
Sarvenperäset ry:n kokoontumispaikkana on ollut Grillikka entisen koulun pihassa. Kyläseuran sihteerin Maria Virtasen ja puheenjohtajan Vesa Pihlajamäen mielestä uusi, oma kokoontumispaikka olisi hyvä.
Sarvenperällä suunnitellaan uuden kodan rakentamista kokoontumispaikaksi korsun tilalle, josta kyläseura joutui luopumaan.
– Olemme neuvotelleet Metsähallituksen kanssa tontista. Suunnitelmat ovat vielä alussa, mutta näyttäisi siltä, että asiat etenevät. Maan alle emme tällä kertaa rakenna, vaan ajatuksissa on esimerkiksi elementeistä koottava kota, Sarvenperäset ry:n puheenjohtaja Vesa Pihlajamäki kertoo.
Korsun lisäksi Sarvenperällä on kokoonnuttu entisen koulun pihassa olevassa Grillikassa.
– Koulun nykyään omistava Virtasen perhe on suhtautunut kylätoimintaan tosi hienosti ja yhteistyö heidän kanssaan on sujunut oikein hyvin, heitä täytyy kyllä kiittää. Mutta onhan koulu heidän kotinsa, oma paikka kyläseuralle olisi kyllä hyvä, Pihlajamäki sanoo.
Sarvenperän kylätoimikunta perustettiin vuonna 1977, kun kyläkoulua uhkasi lakkautus. Koulu sai jatkoaikaa vielä 30 vuotta, kyläseura taas on toiminut jo yli 40 vuotta, rekisteröitynä yhdistyksenä vuodesta 2006. Vesa Pihlajamäki luotsaa Sarvenperäset ry:tä nyt toista kertaa, aikaisempi kymmenkunta vuotta kestänyt puheenjohtajan pesti päättyi 2013.
– Alkuaikoina kylätoimikunta muun muassa muisti kyläläisiä syntymäpäivinä ja järjesti äitienpäivän ja isänpäivän juhlia. Uimapaikka ja lintutorni rakennettiin heti alussa. Kylälle on tehty myös luontopolku, ja korsu, josta nyt on jouduttu luopumaan, rakennettiin vuosituhannen vaihteen paikkeilla, Pihlajamäki kertoo.
– Kun Sarvenperän koulu lopetettiin vuonna 2009, kyläseurassa puhuttiin koulukiinteistön ostamisesta. Korpilahtihan myi aikoinaan vanhoja kyläkouluja kyläseuroille nimelliseen hintaan, mutta silloin olimme jo osa Jyväskylää ja kaupunki taas pyysi kiinteistöstä paljon kovempaa hintaa. Toisaalta voi miettiä, olisiko osto kannattanutkaan. Kaikki rahat ja voimavarat olisivat menneet rakennuksen ylläpitoon, nyt pystymme paljon paremmin tekemään juttuja, jotka parantavat kyläläisten hyvinvointia.
Sarvenperän tapahtumista parhaiten kylän ulkopuolella tunnetaan jo 16 kertaa järjestetty Sarvenperän Saunamaraton, joka houkuttelee kylään saunojia ympäri Suomea ja ulkomailta asti. Uudempi ”suurtapahtuma” on Sarvenperän Säntäys, joka juostaan nyt kesäkuussa kolmannen kerran.
– Talkoolaisia on aina löytynyt. Ja jos tekeminen alkaa tuntua väkinäiseltä, lopetetaan. Aikaisemmin olimme paljonkin rallitalkoissa, mutta kun järjestysmiesten saaminen rupesi olemaan hankalaa, jätimme rallit pois ohjelmasta. Samoin lopetimme Sarvirockin, Pihlajamäki kertoo.
– Meijän Perä -lehti ehti ilmestyä lähes 20 vuotta, mutta sen tekemisen lopetimme tämän vuoden alusta, kun tekeminen alkoi tuntua väkinäiseltä. Sen sijaan uusimme nettisivut ja panostamme nyt niihin.
Suurten tapahtumien lisäksi Sarvenperällä järjestetään paljon pieniä tapahtumia oman kylän väelle.
– Meillä on kuutamohiihtoa ja laskiaistapahtuma, juhannustapahtuma ja sekä miesten että naisten iltoja. Olemme viettäneet myös venetsialaisia, juustoiltaa, viini-iltaa ja 60-luvun iltaa ja retkiäkin teemme, Pihlajamäki kertoo.
– Pienet tapahtumat lähtevät kyläläisten ideoista, kokoontumisen aiheen ei tarvitse olla mitään isoa.
Sarvenperäset ry:n sihteerin Maria Virtasen mielestä juuri pikaisesti toteutetut tapahtumat, jotka eivät vaadi isoa valmistelua, onnistuvat yleensä parhaiten.
– Ja se on hieno juttu, että meidän tapahtumiimme, ja myös talkoisiin, osallistuu kaikenikäistä väkeä, niin vanhempia kuin nuoriakin, Virtanen toteaa.
Tiina Lamminaho