Korpilahdelle ollaan hankkimassa sydäniskuria; rahankeräyksestä huolehtii Korpilahden Sydänyhdistys.

– Tarkoituksena on saada ainakin yksi sydäniskuri, mutta jos esimerkiksi yrittäjät lähtisivät mukaan lahjoittamaan rahaa, iskureita voitaisiin hankkia useampia, Korpilahden Sydänyhdistyksen puheenjohtaja Ritva Lahtinen toteaa.

– Ja jos esimerkiksi kylillä innostuttaisiin järjestämään omia keräyksiä, olisi nyt mahdollista saada sydäniskuri Sydänpiirin kilpailuttamaan hintaan. KanDee-hankkeen kautta sydäniskurin saa 1612 eurolla. Korpilahti on laaja alue; kylillä sydäniskurista olisi varmasti hyötyä.

Paikka, johon hankittava sydäniskuri sijoitetaan, on vielä auki.

– Sitä pitää miettiä sitten, kun rahat on kasassa. Paikanhan pitää olla sellainen, että sydäniskuri on aina saatavilla; silloin kun sitä tarvitaan, ei ole aikaa lähteä hakemaan avainta, Lahtinen toteaa.

– Joissakin paikoissa sydäniskurille on rakennettu oma, lämpöinen koppi, mutta avoimessa kopissa on tietenkin aina ilkivallan vaara. Joka tapauksessa tilan pitää olla lämmin, pakkasessa sydäniskuria ei voi säilyttää. Ja liikkeethän sulkevat kuitenkin ovensa jossain vaiheessa illalla. Sitten, kun rahat on kerätty, täytyy sijoituspaikasta pitää isompi palaveri, ja kuulostella, mitä ihmiset haluavat.

Sydäniskurilla kammiovärinässä oleva sydän saadaan takaisin rytmiin. Sydäniskurilla apua voi antaa maallikkokin, sillä laite neuvoo, kuinka pitää toimia. Elvytystaito on kuitenkin tärkeää, pelkästä sydäniskurista ei ole apua. Elvytystä pääsee opettelemaan KanDee-hankkeen järjestämässä koulutuksessa maanantaina 27. marraskuuta kello 12 – 14 Korpikeitaassa; koulutukseen ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.

Rahaa sydäniskuriin Sydänyhdistyksen oma väki kerää jossain vaiheessa lippaisiin kauppojen edustalla, keräyspäivää ei ole vielä päätetty. Rahaa voi myös lahjoittaa Sydänyhdistyksen tilille FI85 51660220004120.

Tiina Lamminaho