevään näytelmässä nähdään Korpilahden Teatterin näyttämöllä muun muassa Ronja Tuovinen ja Milla Peltoniemi, Tuovinen Birk Borkanpoikana ja Peltoniemi Ronja ryövärintyttärenä. (Kuva: Ilmaisutaidon ryhmä)

 

Ilmaisutaidon ryhmän nuoret tuovat tänä keväänä näyttämölle Astrid Lindgrenin Ronja ryövärintyttären, näytelmän ensi-ilta on perjantaina 3. toukokuuta.

– Olen itse lukenut kirjan jo kauan sitten, ja olen Astrid Lindgren -fani. Lindgrenin kirjoissa tytötkin saavat seikkailla ja niissä on mukana isoja teemoja, tällä hetkellä ajankohtaisesta luonnonsuojelusta lähtien; Lindgrenille luonto oli todella tärkeä, ilmaisutaidon ryhmän ohjaaja ja näytelmän valinnut Arja Antikainen sanoo.

– Tässä yhtenä keskeisenä teemana on ystävyys. Ja Lindgrenin tekstien tavoin tässäkin on tumma pohjavire, kuolemakin on läsnä. Tässä ovat mukana kaikki ihmiselämän isot teemat: syntymä, kuolema, ystävyys, rakkaus ja viha.

Ronja ryövärintytär kertoo kahdesta lapsesta, jotka ystävystyvät huolimatta siitä, että heidän sukunsa ovat vihollisia keskenään. Antikaisen mukaan näyttämölle tuodaan alkuperäistekstille uskollinen versio.

– Lindgrenin tekstien tapaan tässäkin on mukana vähän ronskiakin kieltä. Ja on tässä joitakin vähän pelottavia hahmojakin, mutta emme kuitenkaan ole miettineet näytelmälle mitään ikäsuositusta. Joitakin pieniä lapsia saattaa pelottaa jo se, että teatterissa on pimeää, mutta toisaalta teatterissa on turvallista vähän pelätäkin, Antikainen ja ryhmän nuoret miettivät.

Ronja ryövärintyttäressä on näyttämöllä yksitoista nuorta, nuorimmat 13-vuotiaita ja vanhimmat 19-vuotiaita. Suurin osa on ollut mukana aiempienkin vuosien näytelmissä, ensikertalaisia on neljä.

– Kaikkiaan työryhmässä on mukana parikymmentä henkeä. Lavastus ja puvustus tehdään tuttuun tapaan talkoilla ja rekvisiittaa on etsitty niin vinteiltä kuin kirppareiltakin, Antikainen kertoo.

– Jännitän sitä tilannetta, kun lausun ensimmäisen repliikkini, ensimmäistä kertaa Korpilahden Teatterin lavalla näyttelevä, Ronja ryövärintytärtä esittävä Milla Peltoniemi toteaa. Toinen ensikertalainen, Essi Laukkanen, toteaa koko ensi-illan jännittävän.

– Täällä on kyllä turvallinen olo, koska tietää, että porukka tukee, Milla Peltoniemi sanoo.

– Täällä on mukana monia sellaisia, jotka ovat harrastaneet teatteria jo useamman vuoden, ja vanhemmat neuvovat aina, itsekin jo useampaan kertaan näyttämöllä esiintynyt Ronja Tuovinen vakuuttaa.

– Minusta on mukavaa, kun nyt saa nähdä näissä nuoremmissa sen saman prosessin, jonka itse kävi läpi muutama vuosi sitten, kun rakastui teatteriin, Teemu Kalliokoski toteaa.

Valot ja äänet hoitaa tällä kertaa näyttämöltä valokoppiin siirtynyt Samu Hakanen.

– Murmuu-teatterissa hoidin tekniikkaa viime syksynä, mutta Korpilahdella ajan valot ja äänet nyt ensimmäistä kertaa. Musiikkia olemme tehneet yhdessä Tomi Kuulan kanssa, Hakanen kertoo.

Meneillään on Korpilahden ilmaisutaidon ryhmän 29. toimintavuosi, kevätkausi on päätetty näytelmään lähes joka vuosi.

– Tällä kertaa on ihanaa, kun mukana on useampia monta vuotta mukana olleita, vanhempia nuoria vastuunkantajina. Ja nuorisopalveluissa oppisopimuksella opiskeleva Tomi Kuula on tehnyt paljon hommia niin lavastuksessa, puvustuksessa ja musiikin kanssa kuin tiedottamisessakin, Antikainen kiittelee. Näytelmän ohjauksesta vastaavat Antikaisen kanssa yhdessä Lotta Hakanen ja Hiski Toikkanen.

– Meillä on tiivis harjoitustahti, teatterilla ollaan oltu illat ja viikonloputkin. Töitä on tehty paljon, Antikainen ja Lotta Hakanen sanovat.

Ronja ryövärintyttärestä on yksitoista kaikille avointa näytöstä ja ainakin kaksi koululaisnäytöstä.

– Meillä on ollut sellainen periaate jo useamman vuoden, että alakoululaiset pääsevät koulupäivän aikana ilmaiseksi katsomaan ilmaisutaidon ryhmän näytelmän. Minusta se on parasta taidekasvatusta, Antikainen toteaa.

Viimeinen näytös on jo 19. toukokuuta.

– Kannattaa olla hereillä, että ehtii katsomaan, Antikainen muistuttaa.

– Tänne on matala kynnys tulla katsomaan. Tämä on lähellä, ei maksa paljoa ja täällä on tuttuja ihmisiä. Kannattaa ehdottomasti tulla kokeilemaan, vaikka ei pitäisikään itseään teatteri-ihmisenä, Rita Miettinen kannustaa.

Tiina Lamminaho