Muuramelaiset Ville Vauhkonen ja Hanna Halmemies kävivät tutustumassa Korpilahden kirkkoon. – En ole aiemmin käynyt täällä sisällä, joten nyt ajattelimme tulla katsomaan, Vauhkonen totesi.

– Jonkin verran olemme käyneet kirkoissa, muun muassa maalauksia katsomassa Toivakan kirkossa ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Tänne tulimme, kun emme ole koskaan käyneet täällä sisällä, kertoivat muuramelaiset Ville Vauhkonen ja Hanna Halmemies pistäytyessään Korpilahden kirkossa.

– Tämä näyttää aika normikirkolta. Esimerkiksi Pieksämäen vanha kirkko on samantapainen ristikirkko ja sielläkin on apostolien kuvia lehtereissä, Vauhkonen kertoo.

Korpilahden kirkko on tänäkin kesänä tiekirkko ja kirkkoon pääsee tutustumaan joka arkipäivä elokuun puoliväliin asti, paikalla on myös opas.

– Tänä vuonna on ollut hiljaisempaa kuin viime vuonna, mutta juhannuksen jälkeen vähän vilkastui. Väkeä on käynyt 10 – 20 henkeä päivässä, sekä kotimaisia että ulkomaisia matkailijoita, kirkon esittelijä Miska Paananen kertoo.

– Viime kesänä, kun remontti oli valmistunut, täällä kävi enemmän väkeä, myös korpilahtelaisia. Nyt kävijöistä suurin osa on ollut ohikulkijoita, jotka ovat nähneet kirkon ja päättäneet pysähtyä katsomaan, pääseekö tänne sisälle.

Paanasen mukaan kävijät kyselevät muun muassa kirkon remontista ja Alvar Aalto -yhteydestä; viime vuonna valmistuneessa remontissahan kirkko palautettiin Alvar Aallon vuonna 1927 kirkon satavuotisremontin yhteydessä tekemien suunnitelmien mukaiseen asuun. Myös kattokruunut kiinnostavat ja penkkien päissä olevia eläviä kynttilöitä ihmetellään.

– Maalauksetkin kiinnostavat monia, lehterimaalauksia ei ilmeisesti ole kovin monessa kirkossa, eikä varsinkaan naisten kuvia, Paananen toteaa. Korpilahden kirkossa lehtereitä koristavat Apostolien ja Profeettojen kuvien lisäksi kuvat Pyhistä vaimoista.

– Kirkkoa kehutaan tosi paljon, lähes kaikki sanovat, että tämä on kaunis kirkko. Ja ne, ketkä ovat nähneet kirkon ennen remonttia, pitävät uutta ilmettä onnistuneena, Paananen kertoo.

– Itsekin pidän nykyisestä värityksestä. Värit ovat harmoniset, rauhalliset, lämpimät ja kirkon arvolle sopivat. Kirkon tunnelma on lämmin. Pidän myös kupolin välikatossa olevista ikkunoista. Alkukesästä yhdestä kupolin ikkunasta paistaa aurinko kuuden aikaan illalla siten, että valo kehystää alttaritaulun Jeesuksen kasvot. En tiedä, onko se sattumaa vai suunniteltu juttu, mutta se on hieno yksityiskohta.

Kirkon pihalla asustavat lampaat kiinnostavat etenkin lapsiperheitä.

– Jotkut käyvät katsomassa vain lampaita, jotkut tulevat kirkkoonkin. Kirkkoon tutustumaan tulijoille lampaat ovat pieni iloinen lisä, Miska Paananen toteaa.

Korpilahden kirkko on ollut tiekirkkona usein.

– Ennen remonttia kävijämäärät olivat 400 – 500 kiepeillä kesässä. Viime vuoden kesäkuussa valmistuneen peruskorjauksen jälkeen kirkossa kävi loppuvuoden aikana yhteensä 10 800 henkeä, siihen lukuun on laskettu mukaan myös konserteissa käyneet, seurakuntamestari Tuula Liukko kertoo.

Korpilahden kirkko on avoinna 16.8. asti maanantaista perjantaihin kello 11 – 18.

–  Pidämme ovet auki myös Palvipäivä-lauantaina, silloinkin kello 11 – 18, Liukko toteaa.

Suomessa on tänä kesänä noin 265 tiekirkkoa, ensimmäiset tiekirkot avasivat ovensa 1990-luvun alkupuolella. Tiekirkkoja on myös Ruotsissa, Virossa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa, josta idea avointen ovien kirkoista on lähtenyt liikkeelle.

Tiina Lamminaho