Tikkalan senioritalon ensimmäisiä luonnoksia päästiin tutkimaan maanantai-iltana. Arkkitehti Jan Niukkanen Arkkitehtipalvelu Oy:stä on piirtänyt 18 asunnon kokonaisuuden neljän toisiinsa liitetyn talon riviksi Tikkalan päiväkoti-koulun takaiseen metsikköön.
– Ensimmäinen ajatukseni oli tehdä talot yhteisen pihan ympärille pellolle. Täällä on kuitenkin oltu huolissaan peltomaiseman säilymisestä, joten rupesin miettimään vaihtoehtoja pellolle rakentamiselle, Niukkanen sanoo.
Metsäsaarekkeessa talot tulevat rinteeseen, joten ne on aseteltava peräkkäin, korkeuskäyriä seuraillen.
– Rinteeseen rakentaminen on hieman kalliimpi ratkaisu, mutta ei mitenkään hirveästi kalliimpi. Vakioratkaisuja perustuksissa ei voi käyttää, mutta betonilla siitä selvitään. Lisäksi siinä ratkaisussa on myös kokonaishintaa alentavia tekijöitä, Niukkanen selvittää.
Rinteeseen rakennettavien talojen esteettömyyden Niukkanen varmistaisi puutasoilla, eräänlaisilla kulkusilloilla. Talojen etupuolelle tulisi katettu puusilta, jonne pääsisi loivia luiskia pitkin. Taakse tulisi parvekkeet.
– Minun näkemykseni mukaan puita pitäisi kaataa mahdollisimman vähän. Sillä tavalla talot jäisivät oikeastaan metsään, ja parvekkeilta pystyisi seuraamaan metsän elämää oravineen ja lintuineen, Niukkanen kuvailee.
Lämpimiä yhteisiä tiloja Niukkasen ensimmäisessä luonnoksessa oli vain reilut 30 neliötä, lisäksi piirustuksissa oli yhteisiä terassitiloja. Keskustelutilaisuudessa lämpimän yhteistilan alaa pidettiin aivan liian pienenä, koska yhteisiin tiloihin halutaan ainakin sauna, johon mahtuu useampikin kuin kaksi ihmistä, jonkinlainen hoitohuone esimerkiksi hierojan tai kampaajan käyttöön sekä iso tupakeittiö, jossa voi ruokailla yhteisesti ja viettää iltaa.
– Kokonaiskerrosalan täytyy pysyä alle 1200 neliössä, jotta taloon ei tarvitse rakentaa väestönsuojaa, joka taas lisäisi kustannuksia. Mutta asuntojen kokoa voidaan pienentää, jolloin yhteistilaa saadaan enemmän, Niukkanen sanoo.
– Yhteisen tilan määrää kannattaa miettiä myös kustannusten kautta; yhteisen tilan rakennuskustannuksethan jakautuvat kaikkien asukkaiden kesken.
Yhteistä saunatilaa kannatti myös Olavi Niemi Varttuneiden asumisoikeusyhdistys Jasosta.
– Meillä rakennettiin ensin jokaiseen asuntoon oma sauna, mutta kokemus on osoittanut, että iäkkäämmät ihmiset haluavat mieluummin yhteisiä saunatiloja, Niemi kertoi ja kiinnitti huomiota Niukkasen suunnitelmassa myös siihen, että rivissä olevien talojen kauimmaisista asunnoista on melko pitkä matka yhteisiin tiloihin.
– Sadan metrin matka yhteisiin tiloihin ei varmasti ole ratkaiseva tekijä, kun asukas miettii, lähteekö hän yhteisiin tapahtumiin vai ei. Yhtä hyvin yhteisten tilojen lähellä asuvaa voi saada houkutella mukaan. Meistä löytyy varmasti aina joku, joka avustaa sen kauempanakin asuvan mukaan, Eeva Oravuo totesi ja Paula Määttä vakuutti myös, että jos viimeisessä asunnossa asuvan liikuntakyky heikkenee, hänet kyllä tarvittaessa vaikka työnnetään pyörätuolilla yhteisiin tiloihin.
Kari Nissinen oli huolissaan talojen rakentamisesta kuusimetsään, hänen mukaansa siinä on tuuliriski. Maarit Nissinen totesi myös, että rivin viimeisiin asuntoihin ei paista ilta-aurinko.
Metsäänkään piirretyt talot eivät aivan mahdu PY-kaavamerkinnällä varustetulle tontille, eli senioritalohankkeen toteutuminen vaatii kaavamuutoksen.
– Kaavaprosessi voidaan käynnistää syksyllä, heti kun varmistuu, mihin talot halutaan rakentaa, suunnitteluinsinööri Arto Sipinen Jyväskylän kaupungilta toteaa. Nähtävilläoloaikoineen ja kuulemisineen prosessi kestää minimissään ensi vuoden puolelle.
– Nyt kun on heitetty ideoita ilmaan, täytyy alkaa miettiä, mitä halutaan. Tämän luonnoksen plussat ja miinukset on selvitettävä tarkasti ja laskettava kustannukset. Talosta tehdään sellainen, kun asukkaat haluavat, Niukkanen totesi.
Paula Määtän mukaan Tikkalan Jason hallitus on Niukkasen esittämän metsä-vaihtoehdon kannalla, omalta parvekkeelta halutaan katsella mieluummin metsää kuin peltoa. Seuraavaksi tehdään tarkemmat selvitykset ja sovitaan rakennuttajavastuista.
Tiina Lamminaho