Valto Tikkanen osti viime kesänä Saalahdella sijaitsevan Saakosken entisen koulun, jossa koulunkäynti loppui keväällä 2014.

– Tarkoituksena on tarjota kyläläisille paikka, jossa voi kokoontua. Katsotaan sitten ajan kanssa, mitä kaikkea käyttöä tälle löytyy, itsekin Saalahden rannalla, parin kilometrin päässä koulusta asuva Tikkanen toteaa.

Koulussa on lämmintä tilaa 650 neliön verran. Koulun puolella on alakerrassa jumppasali ja käsityötila, yläkerrassa kaksi luokkaa. Asuntoja talossa on kolme; kaksi on ollut opettajien asuntoina ja yksi talonmiehen asuntona. Lisäksi tilaa on niin kellarissa kuin ullakollakin.

– Asunnoissa on meneillään täydellinen remontti. Talo on rakennettu 1950-luvulla, eikä asunnoille ole sen jälkeen tehty juuri mitään, joten pelkkä pintaremontti ei riitä.  Asunnot on nyt tarkoitus nykyaikaistaa, Tikkanen kertoo.

– Koulun puolelle sen sijaan on tarkoitus tehdä vain pintaremonttia, eli lattiat hiotaan ja seinät maalataan ja tuodaan värimaailma tähän päivään. Rakenteet ovat kunnossa, ne eivät vaadi remonttia. Mitään kosteusvaurioita tai homeongelmia täällä ei ole. Suurin muutos, joka on jo tehty, on öljylämmityksen vaihtaminen maalämmöksi. Maalämpökaivoja on kolme, yhteensä 750 metriä, ja talo lämpiää nyt pelkästään maalämmöllä. Öljykattila on jätetty varalle, Tikkanen selvittää ja toteaa maalämmön olevan sekä ympäristöystävällisempää että kustannuksiltaan edullisempaa kuin öljy.

– Tämänkokoinen talo nielee öljyä aika paljon.

Aivan tyhjillään koulu ei ole ollut.

– Täällä on kokoontunut kansalaisopiston jumpparyhmä kerran viikossa ja toinen naisryhmä kerran kuukaudessa, Tikkanen kertoo.

– Molemmat jatkavat ja uuttakin toimintaa olisi tarkoitus kehitellä. Täällä voisi pitää esimerkiksi taidenäyttelyitä tai jotain musiikkiin liittyvää toimintaa, esimerkiksi musiikkileirejä. Tyttäreni, joka opiskelee musiikkipedagogiksi, muuttaa yhteen asunnoista ja hänen on tarkoitus aloittaa täällä yksinlaulun opettaminen. Ja itsenäisyyspäivän jälkeisenä lauantaina tulemme mieskvartetti Kultakurkkujen kanssa laulamaan tänne ja kokeilemaan paikan akustiikkaa; lauleskelemme kello 14 alkaen, silloin kaikki kiinnostuneet saavat tulla kuuntelemaan, mutta oma jakkara kannattaa ottaa mukaan, koska täällä ei ole paljon istuimia.

Koulu toimii totuttuun tapaan myös vaalihuoneistona, tulevissakin vaaleissa. Muuta käyttöä tiloille Tikkanen miettii tarpeen mukaan, yhteistyössä kyläläisten ja Saakosken kyläseuran kanssa.

– Asuntoihin voi ottaa vuokralaisia, jos niihin on tulijoita. Ja monenlaiseen harrastukseen täältä löytyy kyllä tilaa; luokkiin tulee useampikin piano, joten talo sopii hyvin esimerkiksi kuoroille harjoitustilaksi, Tikkanen toteaa.

– Minulle tämä koulukiinteistö on sijoitus, josta en odota saavani tuottoa; kunhan saisi menoja katettua, Tikkanen sanoo ja paljastaa tutustuneensa Saakosken kouluun jo vuosia sitten.

– Opiskelin opettajaksi Heinolan seminaarissa ja olin vuonna 1971 opetusharjoittelussa täällä, Tikkanen kertoo.

– Lopetin opettajantyöt vuonna 1980 ja pyöritin sen jälkeen yrityksiä. Nyt olen myynyt yritykset pois ja niistä kertyi sijoitettavaa.

 

Tiina Lamminaho