Mikko Mustila, Keijo Kantonen ja Jukka Krook Lempäälästä olivat mukana Saunamaratonilla ensimmäistä kertaa.

”Saunamaratonille lähtöä odotamme”.

”Nurmeksen rinsessat” Kaija Länsimäki ja Pirjo Hyvärinen olivat jo viidettätoista kertaa mukana Sarvenperän Saunamaratonilla. Ensin naiset osallistuivat itse saunojina ja kun kymmenen kertaa tuli täyteen, he halusivat tulla tapahtumaan talkoolaisina. Nyt he toivat Sarvenperälle, ja lämmittivät muiden saunojien iloksi, oman siirtosaunansa jo viidettä kertaa.

– Kun saimme kymmenestä osallistumiskerrasta saunaneuvoksen arvonimen, päätimme, että emme tule enää itse saunomaan. Meillä oli silloin vireillä tämän siirtosaunan teko, ja Seija Halinen kysyi, voisimmeko tuoda sen tänne, naiset kertovat.

Maitolaituria muistuttava sauna on rakennettu henkilöauton peräkärryn päälle ja henkilöautolla sitä vedetäänkin. Normaalikokoinen kiuas tuo pieneen tilaan hyvät löylyt vähillä puilla. Lauteille mahtuu kolme tai neljä henkeä, tosin siellä on kuulemma istunut kahdeksankin miestä yhtä aikaa. Saunan on tehnyt joensuulainen puuseppä Ismo Heinonen. Sarvenperän lisäksi sauna on käynyt saunatapahtumissa muun muassa Teuvalla, Ukko-Hallassa ja Ikaalisissa. Tänä vuonna siinä saunotaan ainakin Ylen Saunapäivänä Heinävedellä sekä Raahen uudessa löylykylä-tapahtumassa.

– Tykkäämme saunomisesta, saunominen eri muodoissaan on meille harrastus. Lomamatkoilla etsimme yleensä aina yleisen saunan, johon pääsemme saunomaan ja täältä Saunamaratonista saatujen tuttavien kautta olemme päässeet jopa Helsingin Saunaseuran saunaan Vaskiniemeen, jonne tarvitaan kutsu, Länsimäki ja Hyvärinen kertovat.

– Nurmeksessa tämä sauna on meillä keskellä kylää lammen rannalla ja siinä me saunomme.

Alun perin Kaija Länsimäki kuuli Sarvenperän Saunamaratonista Korpilahdella asuvan äitinsä luona.

– Silloin oli meneillään Saunamaratonin historian toinen tapahtuma. Me sitten ilmoittauduimme heti kolmanteen Saunamaratoniin ja siitä lähtien olemme täällä käyneet joka vuosi, naiset toteavat.

– Täällä tapaa ihmisiä, jotka pitävät saunomisesta. Kun itse osallistuu saunojana, joukkuekaverit tulevat päivän aikana tutuiksi. Sauna on sielun ja ruumiin puhdistautumista, ihmiset ovat avoimia saunassa, eikä saunan lauteilla ole titteleitä.

Nurmeksesta on matkaa Sarvenperälle 340 kilometriä. Saunan kanssa liikkeellä ollessaan naiset ovat tulleet paikalle edellisenä päivänä ja yöpyneet Sarvenperällä.

– Tämä on meille aina mieluinen lähtö, jota odotamme. Olemme tutustuneet sarvenperäläisiin, jälleennäkeminen on joka vuosi riemullinen. Ja täällä saamme aina apua, esimerkiksi peräkärryn peruuttamisen kanssa. Kotona miehet avustavat meidät matkaan, mutta mukaan me emme heitä ota; tämä on sellainen tyttöjen juttu, miehet jäävät kotipihaan heiluttamaan.

Seitsemästoista Saunamaraton oli edellisvuosien tapaan erittäin suosittu. Mukaan arvottiin 80 osallistujaa.

– Olemme jo muutamana vuonna arponeet mukaan pääsevät. Tällä kertaa tulijoita olisi ollut kolmisenkymmentä enemmän kuin voimme ottaa, Seija Halinen Sarvenperäset ry:stä kertoo.

Tänä vuonna reitti oli sama kuin viime vuonna. Mukana oli 18 saunaa ja matkaa tuli noin kymmenen kilometriä. Lähtö oli Sarvenperän entisen koulun pihassa ja sinne myös palattiin, viimeinen sauna oli aivan koulun vieressä.

Tiina Lamminaho