Sarvenperän kylä tunnetaan muun muassa saunamaratonista.

Sarvenperä tunnetaan tapahtumista, Saukkolassa suunnitellaan kylätaloa.

Kaupungin tilastojen mukaan Sarvenperä – Saukkola -pienalueen väkiluku oli vuoden 2016 lopussa 275 henkeä. Väkiluku on pysytellyt samalla tasolla jo pidempään; vuoden 2011 lopussa asukkaita alueella oli 277 ja vuoden 2015 lopussa 283.

– Sarvenperällä asukkaita on noin sata, Saukkola on isompi, Sarvenperäset ry:n puheenjohtaja Johanna Niilivuo kertoo.

– Sarvenperän väkiluku on pysynyt suunnilleen samana jo vuosia. Luonnollista poistumaa tietenkin on, mutta vuosittain kylälle myös muuttaa joku uusi perhe. Muuttajat ovat olleet lapsiperheitä, tai sitten nuoria pareja, joille on syntynyt vauva melko pian Sarvenperälle muuton jälkeen. Eli vauvojakin kylälle on saatu.

Kaupungin rakennuslupapolitiikkaa Niilivuo kritisoi.

– Pienille kylille ja haja-asutusalueelle rakennuslupia ei kovin helposti saa ja se on minusta väärin. Kyllä ihmisillä täytyy olla vapaus valita myös maalla asuminen, Niilivuo sanoo.

Sarvenperä tunnetaan ennen kaikkea tapahtumistaan, ja kylällä on aina riittänyt väkeä isojenkin tapahtumisen tekoon. Eniten huomiota on saanut Saunamaraton, joka järjestetään ensi kesänä jo kuudennentoista kerran. Saunamaratonia on esitelty jopa Saksan televisiossa.

– Uutena tapahtumanahan meillä on nyt Sarvenperän Säntäys, joka oli viime vuonna ensimmäisen kerran. Sitä olisi tarkoitus jatkaa ja kasvattaakin isommaksi tapahtumaksi, Niilivuo kertoo.

– Talkooväkeä kylän tapahtumiin on löytynyt hyvin. Esimerkiksi Saunamaraton koetaan tärkeäksi kylälle ja sitä halutaan olla tekemässä; moni järjestelee lomansakin siten, että pystyy olemaan mukana talkooporukassa.

Isojen tapahtumien lisäksi Sarvenperällä on paljon pieniä tapahtumia, kuten mäenlaskua hiihtolomalla, kuutamohiihtoa ja muuta mukavaa yhdessäoloa.

– Korsustahan me nyt valitettavasti jouduimme luopumaan, kun maan vuokrasopimusta ei uusittu. Mutta uusia ideoita on jo esitetty, esimerkiksi ensi kesänä on tarkoitus rakentaa laituri Löytänäjärven rantaan. Yleensäkin kylällä syntyy paljon ideoita, joskus joutuu jo vähän suitsista vetämään, kun kaikkea ei pysty toteuttamaan, Niilivuo toteaa.

Saukkolassa kyläseuran suunnitelmissa on oman kylätalon rakentaminen.

– Kyläseuralle ostettiin hehtaarin tontti Kuusjärventien varresta, läheltä entistä koulua. Siihen olisi tarkoitus rakentaa pieni kylätalo, jossa voisi harrastaa yhdessä. Rahoituksesta olemme neuvotelleet JyväsRiihen kanssa, Saukkolan kyläseuran puheenjohtaja Vesa Koskinen kertoo.

– Oman tontin käytöstä on ollut kaikenlaisia visioita, kesäteatterista lähtien. Nyt, kun lumet sulavat, rupeamme raivaamaan tonttia ja rakentamaan tieliittymää; tieliittymäluvan saimme jo. Ensi vuonna pääsiäiskokko olisi tarkoitus polttaa kyläseuran omalla tontilla.

Saukkolassa suurin yhteinen tapahtuma on ollut jo vuosia pääsiäiskokko. Parhaimmillaan kokkoa ja laskuvarjohyppääjiä on ollut katsomassa viitisen sataa henkeä.

– Vakituisten asukkaiden lisäksi kylällä on paljon kesäasukkaita; he tuplaavat väkiluvun, Koskinen toteaa.

– Nyt kun kyläseuralla on oma tontti, rupeamme virittelemään taas touhuakin enemmän.

Tiina Lamminaho