Anniina Mäntyjärvi on harrastanut kuntosalitreenejä useamman vuoden. Nyt hän on ollut fitness-valmennuksessa vuoden verran ja osallistunut kerran bikini-fitness -kisoihin.

Anniina Mäntyjärvi osallistui huhtikuun lopussa elämänsä ensimmäisiin bikini-fitness -kisoihin ja sijoittui junioreiden SM-kolmoseksi. Myös yleisestä sarjasta tuli kolmossija.

– Valmennuksessa nykyisellä valmentajallani olen ollut vuoden verran. Ruokavaliota olen noudattanut pari vuotta ja salilla käynyt jo usean vuoden ajan, Mäntyjärvi kertoo.

– Tykästyin salitreeneihin ja siitä kiinnostukseni lähti. Pidän tästä elämäntavasta; kun syö oikein ja puhtaasti, voi hyvin ja kroppa toimii. Tuntui loogiselta hyppäykseltä lähteä valmennukseen.

Ruokavaliota Mäntyjärvi kertoo noudattavansa ympäri vuoden, kisoihin valmistautuessa dieetti on tavallista ruokavaliota tiukempi.

– Tärkeintä on se, että syö kulutuksen mukaan, ei liikaa eikä liian vähän, ja että ravinnossa rasva, hiilihydraatit ja proteiinit ovat tasapainossa, jotta ravinnosta saa tarpeeksi energiaa, myös palautumiseen ja tarpeeksi rakennusaineita lihaksille, Mäntyjärvi selvittää.

– Varsinaisesti mitään ruokia ei ole kielletty, mutta itse suosin kanaa, riisiä ja kaurapuuroa. Kana on vähärasvaista ja se sulaa elimistössä hyvin. Silloin, kun kisoja ei ole juuri tulossa, voi periaatteessa syödä mitä tahansa, mutta minä pysyn mieluummin puhtaassa ruokavaliossa, koska silloin olo pysyy pirteämpänä. Mutta jos tekee mieli jäätelöä, syön jäätelöä.

Mäntyjärvi kertoo punnitsevansa kaiken, mitä hän syö.

– Ulkopuolisesta se kuulostaa varmaan hankalalta, mutta itse olen jo tottunut siihen ja se tulee luonnostaan. Minulla on aina omat ruoat mukana, niin tiedän mitä syön, Mäntyjärvi toteaa.

Salilla Mäntyjärvi käy viisi tai kuusi kertaa viikossa.

– Treeniin menee pari tuntia kerrallaan, vähän siitä riippuen, mitä treeniä teen. Lisäksi teen aerobista harjoittelua kolme kertaa viikossa aamuisin matalalla sykkeellä eli kävelen tai pyöräilen. Se pistää nesteitä liikkeelle ja pitää yleiskuntoa yllä, Mäntyjärvi kertoo.

Mäntyjärvi sanoo tähtäävänsä terveen näköiseen kuntoon.

– Lihaksikas, mutta kuitenkin naisellinen. Enkä kisakunnossakaan halua vetää ihan överiksi, Mäntyjärvi toteaa.

– Bikini-fitness on puhtaasti arvostelulaji, tuomarit antavat pisteitä omien mieltymystensä mukaan, toki yleisesti määritellyn linjan puitteissa.

Kilpailuja järjestetään kaksi kertaa vuodessa, alle 21-vuotiaat juniorit saavat kilpailla vain kerran vuodessa.

– Tällä hetkellä olen suunnitellut osallistuvani kisoihin taas huhtikuussa, mutta pidän opiskelua tärkeämpänä, eli jos koulun kanssa on tiukkaa, jätän kisat väliin. Kisoihin valmistautuminen on kuitenkin todella vaativaa, Jyväskylän ammattikorkeakoulussa restonomiopinnot aloittava Mäntyjärvi sanoo.

Viime huhtikuun kisoihin valmistautuessa dieetti kesti 17 viikkoa.

– Kyllä sitä monesti on miettinyt, onko tässä mitään järkeä, mutta kun pääsi lavalle, tunnelma oli kyllä kaiken vaivan arvoinen, Mäntyjärvi toteaa.

– Ja vaikka en tähtäisikään kisoihin, kuntosalilla käyminen ja ruokavalion mukaan syöminen kuuluvat minun arkeeni. Jollain tapaa fitness pysyy minun elämässäni, vaikka en nyt tiedäkään, milloin lähden kilpailemaan. Minulle tärkeintä tässä on elämäntapa, kisat tulevat vain pienenä bonuksena.

Tiina Lamminaho