
– Tämä vuonna kaalikoi on syönyt lehtikaalin lehdet niin ettemme saa nyt lehtikaalia olleenkaan myyntiin, Annukka Toivanen harmittelee. Kaalikärpäsentoukkia torjumaan Toivanen on istuttanut kaalien sekaan muutaman tomaatin.
– Satokausi alkaa retiiseillä, pinaatilla ja pienillä salaateilla. Tuotteet lisääntyvät pikku hiljaa, kun ilma lämpenee. Täällä kasvaa monia eri lajeja samaakin kasvia, esimerkiksi monta eri lajia salaatteja, jotka ovat parhaimmillaan eri aikaan. Pyrimme siihen, että meillä olisi myytävää toukokuun loppupuolelta lokakuun loppuun, Annukka Toivanen kertoo.
Toivasen yritys, Farmery Oy on perustettu vuosi sitten keväällä, nyt meneillään on ensimmäinen varsinainen toimintakausi. Salaatit, tomaatit, yrtit ja muut kasvikset kasvavat Moksin Varrasperällä.
– Tämä on meidän kesäpaikkamme, varsinaisesti asumme Jyväskylässä. Mutta tavoitteena on muuttaa tänne, Toivanen kertoo.
Asiakkaille Toivanen toimittaa kasviksensa tällä hetkellä Jyväskylän Rekon, Petäjäveden ruokaringin ja Keuruun ruokapiirin kautta.
– Jyväskylän Rekossa on noin 2000 jäsentä; homma toimii Facebookin kautta siten, että tuottajat vievät itse ennakkoon tilatut tuotteet johonkin sovittuun paikkaan ja sovittuun aikaan. Petäjäveden ruokarinki toimii samalla tavalla, ruokapiireissä taas jakelu hoidetaan yleensä keskitetysti, Toivanen selvittää.
Toivanen myy valmiiksi pakattuja kasviskasseja, joissa on seitsemästä yhdeksään tuotetta, satokauden mukaan vaihdellen.
– Olen pyrkinyt siihen, että kassissa olisi perustuotteiden, kuten porkkanan, salaatin ja tomaatin lisäksi aina jotain uutta. Ja joka viikko on tarjolla myös jokin vaihtotuote, jos asiakas ei halua jotain kassissa olevista tuotteista, Toivanen sanoo.
– Konsepti vaikuttaa toimivalta, asiakkaat jo kyselevät, mitä seuraavan viikon kassiin on tulossa. Vakioasiakkaitakin on jo tullut.
Ennen vihannestarhuriksi ryhtymistään Toivanen teki toimistotöitä.
– Olen istunut toimistossa hyvin pitkään. Totesin, että haluan tehdä elämässäni jotain muutakin. Tykkään olla ulkona ja terveellinen ruoka ja terveellinen ympäristö ovat minulle tärkeitä; Suomessa on puhdas maaperä, puhdas luonto ja puhtaat vedet, joita alihyödynnetään. Se, että kuokalla aikoinaan raivaut pellot on jätetty pusikoitumaan, on minusta surullista, Toivanen sanoo.
Farmery Oy:n kasvit kasvavat luonnonmukaisesti, eli niille ei anneta keinotekoisia lannoitteita, eikä tilalla käytetä keinotekoisia torjunta-aineita.
– Luomu-sanaa emme voi käyttää, sillä sertifikaattia meillä ei ole, Toivanen toteaa.
Tällä hetkellä tilalla on tuotannossa noin 100 kasvipenkkiä. Ensi kesänä määrä on tarkoitus tuplata.
– Voi olla, että silloin myyntikanaviakin lisätään. Nyt kaikki tuotanto on mennyt Rekon ja ruokapiirien kautta. Jotain suunnitelmia minulla on, mutta ne ovat vielä alustavia. Farmerya voi seurata Facebookissa ja Instagramissa, nettisivut meillä eivät ole vielä valmiina, Toivanen kertoo.
– Eihän tämä nyt elätä, mutta tavoitteena on, että tästä vielä joskus tulee leipä. Kaiken ei ole pakko olla mahdottoman isoa; haluan näyttää itselleni ja muillekin, että myös pienesti voi tehdä.
Tiina Lamminaho
– Tämä vuonna kaalikoi on syönyt lehtikaalin lehdet niin ettemme saa nyt lehtikaalia olleenkaan myyntiin, Annukka Toivanen harmittelee. Kaalikärpäsentoukkia torjumaan Toivanen on istuttanut kaalien sekaan muutaman tomaatin.