Ida ja Laura Malmivaara tulivat Haanpään kesäkahvilaan katsomaan alpakoita ja nauttimaan jäätelöä.

Makumatka houkutti maistamaan.
Makumatka Korpilahdella sai ihmiset liikkeelle. Maistelijoita riitti illan aikana jokaisessa yhdeksässä kohteessa, joissakin kävijöitä oli jopa useita satoja. Liikkeellä oli lapsiperheitä, pariskuntia ja kaveriporukoita, ikähaitarikin oli suuri. Korpilahtelaisten lisäksi paikallisia makuja maistelemassa kävi väkeä ainakin Jyväskylästä, Muuramesta, Jämsästä, Jämsänkoskelta, Joutsasta ja Petäjävedeltä. Useimmat kävivät monessa paikassa, jokunen ennätti jokaiseen yhdeksään kohteeseen. Liikkeellä oltiin koko tapahtuman ajan; ensimmäiset aloittivat jo ennen kuutta ja viimeiset lähtivät kotiin puolenyön jälkeen.
– Tapahtuma onnistui todella hyvin ja alkuperäinen idea toteutui, eli ihmiset kiertelivät eri paikoissa, makumatkaidean Korpilahdelle tuonut Vaarunhovin yrittäjä Tiia Leván toteaa.
– Hämeenlinnan seudulla, josta idean lainasimme, Herkkujen yö -tapahtuma on ehkä jo menettänyt alkuperäistä ideaansa, mutta täällä se onnistui hyvin. Ihmiset kävivät monessa paikassa ja tarjolla oli pieniä annoksia pikkurahalla; pienen annoksen jaksoi syödä useammassa paikassa ja rahatkin riittivät kiertelyyn.
Elokuun lopun ilta tuntui sopivan tapahtuma-ajankohdaksi hyvin, kun kelikin suosi.
– Siitäkin tuli kiitosta, että myös näin syksyllä järjestetään jotain, Leván kertoo. Vaarunhovissa tarjolla oli joko isompaa tai pienempää purtavaa eli paellaa ja tuulihattuja.

Ylä-Muuratjärvellä asuvat Joanna ja Joonas Heinonen aloittivat kierroksensa Hakamaan lammastilalta. Matkailutila Surkeenjärvellä Moksissa he suunnittelivat vielä jatkavansa seuraaviin paikkoihin.
– Ainakin Pirttiahon puutarhalla ajattelimme käydä, sitten täytyy katsoa, kuinka vatsa jaksaa eteenpäin, Joanna Heinonen totesi. Surkeenjärvellä pöydässä oli hirvikeittoa ja kasvissosekeittoa itse leivottujen leipien kanssa, leipää ja sämpylöitä sai ostaa mukaankin, samoin Mikko Veitonmäen pihvilihasäilykkeitä ja Farmery Oy:n vihanneksia.
– Tämä on todellista lähiruokaa, sekä hirvi että juurekset ovat Moksista, yrittäjä Mari-Anne Ahonen totesi.
Surkeenjärvelläkin väkeä riitti tasaisesti.
– Ihmisiä on liikkeellä yllättävänkin hyvin. Täällä on käynyt monia sellaisiakin, jotka eivät ole meillä aiemmin käyneet, Ahonen kertoi.

Myös Haanpään kesäkahvilassa Painaalla oli vilskettä. Tänä kesänä alpakkakahvilassa on riittänyt kävijöitä muutenkin.
– Tuntuu, että nyt sana meistä on kiirinyt. Väkeä on ollut todella paljon edelliskesiä enemmän. Ohikulkijoita käy paljon, mutta tänne on tultu myös varta vasten, jopa Tampereen seudulta asti, yrittäjä Mia Willman kertoi. Willman ja Tommi Nieminen pitivät kesäkahvilaa nyt kolmatta kesää. Yhdentoista alpakan lisäksi pihapiirissä asustaa afrikkalaisia kääpiövuohia, kanoja ja lampaita.
– Ne ovat meidän perheenjäseniämme, eli eläimet ovat meillä ympäri vuoden, Willman toteaa.
Haanpään kesäkahvilassa pääsi maistamaan muun muassa pihtiputaalaisen pienen jäätelötehtaan, Liisankankaan, jäätelöä ja Painaan burgeria.
– Painaan burgeri on isännän itse kehittelemä. Se on ollut tänä kesänä kovasti suosittu, periaatteessa perushamppari, mutta paistamme ja maustamme naudanjauhelihapihvin itse, Willman kertoi.
Laura Malmivaara oli tullut paikalle viisivuotiaan Idan kanssa.
– Tänä vuonna emme ole vielä ehtineet käydä täällä, viime vuonna kävimme monta kertaa alpakoita katsomassa. Ja jäätelö on todella hyvää, Malmivaara sanoi.
– Täältä menemme vielä ainakin Tähtiniemen juhlakartanoon, siellä emme ole käyneet aikaisemmin.
Haanpään kesäkahvista makumatkaa aloittelivat myös Paula Vähälahti-Järvinen ja Raimo Järvinen.
– Hienoa, että tällainen tapahtuma on järjestetty. Aiomme kyllä käydä useammassakin paikassa, Järviset kertoivat.
– Osa paikoista on meille tuttuja ennestään, mutta eivät kaikki. Täällä olemme käyneet lastenlasten kanssa, tämä on upea paikka.

Komppa-Seppälän tilalla tarjottiin kala- ja kasvispizzojen lisäksi paistettuja kuhnureita, sekä kakkuja jälkiruoaksi.
– Yllättävän paljon ihmiset kokeilivat kuhnureita. Se oli monille ensimmäinen kokemus hyönteisruoasta, Marja Komppa kertoi.
– Palaute oli positiivista, makua kommentoitiin muun muassa pähkinäiseksi ja sienimäiseksi.
Sirkku Mennala tarjosi Pimeenpirtin pikkuherkkuja eli pieniä kakunpaloja ja pikkusuolaisia.
– Porukkaa oli koko ajan. Jotkut käväisivät nopeasti ja jatkoivat eteenpäin, toiset jäivät tunnelmoimaan pitemmäksi aikaa. Makumatkaideaa kehuttiin paljon, oli todella mukavaa olla mukana ja se oli mahtavaa, että ihmiset lähtivät liikkeelle, Mennala totesi.
– Pikkutiet toivat varmasti vielä ylimääräistä extremeä monille.

Kauppansa tekivät myös Villa Cawénin perunarieskat eri täytteillä.
– Itse asiassa kaikki menivät, ja enemmänkin olisi mennyt, kun ihmiset olisivat halunneet ostaa mukaankin, Inkeri Flinkman Villa Cawénista kertoi.
Myös Juhlakartano Tähtiniemessä oli vilskettä koko tapahtuman ajan ja Struven sopalle riitti kysyntää.
– Aivan yllättävän paljon kävi väkeä, yrittäjä Armi Unga totesi.
– Se oli mukavaa, kun meillä kaikilla tapahtumassa mukana olevilla oli tarjota vähän erilaista syömistä, jokaisella oman persoonan mukaista.
Pirttiahon puutarhalla oli myytävänä tuoreita marjoja rasioissa, kävijöitä oli sen verran, että tarjonta loppui kesken. Samoin kävi Hakamaan lammastilan omasta lammasmakkarasta tehdylle kaali-makkarapadalle ja härkäpapupadalle.
– Ihmisiä kävi paljon enemmän kuin ajattelin. Mehän olemme kuitenkin tässä Petäjäveden puolella rajaa, ja aika kaukana muista makumatkan pisteistä. Mutta ihmiset löysivät tännekin, Maija Suutarinen iloitsi.
– Tällainen yhteistapahtuma varmaankin teki tutustumaan tulemisen ihmisille helpoksi. Meillä kävi monia sellaisia, jotka kyllä olivat kuulleet meistä, mutta eivät olleet ennen käyneet. Ja pienet maisteluannokset saivat monet sellaisetkin maistamaan lammasta, jotka eivät sitä olleet ennen maistaneet. Ilman muuta olemme mielellämme ensi vuonnakin mukana, mikäli tällainen järjestetään.

Tiina Lamminaho